Un possible pas cap a la renovació juvenil de Badalona

    0
    105
    IMG_9352.JPG

    29/11/2013 – Aquest dissabte tindrà lloc el Fòrum Jove, una trobada on la joventut badalonina, tant associats com no associats, podrà presentar propostes a incloure en el nou pla director, que podria ser aprovat a principis de 2014.

    Badalona dóna aquest cap de setmana un dels passos més importants en l’elaboració del Pla Director de Joventut 2013-2016, el document que marcarà les línies a seguir quant a polítiques juvenils del govern local. El procés va començar el passat abril, quan el Departament de Joventut, juntament amb la Fundació Ferrer i Guàrdia, contractada per uns 12.000 euros, van començar a avaluar el programa executat els darrers anys. Aquest dissabte, el Centre Cívic de Can Cabanyes acull el Fòrum Jove, un espai obert a la ciutadania on es citaran els joves badalonins, tant associats com no associats, per presentar les seves propostes i idees amb l’objectiu que siguin recollides i sospesades per l’Ajuntament.

     

    Un dels actors principals serà el Consell de la Joventut de Badalona, la coordinadora que aplega una trentena d’entitats locals de tota mena, com ara polítiques, esportives, culturals o socials. La plataforma creu que, els darrers anys, no s’han fomentat massa les polítiques juvenils ni la participació dels joves, però tenen esperances posades en la bona entença amb la regidoria responsable d’aquest àmbit i amb la trobada de dissabte. Consideren essencial la participació, i per això també engegaran una campanya per informar la ciutadania i animar-la a participar.

     

    El regidor de Joventut, Juan Fernández, explica que la idea és elaborar un pla “realista” que, sobretot, estigui molt enfocat a la formació, l’ocupació i l’habitatge. Després del Fòrum, una comissió tècnica redactarà el programa i una comissió política el valorarà i ratificarà. La intenció, diu Juan Fernández, és que el nou pla director pugui arribar al Ple el primer trimestre de 2014.

     

    El PSC considera que el PP ha desmuntat tot el teixit i polítiques juvenils durant els darrers dos anys. En aquest sentit, els socialistes veuen la trobada de dissabte com una formalitat poc oberta a la participació real ja que, diuen, el govern local ja té el seu full de ruta marcat.

     

    CiU, per la seva part, titlla “d’inactives” les polítiques de joventut del PP els darrers dos anys. El líder local dels nacionalistes, Ferran Falcó, afirma que les organitzacions de joves de la ciutat “no són massa escoltades pel govern ni tan sols en les decisions que els afecten”, com ara activitats culturals, “que l’Ajuntament redueix any rere any”.

     

    ICV-EUiA també considera “molt mancades” les propostes del govern local quant a joventut. Recorden que porten més d’un any denunciant les retallades de la regidoria i el “desmantellament” dels casals de joves, i critiquen que no es posen en marxa mesures contra la desocupació juvenil ni cap iniciativa estimulant. Tot i que “arriba tard”, sí veuen amb bons ulls la trobada de demà, sempre i quan “s’escolti de veritat als joves” i s’actuï conseqüentment.

     

    Les principals propostes del Consell de la Joventut

     

    Salut: Crear un punt d’informació personalitzat i anònim que dóni suport en temes d’educació sexual, drogues, transtorns alimentaris i alimentació en general, o d’altres temes relacionats amb salut física i mental.

     

    Treball: Crear, promocionar i consolidar una borsa de pràctiques per a estudiants on l’Ajuntament garantirà que aquestes siguin acadèmiques i no una simple explotació del jovent o un contracte en precari.

     

    Educació: Assessorament constant a les entitats en el lleure en temes pedagògics i dotar-les de recursos.

     

    Habitatge: Fins l’actualitat l’únic model d’habitatge era el de compra, però és del tot important que aquest model canviï i així fomentar la cultura del lloguer entre el jovent.

     

    Informació: Obrir una finestreta única d’orientació i suport a les entitats per agilitzar tràmits i facilitar l’accés a les entitats a la documentació de l’administració.

     

    Participació: El Consell Local de la Joventut de Badalona cal que esdevingui un organisme prioritari per a l’administració en la presa de decisions i elaboració de propostes; entenent les polítiques de joventut de manera transversal i no centrar-les únicament en una sola àrea de Govern.

     

    La major preocupació: l’atur

     

    Tant des de la regidoria de Joventut com des de la coordinadora local d’entitats juvenils apunten que la gran preocupació de les noves generacions és l’atur. A Catalunya, la taxa de desocupació de persones entre 16 i 24 anys és del 47%. A Badalona, més concretament, 1.698 menors de 25 anys, un 7,5% del total d’aturats de la ciutat, no tenen feina; si la franja s’amplia fins als 44 anys –tot i quedar fora del què es podria considerar atur juvenil-, el percentatge augmenta fins al 54,6%.

     

    Aquest serà un dels principals eixos a tractar dins el Fòrum Jove i del propi Pla Director, segons l’Ajuntament, que ja ha començat a mantenir contactes amb altres institucions i administracions per trenar col·laboracions.

     

     

    Els casals i el Badiu Jove, a l’espera

     

    Aquest 2014 estarà ben farcit de novetats en l’àmbit juvenil. El regidor d’Educació i Joventut, Juan Fernández, ha avançat que el nou Badiu Jove, que centrarà bona part de les activitats i tràmits enfocades al jovent i estarà situat al Pavelló dels Països Catalans, està acabant de ser equipat i entrarà en funcionament el gener o el febrer.

     

    També està sent enllestit el concurs públic per a la gestió de tres casals de joves de la ciutat –que actualment ocupen La Rotllana, el Kaja i una empresa privada-. Els plecs i condicions ja estan aprovats i es faran públics en unes setmanes. A banda del concurs, el govern local vol establir convenis amb La Rotllana i el Kaja per acordar i quadrar la seva continuïtat als espais actuals. De fet, aquesta setmana es van produir els primers contactes de La Rotllana amb la regidoria.

     

    Les entitats juvenils, que han continuat funcionant igual els darrers mesos, no s’atreveixen a fer pronòstics i esperen a veure quines condicions proposarà el govern local.