El Bétulo emprèn accions legals per evitar l’enderrocament de l’històric club nàutic, després que s’hagi desestimat un recurs d’alçada. Les instal·lacions fa anys que estan afectades per la Llei de Costes.
El Bétulo allarga l’agonia. Després que s’hagi desestimat un recurs d’alçada que van presentar per evitar l’enderrocament de l’històric club nàutic, ara han decidit moure fitxa. L’entitat ha decidit emprendre accions legals a través d’un procediment contenciós administratiu que els permetria “guanyar temps”.
“Amb els metres quadrats que assenyala la Llei de Costes actual, no tindríem espai per fer activitats nàutiques”
Segons explica el mateix president del club, Carlos Sánchez, demanaran mesures cautelars per iniciar un procés judicial que podria allargar-se almenys 6 o 7 anys. “Durant aquest temps lluitarem amb tots els nostres mitjans per buscar fórmules que evitin l’enderroc”.
L’Ajuntament demana a Madrid que es modifiqui la Llei de Costes
La famosa Llei de Costes és la normativa que tants maldecaps ha donat al club marítim badaloní. La llei estableix que les edificacions dedicades a activitats nàutiques no poden superar els 300 metres quadrats: el club ocupa més de 3.000 m2.
A través de diverses reunions amb l’alcalde, el Partit Popular va portar a Ple una moció per demanar al Congrés dels Diputats una modificació de la Llei de Costes. L’oposició va donar suport a la proposta, malgrat que es va criticar que el govern pogués utilitzar-ho per afavorir l’especulació d’empreses privades a la platja. Des del club expliquen que adaptar-se a aquesta llei representaria directament el tancament del club. “Per la nostra infraestructura, no podríem fer activitats nàutiques amb els metres que assenyala la llei actual. Ens seria impossible adaptar-nos.”
“Des del CN Bétulo hem iniciat un procés judicial que podria allargar-se almenys 6 o 7 anys”
El 2019, el Club Nàutic de Cabrera ja va ser un dels primers clubs de vela catalans en tancar les portes per aquesta llei. Una desena de clubs es veuen en una situació similar i l’Estat ja va declarar fa un parell d’anys la seva demolició. Aquesta limitació d’espai màxim no afecta els clubs de vela amb seu en un port. Altres clubs com el Club Natació Badalona també es veurien fora d’aquesta legislació per la seva proximitat amb el Port.
Una temporada marcada per la falta de sorra
Els darrers temporals a les costes de Badalona han deixat sense sorra les platges. Una sorra que s’esperava que es tornés a aportar, però que continua sense arribar. La Demarcació de Costes a Catalunya ha anunciat que farà en les pròximes setmanes treballs de reperfilat de la sorra i ampliarà també les tasques de retirada de restes de construccions. El reperfilat consisteix a redistribuir la sorra que hi ha a la platja de manera mecànica per disminuir el pendent i facilitar l’accessibilitat.
Des del govern municipal, però, reclamen l’aportació de sorra per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic” i ha demanat al Ministeri “claredat” sobre
aquesta qüestió. Per tant, no es preveu una nova aportació de sorra en aquest inici de la temporada de bany.
El compromís de la responsable d’obres de la Demarcació és que un cop hagin acabat els treballs que es fan actualment a Pineda de Mar, el següent municipi on s’actuarà serà Badalona. Els treballs previstos seran el reperfilat del pendent de les platges del Coco i Pont del Petroli i la retirada de restes de construccions a les platges del Pont d’en Botifarreta, Cristall i Barca Maria. Aquestes tasques es preveu que finalitzin abans de Sant Joan.
Les afectacions per la falta de sorra: reubicació de les guinguetes o canvis en el servei d’acompanyament
La falta de sorra no només genera canvis en el perfil de la costa. Un dels primers afectats van ser les guinguetes que es van instalar a la costa badalonina. Aquestes van haver de reubicar-se i algunes d’elles han acabat pràcticament trepitjant al Passeig Marítim.
Un altres servei perjudicat és l’acompanyament a l’aigua per a persones amb diversitat funcional. En guany només s’oferirà amb cadira amfíbia a la platja dels Pescadors (a l’altura del carrer de Mar). Des del govern s’ha justificat que només es pot donar en aquest lloc a causa de l’estat de les platges, per la falta de sorra i el desnivell existent en el trencant de les onades. La plataforma ‘Deixem de Ser Invisibles’ ha reclamat en diverses ocacions a l’Ajuntament de Badalona que millori aquest servei.