Tensió i crítiques però cap resolució concloent al ple sobre els pisos socials

    0
    89

    27/11/2012 – El debat, si més no, va servir per esclarir dades i la situació actual dels habitatges de CatCaixa: 13 van ser entregats, tres s'estan reformant per lliurar-los i altres 17 encara es troben ocupats; dues famílies van renunciar al lloguer.

     

    El ple extraordinari d’ahir sobre els pisos d’entitats bancàries destinats a lloguer social va servir, si més no, per esclarir quina és la situació de les vivendes i les famílies adjudicatàries o preadjudicatàries. Com era d’esperar, a més, fou el si d’un intens debat entre els partits de l’oposició, sol·licitants de la sessió, i el govern municipal que no arribà a cap conclusió ni resolució definitiva.

     

    Dels 43 pisos que Catalunya Caixa cedia en un principi a l’Ajuntament de Badalona, només 35 van acabar passant de forma definitiva a mans municipals, ja que l’entitat bancària va aconseguir comercialitzar els vuit restants. Dels 35 disponibles, 22 estaven ocupats i 13 van ser entregats a famílies que ja van poder entrar a viure. Dos adjudicataris més van renunciar a l’oferta, amb la qual cosa resten, a dia d’avui, 20 habitatges per entregar: tres d’ells es troben en obres per poder ser lliurats de forma imminent, mentre que els altres 17 han de ser encara desocupats.

     

    Quant al cas dels pisos cedits per Unnim, la cosa és clara: fa temps que van deixar de ser una possibilitat. Inicialment, la caixa traspassava al consistori badaloní la responsabilitat de lloguer a preus reduïts (200 euros aproximadament) d’un total de 36 vivendes. La primera proposta de preadjudicataris realitzada per part de l’administració local va ser desestimada per Unnim per motius d’insolvència de les famílies. L’Ajuntament reformulà el plantejament i va designar uns altres 36 destinataris que sí complien amb els requisits econòmics exigits pel banc. Llavors, Unnim va encetar una fusió amb el BBVA, actual propietari de l’entitat bancària, i el procés d’adjudicacions es va aturar. Degut a l’absència de cap conveni signat i la manca d’interès del BBVA, 36 famílies s’han quedat a les portes d’uns pisos en els quals, a priori, no podran entrar a viure.

     

    La situació va més enllà d’aquestes dades, i és que el més criticat per part de l’oposició són les formes que s’han seguit fins arribar a aquest punt. El regidor d’ICV-EUiA, Àlex Mañas, posa en dubte la selecció dels destinataris i assegura que el govern va analitzar només als “100 primers sol·licitants” d’una llista de 1.400 en total, “malmetent el criteri d’objectivitat”. L’ecosocialista creu que si s’haguessin seguit els criteris oficials i els pisos haguessin format part de la borsa d’habitatge municipal, no s’haurien concedit “pisos sense cèdula d’habitalitat”, o no s’hauria comès l’error de donar dos pisos a “dos persones de la mateixa família que vivien sota el mateix sostre”.

     

    El líder convergent, Ferran Falcó, titlla d’”exòtic” el barem seguit pel PP, que, diu, està establert per no haver de donar cap pis a cap “moro”. Falcó considera que l’executiu no estava preparat tècnicament per acollir la forta demanda rebuda després d’anunciar “grandiloqüentment” un model d’oferta de pisos que ell etiqueta com “timo-populista”.

     

    En la mateixa línia, el cap socialista, Jordi Serra, creu que tot plegat es tracta d’una “enganyifa”, d’una “pilota que s’ha anat fent massa grossa”. “El problema”, diu, són les “1.400 famílies que van acudir al mediàtic anunci municipal” i de les quals “només 13 han aconseguit una vivenda”.

     

    El govern municipal argumenta, per la seva part, que és cert que el termini d’entrega dels pisos està sent més ampli del previst, però assegura que s’ha dirigit en tres ocasions als jutjats de Badalona per demanar l’acceleració dels processos de desocupació dels habitatges. L’alcalde Garcia Albiol etzibà ahir que l’anterior govern no va oferir cap pis social i que, quantitativament, és “impossible resoldre el problema de vivenda de totes les persones que demanen ajuda”, per molt que es vulgui.

     

     

    L’Ajuntament incorporarà a la borsa alguns dels pisos tapiats amb planxes

     

    Durant el ple d’ahir, el govern municipal va aprofitar per anunciar que, properament, Catalunya Caixa traspassarà a l’Ajuntament uns 15 pisos més per llogar a preus reduïts, i que procedeixen de les vivendes que el PP ha anat tapiant amb planxes metàl·liques durant els darrers mesos. Aquest mètode, criticat per l’oposició, és considerat per l’alcalde com “la millor política de prevenció”, encara que cada planxa costi 85 euros.

     

     

    L’oposició no pot presentar una proposta de resolució

     

    L’oposició no va poder plantejar una proposta de resolució d’acords degut a una entrega de la documentació fora de termini, explicava ahir l’alcalde Albiol. Segons la normativa, les bases de la proposta s’han d’entregar de forma simultània a la sol·licitud del ple extraordinari.

     

    Tot i així, els grups de l’oposició intentaran presentar la resolució en forma de moció d’urgència al Ple d’aquesta tarda. L’escrit planteja adoptar la reprovació de la manca de rigor i objectivitat del procés d’adjudicació dels pisos; instar al govern municipal a comunicar oficialment per escrit a les persones excloses d’aquest procés de selecció que les seves sol·licituds no han estat ateses; expressar el desacord amb el fet de que el govern municipal realitzes una llista paral·lela i diferent del registre oficial de sol·licitants d’habitatge públic i utilitzés criteris diferents de baremació; reprovar la manca de sensibilitat social del govern municipal en tota aquest procés que ha arribat fins al límit d’adjudicar pisos que estaven ocupats; i instar al govern a informar i consensuar amb el Consell Municipal de l’Habitatge totes les politiques de foment de l’habitatge i atenció a les emergències habitacional.