L’erupció del volcà de la Palma ha provocat una devastació de dimensions enormes. Més de 1.200 edificis esmicolats i prop de 500 hectàrees de terreny arrasades. Es calcula que el valor de totes les parcel·les destruïdes on hi havia construccions és de 150 milions d’euros. A banda dels danys materials, el volcà també ha impactat fortament la fauna marítima a causa del contacte amb la lava, i ha provocat la propagació de diòxid de sofre fins a l’Àfrica i el Carib.
A casa nostra, un membre de la Penya Fotogràfica de Badalona ha tingut el plaer de poder treballar sobre el terreny exercint la seva passió: la fotografia. El nostre protagonista és l’arquitecte David Rius, qui no va dubtar en desplaçar-se fins a la Palma per capturar imatges pel record amb els seus objectius. “L’experiència és espectacular. El volcà fa un soroll increïble, que no et deixa dormir a la nit. Diria que és l’espectacle de la natura més potent que hi ha. El problema són les greus destrosses que està causant”, relata Rius.
A 2 km de l’epicentre
En una illa plena “d’exèrcit i de Guàrdia Civil”, en David i els seus companys fotògrafs es van poder acostar fins a 2 km de l’epicentre del volcà. “De les explosions que genera el cràter et cauen petites pedres de 2 o 2 cm al cap. I la pluja de cendra arriba a quilòmetres i quilòmetres”, ens relata l’arquitecte badaloní.
Un lloc únic
Com a apassionat de la fotografia nocturna, David Rius ha pogut gaudir de valent d’un dels llocs del món més interessants per desenvolupar-hi la tasca fotogràfica. “La Palma, juntament amb Atacama i Hawaii, és un dels tres llocs del món on hi ha agrupats els observatoris més importants del planeta. Des de les universitats més prestigioses, fins a la NASA i els governs de molts països”, ens explica. Això succeeix perquè l’illa “no té contaminació lumínica”, està “al mig d’un oceà”, “el mar de núvols sempre queda per sota de la cota més alta” i els avions comercials “no hi poden passar per sobre”.
Foto cedides per David Rius: