03/03/2014 – L’obesitat greu comporta una mitjana de 160 euros més de despesa per pacient i any, quan el cost mitjà dels pacients sense excés de pes se situa en 600 euros anuals.
Els resultats d’un estudi fruit de la col·laboració entre la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i Badalona Serveis Assistencials (BSA) assenyalen que el grau de prevalença de l’obesitat a Badalona es va incrementar en un 1,8% (del 21,3% al 23,1%) durant el període 2003-2010. L’estudi prenia com a base la població adulta de les àrees bàsiques de salut gestionades per BSA.
Les conclusions de l’estudi s’han presentat en el transcurs d’un acte celebrat aquest passat dijous a l’Hospital Municipal de Badalona, en què han intervingut els investigadors del treball: el degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials de la Universitat Internacional de Catalunya, Toni Mora; el professor de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona Joan Gil; el cap de Recerca i Innovació de BSA, Antoni Sicras, i l’endocrinòleg de BSA Joan Aymà.
Una part de l’estudi analitza l’increment, durant el període 2004-2010, dels costos mèdics directes associats a l’obesitat i el sobrepès en comparació amb l’augment dels costos mèdics de les persones sense excés de pes. En concret, l’obesitat greu comporta una mitjana de 160 euros més de despesa per pacient i any. El cost mitjà dels pacients sense excés de pes se situa en 600 euros per any, amb la qual cosa l’obesitat greu s’associa amb un increment de costos del 26%. En el cas de l’obesitat moderada, la diferència és del 16% (97 euros). Finalment, pel que fa al sobrepès, el cost és un 8,5% superior (51 euros).
L’estudi suggereix que reduir els nivells de sobrepès i obesitat, o preveure’n
l’increment, a banda de suposar un benefici considerable per a la salut de la població, repercutiria positivament en els pressupostos sanitaris.