28/07/2016 – L’atleta paralímpica Melany Bergés es prepara per afrontar la competició més important de la seva carrera: els Jocs de Rio.
A banda d’Anna Cruz (bàsquet) i Mireia Belmonte (natació), sempre envoltades pels focus mediàtics, Badalona comptarà amb una tercera representant femenina a Rio de Janeiro. La velocista Melany Bergés (1990) debutarà en uns Jocs en escasses setmanes, regal que li arriba després de molts anys d’esforç invertit en diferents disciplines.
L’atleta de Llefià participarà als Paralímpics, competició que pot posar el punt final a una temporada espectacular. Bergés tancaria el 2015 guanyant una medalla de bronze al Mundial de Qatar (relleu 4×100) i al juny es proclamaria campiona d’Europa de 400 metres T12 a Grosetto (Itàlia).
“Cada atleta té una marca mínima que ha d’assolir abans d’una data límit concreta. Jo la vaig aconseguir abans de l’europeu d’Itàlia celebrat al juny. Al campionat d’Europa la vaig tornar a rebaixar”, recordava la Melany en la trobada mantinguda amb aquest diari al pont del Petroli de Badalona.
El passat 19 de juliol, el COE faria pública la llista d’atletes espanyoles convocades pels Jocs Paralímpics. Malgrat tenir la plaça gairebé assegurada, fins que no va veure el seu nom entre les escollides la badalonina no va estar tranquil·la.
“Estava molt nerviosa, perquè hi havia només dues places per les cinc atletes amb mínima. Quan vaig veure el meu nom en la convocatòria, la sensació va ser increïble”, reconeixia.
Malgrat viure i entrenar a Madrid, aquesta setmana Bergés ha pogut tornar a casa per gaudir d’uns dies de descans. Com que els Jocs Paralímpics no comencen fins al setembre (el 7 és l’obertura), la velocista encara té temps per tornar a augmentar la càrrega d’entrenaments.
Melany Bergés està inscrita en dues proves a Rio: el relleu 4×100 (semifinal i final el 13 i el 14 de setembre, respectivament) i els 400 metres lliures (heat classificatori el 15 de setembre i semifinal i final el dia 17).
“Podria haver-me inscrit en alguna prova més, però el fet de competir de les últimes m’ha frenat. No vull arribar a les meves proves favorites cansada”, exposava la nostra protagonista. Abans de viatjar cap al Brasil, la delegació d’atletes espanyols farà una concentració a Barcelona per adaptar-se a les condicions climàtiques del país. Tothom té clar que cal preparar els Jocs el millor possible.
Un gran any
En qualsevol disciplina, que un esportista d’elit assoleixi bons resultats reforça, automàticament, la seva confiança. En el cas de la Melany Bergés, aquest ha estat el seu ‘gran any’, però els inicis no van ser fàcils. “Ha estat una temporada complicada. Abans del maig, quan comencen totes les nostres competicions, vaig tenir una lesió a l’isquiotibial. Estava preparada per fer la mínima pels Jocs, però vaig haver de parar”, lamentava.
Fins al juny, la badalonina no podria tornar a les pistes, circumstància que va fer perillar la seva presència a Rio. “Vaig veure perillar els Jocs. Em vaig lesionar en el pitjor moment. En el de més competició”, afegia tot seguit.
Per sort, Bergés es podria recuperar amb rapidesa i acudir a l’europeu d’Itàlia del juny amb la mínima sota el braç. Ningú es podia esperar que l’atleta de Badalona s’acabaria alçant amb la medalla d’or en la final dels 400 metres.
“Jo sabia que estava en un bon moment. Només dos dies abans havia fet una gran marca. Anava a Itàlia amb expectatives de tornar a fer la mínima dels Jocs, però la medalla d’or va ser una sorpresa. Mai t’esperes guanyar un campionat d’Europa”, declarava.
Tot i haver estat campiona del món sub23 de salt de longitud el 2005, el triomf sumat a Grosetto suposaria el primer títol internacional absolut per la velocista de Llefià.
La Melany té el rècord d’Espanya paralímpic dels 400 metres (58.09) i ara buscarà classificar-se per almenys una final a Rio. “Si això s’aconsegueix, les opcions de medalla seran altes, perquè només competim quatre atletes”, revelava a aquest diari.
Una aposta correcta
En aquest darrer any, l’aposta esportiva de buscar un guia per córrer totes les competicions li ha suposat a Bergés un enorme increment del seu rendiment. Des del març, Sergio Sánchez acompanya la badalonina arreu. Amb ell al seu costat, l’atleta de Llefià tocaria el cel a l’europeu.
“Ja feia temps que volia explorar l’opció de córrer amb un guia. Primer, per la seguretat que et genera tenir al costat una persona que et controli el temps. La visió és un altre factor i l’últim és la frustració que sentia quan participava en diferents campionats internacionals i veia a totes les rivals amb guia”, destacava la Melany.
Suar a ritme caribeny
Després de quedar-se fora de Londres 2012 en la disciplina de salt, Bergés optaria per reinventar-se i provar una altra disciplina de l’atletisme: la velocitat. La badalonina venia d’una etapa de cinc anys interna dins la residència Blume de Barcelona i faria les maletes per marxar a Madrid, tot i no comptar amb cap beca.
Finalment, mentre començava els seus estudis de Magisteri ara ja acabats, l’oportunitat d’entrar a la Blume de la capital li arribaria.
A Madrid, Melany Bergés toparia amb el seu actual entrenador: l’hispanocubà Alexis Sánchez, antic saltador de 400 metres tanques. Sánchez s’ha convertit en un gran guia per la de Badalona.
“Aquesta és la quarta temporada que estic amb ell. El balanç és molt positiu. Per mi és com un segon pare”, deixava clar l’atleta. Dirigits també per Alexis Sánchez, els saltadors d’orígen cubà Omar Cisneros i Yidiel Contreras comparteixen entrenament amb la Melany.
El caràcter i la simpatia del tècnic i els seus companys fan que les sessions siguin molt més entretingudes. “Vaig a entrenar feliç, perquè sé que m’ho passaré bé”, assegurava Bergés a aquest diari.
Només fa quatre anys que disputa proves de velocitat i ha aconseguit pujar el seu nivell fins a l’esglaó més alt. Ara, Melany Bergés vol una medalla a Rio de Janeiro, resultat que donaria sentit a tot l’esforç que ella realitza al costat del seu patrocinador, Powergym. Des de Badalona, et seguirem.