Ruta per la Badalona modernista: redescobreix la ciutat

    0
    331

    En aquest Pont de la Puríssima són molts els badalonins i badalonines que aprofiten per marxar fora de la ciutat. Però, per tots aquells que us quedareu aquests dies a la ciutat, no ens hem oblidat de vosaltres. Us proposem una ruta que han preparat des de TRAM per celebrar el Dia Internacional de l’Arquitectura.

    Sabies que Badalona, com també esdevenia en altres ciutats, va contractar un arquitecte municipal encarregat d’edificar fàbriques, habitatges i altres espais? Joan Amigó i Barriga va ser el representant del modernisme badaloní. Com a arquitecte de Badalona ha signat més d’una quinzena d’espais que avui es poden visitar en una ruta circular, amb inici al carrer Roger de Flor amb Francesc Macià.

    L’itinerari té una durada de dues hores, i malgrat que en general se centra en les obres modernistes de Joan Amigó, també mostra edificis d’arquitectes molt vinculats amb aquest estil i d’altres culturalment interessants.

    També coneguda com a Can Clapés, és un edifici obra de Joan Amigó i Barriga, d’estil noucentista. En la façana s’aprecien elements de caràcter clàssic, com les columnes jòniques, els frontons sobre les obertures, les baranes amb balustrades. Des del 1966 acull un centre de psicologia infantil.

    • Casa Agustí: Aquest edifici modernista va ser obra de l’arquitecte Domènech i Montaner per a l’enginyer Eduard Agustí i Saladrigas. Avui dia aquest edifici és el Restaurant Es castell, nom més que apropiat ja que la seva torrassa i resta de detalls ens recorda a un castell medieval.
    • Casa per a Antoni Lleal – Can Pepus: L’arquitecte municipal va edificar aquest habitatge combinant elements medievals, com l’arc gòtic de l’entrada, amb altres elements modernistes.
    • Mercat Torner: Gràcies als vitralls entra una imponent llum natural que remarca l’estructura metàl·lica que sostenen les bigues del sostre, molt típic de l’arquitectura del ferro.
    • Antiga fàbrica tèxtil Giró: La façana és un exemple d’arquitectura modernista de la Sezession que fa servir línies suaus, sòbries i geomètriques.
    • Casa per a Miquel Badia – Ca l’Eco: Els elements modernistes com les garlandes de roses esgrafiades, l’arc de ferradura, la barana i el balcó combinen amb detalls de l’arquitectura islàmica (l’arc de la finestra).
    • Farmàcia Surroca: Aquest és un exemple perfecte el pas del temps. L’original, l’any 1878, era d’estil modernista, però una reforma posterior la va reconvertir a l’estil art déco i noucentista. Com a curiositat, el fundador d’aquesta farmàcia és el prestigiós Doctor Surroca, qui va elaborar un fàrmac d’èxit per combatre la diabetis.
    • Casa Jaume Botey – Ca l’Amigó: És una obra modernista de Joan Amigó i Barriga. És una casa torre tardomodernista, que conjuga elements clàssics i medievals, com la torre i els merlets.
    • Casa Fèlix Gallent: També coneguda com a Can Clapés, és un edifici obra de Joan Amigó i Barriga, d’estil noucentista. En la façana s’aprecien elements de caràcter clàssic, com les columnes jòniques, els frontons sobre les obertures, les baranes amb balustrades. Des del 1966 acull un centre de psicologia infantil.

     

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí