Aquesta setmana s’ha presentat el nou sistema situat als sobreeixidors de la costa de la ciutat. Es tracta d’unes estructures metàl·liques amb forma de pintes que estan fixades a terra i tenen com a funció principal evitar que la brutícia acabi al mar. La instal·lació està pensada per situacions en les quals la pluja col·lapsi el col·lector de Llevant, que és l’encarregat de recollir l’aigua de pluja i la residual per transportar-la a la depuradora del Besòs. Quan l’aigua sobrepassa el col·lector, arrossega a través dels sobreeixidors tota la brutícia i acaba embrutant el mar. Després que succeeixin aquests episodis, es retiraran les restes que quedin a les pintes.
Prova pilot amb 3 sistemes el 2020
L’Ajuntament de Badalona ja ha realitzat una prova pilot amb tres sistemes durant el 2020 i els resultats que han extret són els següents: es van evitar que arribessin al mar un total de 18.810 litres d’aigua residual amb brutícia, de la qual el 75% eren plàstics, el 5% matèria orgànica, el 2% fustes i l’1% olis i greixos. Actualment s’ha proporcionat aquest sistema a 10 sobreeixidors més, completant així un total de 13 per tot el litoral de la ciutat. Si s’extrapolen les dades al total de 13 sistemes de pintes que hi ha actualment, l’aigua del mar s’estalviarà la recepció de 82.000 litres de brutícia i restes anualment.
No és la solució definitiva, però ajuda
Des de l’Ajuntament i des de Medi Ambient afirmen que aquesta mesura no acabarà amb el problema d’abocament de residus al mar, però contribuirà al fet que un gran volum de residus no desemboqui a les platges de Badalona.