L’anàlisi de més de 30.000 pacients a Europa, Amèrica i Àsia afirma que les partícules fines són el detonant dels tumors
En els darrers anys, cada cop més persones desenvolupen càncer de pulmó sense haver fumat mai. Són al voltant del 15% de tots els casos: només a Espanya, uns 5.000 pacients a l’any.
Un nou estudi apunta a un dels culpables: les minúscules partícules suspeses a l’aire contaminat. Els investigadors han analitzat els nivells de partícules de 2,5 micres (PM 2,5) —les més diminutes presents als fums de combustió dels carburants— i la incidència de càncer de pulmó en 33.000 no fumadors del Regne Unit, Canadà, Corea del Sud i Taiwan.
Els autors es van centrar en persones que tenen una mutació al gen EGFR, un marcador típic del càncer de pulmó en persones que mai no han fumat o que ho han fet de forma molt esporàdica. Els resultats mostren una associació clara entre els nivells de contaminació de l’aire i la incidència d’aquests tumors.
Segons l’estudi, només calen tres anys respirant aire contaminat perquè la incidència del càncer de pulmó en no fumadors es dispari. A Europa, el 96% de la població urbana està exposada a nivells de partícules PM2,5 que superen els recomanats per l’Organització Mundial de la Salut.
Els investigadors han demostrat en ratolins que les partícules fines provoquen una inflamació del sistema respiratori i que aquesta desencadena l’aparició dels tumors de pulmó en individus que tenen mutacions que predisposen al càncer, com EGFR i KRAS.