Temor a una futura privatització

    0
    113
    ok.JPG

    21/03/2014 – Treballadors del laboratori clínic situat al CAP de Dr. Robert signen una carta que expressa les seves sospites sobre una hipotètica privatització del centre, l’activitat del qual es traslladarà a Can Ruti a principis de 2015.

    Molts veïns i veïnes coneixen la plaça de la Medicina de Dalt la Vila com l’emplaçament on es troba situat el Centre d’Atenció Primària (CAP) de Doctor Robert, l’ambulatori de referència de la zona. No és aquest l’únic servei que concentra l’equipament, però. Al mateix edifici podem trobar el Laboratori Clínic del Barcelonès Nord i Vallès Oriental, un espai que recull i aplega mostres d’una norantena de CAPs -unes 2.000 diàries, aproximadament- i les analitza en els àmbits de la Bioquímica, Hematologia, Serologia i Microbiologia. A dia d’avui, dóna servei a una població de quasi 850.000 habitants.

     

    El badaloní és un dels centres més eficients de tot Catalunya. Prova d’això és que, en el darrer pas de cohesió territorial de l’ICS, iniciat el 2012, amb el qual es va engegar la unificació de diferents laboratoris, el de Dr. Robert era, inicialment, l’únic d’Atenció Primària que conservaria el seu espai físic, degut al seu bon funcionament. Des de fa mesos, però, treballadors del laboratori veuen elements que els han fet sospitar sobre una hipotètica i futura privatització. Una sospita que, diuen, va agafar molt pes quan la direcció els hi va comunicar en Junta de Personal que l’activitat de Dr. Robert, finalment, es traslladaria a l’Hospital de Can Ruti.

     

    Una vintena de treballadors –prop de la meitat de la plantilla- van signar, fa unes setmanes, una carta oberta en la que relaten els elements que els hi fan pensar en aquesta hipòtesi. Segons expliquen, tot comença quan l’ICS pren la decisió (el 2012) d’iniciar la fusió territorial dels laboratoris clínics per optimitzar recursos. Els de la Metropolitana Nord –regió que inclou el Barcelonès Nord- s’unificarian però continuarien dividits en dos espais: Can Ruti i Dr. Robert. El 2013, s’engega al centre una consultoria amb objecte de confirmar l’eficiència i eficàcia del laboratori. L’any passat, suposadament arran dels bons resultats obtinguts, es van dur a terme unes obres d’ampliació i millora de les instal·lacions.

     

    Mesos més tard, però, els treballadors queden sorpresos quan se’ls explica que les activiats de Dr. Robert es traslladaran a Can Ruti; tot en un sol espai físic. Quin és l’inconvenient? Al laboratori de l’hospital encara s’han de fer obres per poder acoplar-ho tot i el trasllat no es produiria fins, aproximadament, el primer trimestre de 2015. Els professionals no entenen perquè canviar el paper d’un dels laboratoris més funcionals de l’ICS i, sobretot, no entenen perquè fer obres en unes instal·lacions que més tard s’hauran de deixar per passar a treballar en unes altres on calen encara més obres.

     

    L’ICS confirma la unificació però no desvetlla costos

     

    Des de la gerència Metropolitana Nord de l’ICS confirmen la integració de Dr. Robert a l’Hospital Germans Trias i expliquen que aquest procés “ha comptat de forma puntual amb el servei tècnic d’una entitat especialitzada en processos de gestió de laboratoris”. Argumenten que les obres realitzades al CAP són “menors” i amb objecte de “garantir la seguretat i l’adequat funcionament d’aquest dispositiu mentre no es faci el trasllat a l’hospital” –no han fet pública la xifra d’inversió-. El nou laboratori territorial donarà servei a una població d’un milió i mig de persones.

     

    Així mateix, l’Institut de la Salut informa que els treballs d’adequació als laboratoris de Can Ruti començaran els “propers mesos” i que, probablement, el dispositiu estarà en funcionament “a principis de 2015”. No obstant, asseguren que “el projecte no està acabat i el cost no està tancat”. Pel que fa a les instal·lacions de Dr. Robert, seran destinades a “activitats relacionades amb la salut comunitària”.