Sindicats i col·lectius avisen de la falta de recursos per obrir les noves Urgències de Can Ruti

    0
    212
    can ruti.JPG

    16/01/2014 – Els diferents col·lectius denuncien que “els malalts esperen llargues cues per ser atesos a urgències”, que després “se’ls destina a compartir boxs dissenyats per ser individual” i que, finalment, i alguns aconsegueixen llit a alguna planta.

    El sindicat Catac-CTS, Can Ruti diu Prou i l’Àgora Ciutadana de Badalona avisen que, tot i la despesa realitzada en la construcció i reforma de les noves urgències –a més de vestuaris, l’heliport o l’adquisició de materials i aparells-, l’Hospital de Can Ruti no disposa de pressupost ni personal per posar-les en marxa ni obrir els llits tancats.

     

    Els diferents col·lectius denuncien que “els malalts esperen llargues cues per ser atesos a urgències”, que després “se’ls destina a compartir boxs dissenyats per ser individual” i que, finalment, i alguns aconsegueixen llit a alguna planta. En aquest sentit, demanen “l’obertura de la totalitat de llits tancats i dels serveis de les noves urgències amb la dotació necessària”.

     

    Des de la direcció del centre, però, asseguren que els espais d’Urgències posats en marxa a finals de 2013 “funcionen a ple rendiment excepte la unitat de Tractament, dotada amb sis butaques, que s’obrirà en breu”.

     

    Tanmateix, l’hospital explica que l’activitat a Urgències ha augmentat a conseqüència de virasis hivernals i que es practiquen unes 320 atencions diàries, quan la xifra habitual ronda les 280. Per aquest motiu, el Germans Trias afirma haver ampliat aquest recurs en més de 30 llits durant les últimes setmanes. A més, afirmen que els boxs “estan preparats per acollir dos pacients, i així es procedeix quan l’activitat és alta, per evitar que cap malalt hagi de ser atès en llitera als passadissos”. Així mateix, el centre recorda que “els pacients prioritaris són atesos immediatament”.

     

    Llargues llistes d’espera per a les ressonàncies

     

    També aquesta setmana, els col·lectius Can Ruti Diu Prou i Àgora Badalona han alertat que “la partida pressupostària del 2013 per a  les proves de Ressonància Magnètica Nuclear (RMN) a l'Hospital Germans Trias i Pujol es va acabar al mes de setembre de 2013, coincidint amb la privatització de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI)”. Asseguren que, des del setembre, totes les peticions es van començar a programar per a principis de 2014 i que ja hi ha llista d’espera fins l’abril, quan el “temps garantit hauria de ser de 90 dies màxim”. Critiquen que això “està empenyent els usuaris que necessiten aquesta prova a anar a la privada per donar una resposta a temps al seu estat de salut”.

     

    La direcció de Can Ruti nega que l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) –on es duen a terme les ressonàncies- s'hagi privatitzat. De fet, explica que en els darrers anys la seva activitat ha augmentat fins a les 8.000 proves aquest 2013. En aquest sentit, es va incorporar un segon equip que ha permès “reduir el temps d’espera en algunes patologies”. Tot i l’avaria d’una de les dues màquines durant tres setmanes el passat octubre, “les dades de desembre confirmen que els pacients amb patologies cròniques o lleus han d’esperar menys de 90 dies de mitjana”.