REPORTATGE l Badalona ja té el full de ruta per ser una ciutat intel·ligent

    0
    792

    La implementació de la Zona de Baixes Emissions i el transport públic, dues de les claus

     

    A Badalona no som massa “smart”, però ara tenim un camí per poder-ho ser. La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Badalona un projecte d’estratègies de ciutat intel·ligent, conegudes com a Smart City. L’estudi de futur consisteix en el disseny i implementació de diferents quadres de control d’ecologia urbana per tal de visualitzar i analitzar les dades provinents de dispositius instal·lats al municipi relacionades amb el medi ambient. Badalona encara és alumna pel que fa al model d’Smart City i aquest full de ruta podria ajudar a mostrar un camí a seguir els propers anys, si hi ha la voluntat política.

     

    D’on provenen les noves dades?

    Les dades que mostren els quadres s’extreuen, d’una banda, dels limnímetres instal·lats en diversos punts de la costa per mesurar els sobreeiximents i abocaments d’aigua a mar en episodis de pluja i dels limnímetres ubicats en diferents punts de les vies més transitades per analitzar l’aigua en superfície de calçada. A l’estudi s’hi assenyalen altres dades com humitat, pressió atmosfèrica, pluja, ràfegues de vent o temperatura.

    El quadre de control també conté dades recollides per les estacions meteorològiques i per la càmera instal·lada al Pont del Petroli per monitoritzar els temporals marítims. Per últim, el quadre mostra el flux de vehicles detectat per les càmeres de trànsit i l’anàlisi de soroll ambiental mesurat pels sonòmetres del municipi.

     

    Què és una ciutat intel·ligent?

    Una ciutat intel·ligent, també coneguda com a “smart city”, és un model de ciutat que integra tecnologies de la informació i la comunicació per a millorar l’eficiència operativa, la qualitat de vida dels ciutadans i la sostenibilitat ambiental en àrees urbanes. Com el model que planteja la Diputació de Barcelona, aquestes ciutats utilitzen la recopilació de dades, la connectivitat i l’automatització per a gestionar recursos de manera més eficient i brindar serveis de manera més efectiva. L’objectiu final d’una ciutat intel·ligent és millorar la qualitat de vida dels seus habitants al mateix temps que usa la tecnologia per a abordar els desafiaments urbans de manera eficient i sostenible.

    Aquests projectes són un recurs del Catàleg de serveis que ofereixen assistència tècnica per promoure solucions de ciutat intel·ligent aplicades a la gestió urbana. Aquests estudis, pensats per a municipis de més de 2.500 habitants i mancomunitats, serveixen per definir i desenvolupar estratègies de ciutat intel·ligent i poder dissenyar solucions per a àmbits de gestió municipal concrets.

     

    El transport públic, l’eix vertebral d’una ciutat intel·ligent

    Segons el model de la Diputació de Barcelona, el transport públic exerceix un paper fonamental en el concepte de ciutat intel·ligent. La mobilitat eficient i sostenible és essencial per a abordar els desafiaments urbans relacionats amb el trànsit, la contaminació, la congestió i l’accés equitatiu als serveis. Malgrat això, el transport privat continua sent majoritari a Badalona.

     

    40.655.775 viatgers en autobús, un 16,2% més que el 2022

    Per altra banda, les dades de TUSGSAL ens fan ser positius. Segons ha pogut saber el Diari de Badalona, l’empresa ha tancat el 2023 amb 40.655.775 viatgers a la xarxa diürna, un 16,2% més que el 2022. Aquest augment també es veu reflectit en el servei de la xarxa nocturna tancant l’any amb 6.177.099 viatgers, un 20,2% més que l’any anterior.

    Des de TUSGSAL han fet una clara aposta per l’ecomobilitat i més d’un 50% dels seus vehicles són de baixes emissions. L’empresa encarregada de la gestió de la xarxa d’autobusos de Badalona té una flota total de 327 vehicles, dels quals 157 són híbrids i 12 elèctrics. La consciència mediambiental, l’augment en el cost de la benzina o el fet que els joves ja no optin per comprar vehicle privat, són alguns dels motius que expliquin aquestes dades.

     

    La connexió Barcelona – Can Ruti (M19), la línia més utilitzada.

    L’M19 ha passat a ser la línia més utilitzada per sobre de l’M30. Aquesta línia va de Santa Coloma de Gramenet, travessa tota Barcelona i va fins a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i s’ha convertit en la línia més freqüentada. A més, aquest mes ha entrat en funcionament la nova estació d’autobús del Campus de Can Ruti, al final d’aquesta línia. La nova estació d’autobusos representa un pas significatiu en la millora de la connexió i l’accessibilitat al complex hospitalari i als diversos serveis educatius i de recerca que es troben en aquesta àrea.

     

    La implementació de la Zona de Baixes Emissions

    A partir de l’1 de gener del 2024, tots els municipis amb més de 50.000 habitants tenen l’obligació de tenir zones de baixes emissions (ZBE) als seus nuclis urbans. La mesura veta la circulació de vehicles sense etiqueta mediambiental de la DGT. A Badalona, l’alcalde, Xavier García Albiol, va anunciar que es negaria a complir el calendari i va començar una picabaralla amb el Govern estatal. De moment, continua la incertesa per saber com s’aplicarà aquesta ZBE i si Badalona s’enfrontaria a una possible multa si incomplís la mesura.

    Segons l’Ajuntament, la ZBE afectaria a més de 41.000 vehicles badalonins. A més, les restriccions per circular per les Zones de Baixes Emissions poden arribar a afectar el 50% dels vehicles que hi ha a la ciutat en episodis d’alta contaminació. Les dades de la Diputació de Barcelona recollides per les càmeres de trànsit i l’anàlisi de soroll ambiental, donen noves informacions per perfeccionar aquesta ZBE.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí