Sant Adrià i Badalona inicien el procés participatiu per definir el futur de les 3 Xemeneies

    0
    82
    ok2_5.JPG

    09/03/2016 – Un centenar de persones de les dues ciutats estan participant des del passat divendres a tres sessions de visites i debat sobre el futur del front litoral.

    El passat cap de setmana va donar el tret de sortida el procés participatiu que ha de plantar les bases per dibuixar el futur front litoral de Badalona i Sant Adrià, amb la transformació del sector de les Tres Xemeneies. Pocs dies després de rebre l’informe preceptiu de la Diputació que fonamenta la declaració de l’antiga tèrmica com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), el Consorci del Besòs ha engegat les trobades i tallers en les que participaran un centenar de persones, aproximadament.

     

    El col·lectiu que hi pren part està format en un 70% per representants de Sant Adrià i en un 30%, per representants de Badalona. La majoria han estat escollits pels seus respectius ajuntaments i, asseguren des del Consorci del Besòs, l’ens que està coordinant les trobades, es tracta de perfils convidats “per la seva capacitat de representació, implicació i estima envers la seva ciutat”. Són, en bona part, membres o figures vinculades a entitats, moviments ciutadans o organitzacions polítiques i sindicals, entre d’altres. Els tallers i reunions estan dissenyades per l’empresa Momentum, a càrrec del Consorci.

     

    El gruix del procés es divideix en tres sessions, dues de les quals van tenir lloc divendres i dissabte, mentre que la tercera se celebrarà aquest divendres. L’objectiu és fer una passejada per la zona del front litoral i conèixer les condicions del territori i, posteriorment, exposar i debatre aspectes de la futura transformació a través de taules de treball, per acabar posant en comú el resultat. Algunes de les propostes prioritàries que es varen posar sobre la taula en aquestes primeres sessions, per citar alguns exemples, van ser la reclamació de més informació i transparència per tal d’evitar especulacions urbanístiques i la petició de no requalificar els terrenys sense tenir abans un projecte.

     

    Poc espai i temps de debat

     

    Des de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies consideren que el procés contempla poc temps de reflexió i debat i manca de vies perquè la ciutadania, més enllà de les 100 persones convidades, hagin pogut participar o aportar idees. És per això que l’entitat ha demanat incloure alguns elements a més dels tres tallers planificats, com una sessió plenària final oberta a la ciutadania, on s’exposin les conclusions de les tres trobades i on la ciutadania general pugui fer propostes. Una idea que, segons diuen els portaveus de l’entitat, ha estat acceptada i esperen que arribi a ser una realitat.

     

    D’altra banda, la plataforma ha plantejat la idea d’obrir una via telemàtica per enviar a través d’Internet idees sobre el front litoral, per tal que, com les sorgides a les sessions del procés participatiu, es tinguin en compte per part de l’equip redactor de l’avançament de planejament.