Una família acusa l’Hospital de Can Ruti de no haver ingressat la seva filla malalta

    0
    118
    canruti.JPG

    22/05/2013 – La noia, de 26 anys, pateix una anorèxia nerviosa i després de ser examinada va ser remesa a consultes externes; els pares la van ingressar a un centre privat; l'hospital assegura que els professionals no van creure indicat ingressar-la.

    Una família del barri de Llefià ha viscut aquests darrers mesos un desencís amb el tractament rebut per part de la sanitat pública. La filla, de 26 anys, pateix des dels 12 anys una anorèxia nerviosa severa. Fa unes setmanes va ser atesa a la Unitat de Psiquiatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol, que va confirmar, segons diuen els protagonistes, el diagnòstic de descompensació molt greu i la necessitat d’hospitalització. Tot i així, i tal i com explica EUiA Badalona a través d’un comunicat, la noia va ser remesa a consultes externes en no disposar-se de llit hospitalari en aquesta secció del centre.

     

    La situació va esdevenir crítica i va provocar que els pares ingressessin la seva filla el passat abril a l’Institut de Trastorns Alimentaris, ITA, entitat privada que té concert amb el CatSalut, i on ella havia estat tractada anys enrere.  El centre, especialitzat en aquest tipus de malalties, ha presentat una factura per valor de 4.500€/mes, una xifra de la qual no disposa la família. És per això que han traslladat aquest requeriment econòmic a l’ens públic de sanitat, que havia omès “la deguda atenció mèdica”. Segons expliquen EUiA i els badalonins afectats, el CatSalut es nega a satisfer el deute i al·lega estar-ho estudiant. La família acaba de presentar demanda legal als tribunals contra aquesta actuació.

     

    EUiA Badalona considera que es tracta d’un “nou cas de desatenció sanitària provocada per la greu retallada de recursos en la sanitat pública que causen limitacions i tancament de serveis, llistes d’espera insuportables, derivacions, o pura denegació d’assistència, negant després l’assumpció dels costos generats per una intervenció urgent, amb el fi de salvar una vida”.

     

    Des de l’Hospital de Can Ruti asseguren que l’actuació va ser en tot moment “correcta i diligent”. “Els professionals que van atendre la pacient van considerar, per criteris clínics i no pas de disponibilitat de recursos assistencials, que no era indicat ingressar-la, sinó tractar-la a l’hospital de dia, sense descartar una hospitalització posterior de 24 hores en cas que l’evolució ho requerís”, afirmen fonts del centre. Així mateix, al·leguen que la decisió d’ingressar al centre ITA va ser decisió de la família i rebutgen responsabilitzar-se de la derivació. També han volgut recordar que la unitat de Trastorns de l’Alimentació de l’Hospital Germans Trias té un àmplia experiència en el tractament dels pacients amb aquestes malalties, que actualment no hi ha llista d’espera per ingressar aquests pacients i que, per tant, sí que existeix disponibilitat de llits, malgrat la decidida aposta del centre pels dispositius d’hospitals de dia en aquest i altres àmbits.