Serveis Socials alerta que es quedarà sense espais on poder reallotjar famílies desnonades

    0
    77
    IMG_1422.JPG

    27/10/2017 – L'Àrea avisa d'una situació límit i demana mesures urgents al govern abans d'haver de deixar persones al carrer.

    No és el primer avís, però sí sembla el més contundent fins ara, com a mínim. Serveis Socials de l'Ajuntament de Badalona es troba en una situació límit i reclama ben alt tractar la crisi de l'habitatge a la ciutat com una autèntica emergència. Més enllà del context laboral i de les intenses càrregues de feina de la plantilla, qüestions que anteriorment han criticat els sindicats, l'Àrea és a prop de quedar-se sense recursos per a fer front a més desnonaments i pode reallotjar famílies.

     

    El número de casos de persones que són expulsades del circuit d'habitatge continua creixent des de fa temps, a diferència de l'oferta d'allotjaments als quals el Consistori pot recòrrer. L'evolució d'aquestes dues dinàmiques es perllonga des de fa massa temps, avisen des de Serveis Socials, i la xarxa disponible comença a veure's debilitada.

     

    Davant d'aquest context, que no mostra intencions d'experimentar un fre, sinó de continuar a l'alça, Serveis Socials ha reclamat a l'executiu local prendre's la situació com una emergència i impulsar mesures d'urgència. Proposen, d'una banda, consolidar mecanismes com un gabinet amb capacitat de decisió i execució àgil, a més d'un equip de treball que estigui dedicat exclusivament a afrontar les situacions derivades dels desnonaments.

     

    D'altra banda, incideixen en la necessitat urgent d'incrementar el parc d'habitatge públic de la ciutat, ja sigui amb equipaments d'àmplies capacitats que estiguin preparats i habilitats per a aturar el primer impacte, és a dir, poder donar cabuda a moltes famílies els primers dies que es quedin sense llar, abans d'aconseguir donar estabilitat a la seva situació. Algunes possibilitats podrien ser reformar edificis públics en desús.

     

    També subratllen la necessitat d'incorporar pisos a través de compres, convenis amb bancs o amb l'Agència Catalana de l'Habitatge, entre d'altres. De no ser així, avisen, Serveis Socials podria veure's properament en una situació en la qual no podrà oferir allotjament i famílies s'hauran de quedar al carrer.

     

    La regidora de Serveis Socials, Agnès Rotger, admet que estan preocupats per la situació i que porten molts mesos treballant a tot drap, però amb solucions que en la majoria de casos són provisionals. Ara mateix, apunta, hi ha diferents projectes que volen posar en marxa a curt o mig termini. Rotger recorda que els recursos propis de Badalona són ínfims, amb tres pisos de propietat, quan, a dia d'avui, se'n necessitarien un centenar. En aquest sentit, depenen dels immobles cedits per l'Agència Catalana de l'Habitatge.

     

    El govern vol ampliar l'equip que atén els desnonaments i afegir múscul als serveis jurídics, a través d'un acord amb el Col·legi d'Advocats de Barcelona. També esperen aprovar, el ple de la setmana vinent o el següent, la creació d'una oficina que gestioni allotjaments d'urgència per a les famílies, a través d'un circuit obert establement i per concurs públic, ja que fins ara s'ha continuat tractant amb una fòrmula de contractació esporàdica, tot i que s'hi ha hagut de recórrer cada setmana.

     

    A curt termini, la regidoria considera inviable habilitar un gran espai on allotjar famílies els primers dies que estiguin sense llar, tot i que admet que sí s'està treballant en un projecte per fer-ho realitat a mig o llarg termini.

     

    El govern prioritzarà la compra a la construcció de pisos

     

    Un exèrcit de tendes de campanya col·locades a les portes de la Casa de la Vila; banderes negres penjades a la barana de l’accés al Refugi i una carpa que cobreix una taula i cadires on hi ha activitat durant bona part del dia. És l’acampada de la Plataforma d’Afectats per la Crisi, una entitat amb seu al barri de La Salut que lluita contra els desnonaments i a favor del dret a l’habitatge.

     

    Els primers membres de la plataforma es van instal·lar el darrer dimarts del mes de setembre, i, des de llavors, han estat fent soroll per ser atesos per l’Ajuntament. Tot un mes de protesta que ha desembocat en diverses reunions amb els representants del govern local, la darrera aquest dilluns.

     

    La trobada va servir per posar sobre la taula diferents qüestions, mesures i estratègies emmarcades dins l'àmbit de l'habitatge. El principal tema va ser la de desenvolupar un parc d'habitatge municipal, inexistent a dia d'avui. El govern ja va anunciar fa uns mesos la voluntat de destinar a construir pisos el superàvit del pressupost municipal, un discurs que ha variat lleugerament i que es desvia cap a una fòrmula més àgil: la de l'adquisició d'immobles.

     

    El regidor d'Urbanisme, Oriol Lladó, explica que finalment es prioritzarà la via de l'adquisició de pisos per intentar aconseguir un mínim parc públic d'habitatge en un any, un termini que, a través de la construcció, no és factible. En aquest sentit, una part important dels 8 milions d'euros que es destinaran a aconseguir pisos públics seran per a adquisició.

     

    L'Ajuntament està redactant a dia d'avui els plecs de condicions per poder fer una compra a través de concurs públic al llarg del proper 2018. De fet, l'executiu vol portar al proper Ple un tràmit administratiu necessari per poder disposar d'aquest 8 milions d'euros i tenir via lliure per a licitar l'adquisició. Un cop estiguin les bases redactades, es definirà quina part del total es destinarà a la compra.

     

    D'altra banda, relata Lladó, el govern continua treballant amb la possibilitat de construir pisos públics a diferents parcel·les municipals que tenen dret d'edificabilitat. Actualment s'estudia la viabilitat dels projectes. A banda del parc d'habitatge públic, un altre dels compromisos contrets amb les plataformes contra els desnonaments és la de crear una oficina antidesnonaments que centralitzi tots els tràmits als quals es veuen abocades les famílies afectades.

     

    Tot i que s'havia sospesat celebrar un ple extraordinari aquest divendres per parlar exclusivament de Serveis Socials i la situació de l'habitatge, finalment s'inclourà al Ple de dimarts. Serà llavors quan la PAC, en principi, aixequi l'acampada.