Formació o educació?

    0
    80

    Fa una setmana el govern del Partit Popular a Badalona va ocupar informatius amb l’anunci d’un curs intensiu d’accés universitari per als majors de 25 anys. Els 35 alumnes escollits per la UB són “premiats” per part de l’Ajuntament amb 500€ de diner públic cada mes mentre duri el curs i amb 1.000€ si aproven l’accés. A l’altra banda d’aquesta política trobem a la Universitat de Barcelona que rep de part de l’Ajuntament el cost de realitzar aquest curs, amb la perspectiva de fer vàries edicions al cap de l’any. Aquesta política pública requereix aclariments per als badalonins i badalonines:

     

    En primer lloc, hem de distingir entre educació i formació. L'educació ens aporta uns coneixements i valors que els adquirim perquè ens acompanyin al llarg de tota la vida, mentre que la formació ha de dotar d'eines per tal que les persones estiguin més a prop del mercat de treball i per tant, de trobar una ocupació. L’educació la trobem al nostre sistema educatiu dins els nivells de l’escolarització obligatòria, el batxillerat i la universitat principalment. La formació, per contra, la trobem a la formació professional.

    El segon matís que cal fer és: formació d'acord, però amb un objectiu clar, i no per a "ocupar" el temps. Per a desenvolupar qualsevol acció és fonamental tenir clar el perfil de persones a les que t'adreces, i Badalona, com Catalunya i Espanya, té un perfil d'aturat de major de 45 anys, amb més d'un any a l'atur i estudis baixos o molt baixos. I amb aquest perfil majoritari hem de dir-los a aquestes persones que han d'iniciar un procés educatiu de mínim 3-5 anys? A pares i mares de família que necessiten ingressos? 

    La tercera matisació: aquesta és una política ineficaç perquè no donarà més oportunitats a les persones aturades, i ineficient perquè és una despesa pública caríssima que podria dedicar-se a politiques d’ocupació de veritat. Alhora, tornem a constatar el menyspreu del Govern local per les entitats, en aquest cas les escoles i aules d’adults que realitzen aquesta tasca sense ajuts addicionals i que estan als barris de la ciutat des de fa més de 10 i 20 anys.

    Per acabar amb un punt d'esperança, espero que el govern del PP tingui quelcom més que aquesta idea per a impulsar polítiques que millorin les oportunitats de les persones, més innovadores, que contemplin la contractació dual (combinació de formació i feina) que donin a les persones eines reals que les apropin a la feina. 

    Per les famílies que estan patint la crisi, cada dia conta perquè cada dia que passa els allunya més de la integració laboral i econòmica a la nostra societat i els fa caure en l’exclusió. L’esfera política ha de donar una resposta seriosa i urgent que no pot ser mai la del populisme.

     

      Dessiree Garcia Roig

      Regidora del PSC Ajuntament de Badalona 

      Assessora en polítiques d'ocupació