24/01/2014 – Des de fa setmanes, l’Associació de Veïns de Juan Valera, a Llefià-La Salut, reparteix entre les famílies necessitades de la zona les més de 13 tones de menjar recollits en un concert solidari.
Un dels principals objectius de les associacions de veïns és ajudar la ciutadania més propera, ja sigui de forma directa o exercint de corretja de transmissió entre el sentir del carrer i l’administració local. L’entitat veïnal de Juan Valera, situada a la frontera entre els barris de Llefià i La Salut, una de les zones més castigades de la ciutat econòmicament, s’ha pres al peu de la lletra aquesta màxima. Un o dos dies a la setmana, el local de l’entitat deixa de ser el saló amb barra de bar i taules plenes de veïns jugant a cartes pel que tanta gent ha passat durant els darrers anys. Un o dos dies a la setmana, l’AVV de Juan Valera es converteix en un autèntic banc d’aliments que dóna menjar a desenes de famílies de la zona.
L’agrupació veïnal es va fer amb més de 13 tones d’aliments gràcies al concert solidari celebrat el passat desembre al Centre Cívic de La Salut. Desenes d’entitats, escoles i centenars de persones van contribuir en un recapte que va esdevenir tot un èxit. A partir d’aquell moment, els membres de l’AVV Juan valera van decidir impulsar la seva pròpia distribució de menjar entre les famílies més necessitades del districte. Una iniciativa ciutadana per tal de donar un cop de mà al Banc d’Aliments dels Amics del Gorg-Mar i intentar donar resposta al major nombre possible de famílies que no hi poden accedir.
Amb una organització i logística gestionades per menys d’una desena de voluntaris, l’associació atén unes 120 famílies, 60-65 setmanals, cada divendres en dos torns de 15 dies. Les condicions són clares: haver presentat el carnet d’atur i un justificant de la Tresoreria que constati els baixos o inexistents ingressos de la família beneficiària. Degut a l’allau de sol·licituds, l’AVV va haver de tancar l’aixeta i posar un límit, i així es pot llegir als diferents cartells penjats a l’entrada del local. De fet, ja acumulen una quarantena de peticions més en llista d’espera. Cada nucli familiar rep una caixa amb entre 15-20 quilos de menjar, depenent del nombre de fills i filles, amb aliments bàsics com ara pasta, arròs, galetes, oli o llet. Alguns dies, fins i tot, pastes i pa que aporta un forn del barri.
En un mes, però, la quantitat d’aliments ha caigut ràpidament i el tamany de les piles de caixes on amunteguen les reserves és inferior setmana a setmana. La intenció, explica el president de l’entitat, Luís Moreno, és aguantar fins al maig, quan l’AVV podrà tornar a destinar els diners de les festes veïnals a comprar més menjar. Ells mateixos ho veuen complicat. Es tracta d’una iniciativa que no compta amb el suport de cap administració pública, només amb la feina dels membres de l’associació i la col·laboració de les famílies, de persones i d’altres entitats. L’única via per aconseguir més menjar, doncs, és recollir-lo amb les seves pròpies mans.
Una crida a la solidaritat
Des de l’associació lamenten que els aliments s’esgotin tan ràpidament, sobretot la llet i els productes especials per a nens petits i nadons. En aquest sentit, fan una crida a tota la població per demanar suport, sigui del tipus que sigui: aliments o voluntaris per desenvolupar algunes tasques. “Qualsevol donatiu serà benvingut”, subratllen. Si algú vol col·laborar amb la iniciativa es pot dirigir al local de l’Associació de Veïns de Juan Valera, al de l’associació de Verge de La Salut o al club de futbol La Salut-Pere Gol, dues de les entitats col·laboradores. “Ens agradaria poder seguir molts mesos, però arribarem fins a on arribem”, conclou Luís Moreno.
“Busquem implicació; el menjar no cau del cel”
A més de facilitar uns quilos de menjar a les famílies, els responsables de la iniciativa volen transmetre els valors de la implicació i la solidaritat. Per això, intenten fer entendre tothom que s’apropa a l’AVV que el menjar s’acabarà tard o d’hora i que, si volen continuar formant part de tot plegat, han de col·laborar. Com? Cada dues setmanes, més o menys, l’entitat organitza una assemblea on demana l’assistència de totes les famílies. Allà debaten sobre les properes accions per recaptar productes, demanen voluntaris i voluntàries i organitzen mobilitzacions per protestar contra una situació de pobresa i debilitat econòmica que colpeja durament moltes persones. Aquesta setmana, per exemple, se’n va celebrar una amb més d’una cinquantena de veïnes i veïnes. I és que la propera setmana serà moguda. El dia 28, primer, impulsaran una manifestació des de Juan Valera fins la plaça de la Vila, amb motiu de la celebració del Ple del mes de gener, per exigir a l’Ajuntament més suport i mesures per pal·liar la pobresa. El cap de setmana de l’1 i el 2 de febrer, d’altra banda, tindrà lloc una recollida de menjar al camp de futbol del Pere Gol.
A la recerca de més aliments a través de l’esport
L’esport de base és, molts cops, un dels sectors més solidaris de la societat, i més quan es tracta de petites iniciatives a nivell de barri. La propera gran recollida d’aliments que l’entitat durà a terme serà el cap de setmana de l’1 i 2 de febrer. Al llarg dels matins de dissabte i diumenge, membres de l’associació i voluntaris i voluntàries de les famílies instal·laran una paradeta al camp de futbol de La Salut-Pere Gol. El club s’ha mostrat predisposat a col·laborar amb la recollida i formarà part d’aquesta empresa veïnal solidària.
Luís Moreno és conscient que es tracta d’unes instal·lacions per les que passen desenes i desenes de nens que hi van a jugar, acompanyats de les seves famílies, i confien en què siguin dues jornades de recollida molt productives. Si la idea prospera, la intenció serà contactar amb altres equips de la ciutat, com per exemple el Sistrells, a pocs metres del propi Pere Gol, amb l’objectiu de repetir-la més caps de setmana i aprofitar l’atracció del futbol per aconseguir menjar.
De moment, però, les dues entitats, juntament amb l’associació veïnal de Verge de La Salut, es preparen per convertir en un èxit les recollides dels dies 1 i 2. Des del club de futbol, per exemple, s’estan elaborant cartells que anunciaran la iniciativa i es farà una crida perquè els pares i mares s’apropin al camp amb menjar. «Si aconseguim un quilo per cada nen i jugador, ja en tindrem 200 o 250», afirma el president, Manolo Bolaños, qui també explica que s’estan plantejant col·locar una guardiola a l’entrada per fer donacions econòmiques.