Primer pas, amb polèmica, per la venda d’uns terrenys del Joventut pel futur Mercadona

    0
    80
    IMG_7392.JPG

    31/10/2014 – El Ple municipal aprova inicialment, amb els vots de PP i CiU, una modificació del PGM que requalificarà uns terrenys de la Penya com a zona d'ús comercial perquè el club els vengui a Mercadona.

    El Ple municipal ha aprovat aquest matí, en sessió extraordinària, el pas inicial d’una operació urbanística que, si acaba arribant a bon port, permetrà al Club Joventut de Badalona explotar comercialment uns terrenys que té en propietat al barri de Pomar. Es tracta d’una modificació del Pla General Metropolità (PGM) que ha de servir per requalificar com a sòl d’ús comercial 6.000 dels 10.000 metres quadrats que ocupa aquest espai de Pomar i cedir a l’Ajuntament els 4.000 restants i 6.000 més situats al Mas Ram per aixecar equipaments i urbanitzar espais públics, l’arranjament de bona part dels quals correria a càrrec de la Penya.

     

    Tot plegat és la continuïtat d’un projecte que a molts no els hi resultarà pas nou. Fa un parell d’anys, el club badaloní es va posar mans a l’obra per vendre, a través d’una permuta amb l’Ajuntament, uns terrenys al Mas Ram a l’empresa Mercadona i aconseguir liquiditat per eixugar el seu deute. Tot i l’aprovació a nivell municipal, la Generalitat va tirar enrere l’operació i l’acord es va desfer. Ara, mesos després, la Penya ha trobat una alternativa per donar sortida als seus terrenys i el procés torna a començar. L’entramat ha canviat, no obstant, i és que entra en joc una nova parcel·la al barri de Pomar, de prop de 10.000 metres quadrats, que el club va adquirir en una subhasta pública de l’Incasòl l’any 2013 per valor de mig milió d’euros. Serien aquests terrenys els que el Joventut acabaria venent ara a Mercadona, situats a l’encreuament de l’avinguda de Pomar i l’avinguda de la Cerdanya (per sobre del Camp Municipal de Pomar). A l’entramat s’ha afegit de darrera hora una esmena, negociada amb la Generalitat, per la qual el mig milió d’euros de la compra dels terrenys que va rebre l’Incasòl es quedin a Badalona per ser invertits en polítiques públiques.

     

    D’altra banda, dins l’acord amb l’Ajuntament s’estipula que el Joventut s’encarregarà d’arranjar els espais de Mas Ram, l’entorn dels terrenys de Pomar i d’instal·lar una rotonda a l’encreuement entre avinguda Cerdanya i avinguda Pomar. Unes actuacions valorades en uns 560.000 euros.

     

    PP i CiU donen llum verda

     

    L’alcalde Garcia Albiol ha destacat que la mesura servirà per ordenar la zona i instal·lar un projecte comercial “coherent” que beneficiarà el barri. A més, diu, suposarà un “increment d’equipaments” gràcies a la cessió gratuïta de terrenys, per part de la Penya, a Mas Ram i Pomar. Tanmateix, i en resposta als dubtes d’alguns membres de l’oposició, ha assegurat que l’interès públic està “garantit” per un informe previ de la Generalitat i que encarregarà un altre informe a la Diputació per esclarir qualsevol interrogant que pugui quedar. CiU també es va mostrar favorable i creu que el vistiplau dels tècnics de l’Ajuntament, de l’Incasòl i de la Generalitat són una garantia perquè el procés arribi fins al final. El líder convergent Ferran Falcó ha recordat que el Joventut tenia uns terrenys privats amb uns drets d’explotació a Mas Ram que va permutar amb l’Ajuntament pels del lateral de la B-20 i estalviar problemes amb el veïnat. Tot i que finalment no es va dur a terme, aquell projecte va ser votat a favor per tothom, ha subratllat. “La iniciativa a Pomar té més interès públic que a Mas Ram”.

     

    ICV-EUiA qüestiona l’interès públic de l’operació

     

    El grup municipal d’ICV-EUiA ja s’havia posicionat en contra de l’entramat urbanística ahir al vespre perquè considera que “només respon  a interessos de privats i suposa un altre cop al comerç de proximitat de la ciutat”. Els ecosocialistes asseguren que els terrenys comprats per la Penya “estan inclosos i certificats com a part del patrimoni públic de sòl i habitatge de l’Incasòl”, que “havien de ser cedits a l’Ajuntament” i que, amb la venda al club, “s’ha incomplert el conveni signat que afavoria el municipi”. A banda d’això, consideren que el canvi d’equipament cap al Mas Ram perjudica el barri de Pomar, on, diuen, farien més servei a la ciutadania. “Lamentem les dificultats econòmiques per les que està passant el CJB, però estem davant una operació que no té interès públic per la ciutat”, manifesta el regidor Àlex Mañas, qui nega que hi hagi cap tipus de "mala fe" en la seva postura, tal i com acusa el Club Joventut, sinó defensa "dels interessos públics".

     

    El PSC es reserva

     

    El grup municipal socialista va abstenir-se a l’espera de resoldre alguns dubtes referents a la conformitat de tota l’operació. El president, Jordi Serra, va afirmar que esperen un informe municipal que validi les valoracions de l’Incasòl. Serà llavors, quan els tècnics de la casa donin l’OK a tota l’operació, quan la votaran a favor. “Esperem poder resoldre els dubtes que ens queden en les properes setmanes”. De la mateixa forma es va pronunciar el regidor no adscrit, Josep Duran, que es va abstenir.

     

    La Penya defensa la legitimitat del projecte

     

    A través d’un comunicat oficial, el Consell d’Administració del Joventut ha defensat “la legitimitat de totes les actuacions del projecte” i ha expressat la seva “indignació” amb la postura del grup municipal d’ICV-EUiA, a qui acusa de dir “falsedats” i actuar “de mala fe”. Des del club recorden que l’Incasòl pot vendre qualsevol parcel·la del seu patrimoni a través de subhasta pública i que els convenis als quals es refereix ICV-EUiA estableixen la cessió obligatòria de superfícies estipulades expressament per a funció pública, mentre que el terreny de Pomar té qualificació d’equipaments privats. Amb la modificació del PGM, expliquen, 4.000 dels 10.000 metres sí podran ser destinats a instal·lacions esportives públiques. “Badalona guanya 9.800 metres quadrats de sòl gratuït i l’operació compta amb l’informe favorable de la Comissió d’Urbanisme de Barcelona”. Tanmateix, el consell es mostra disposat a “ampliar el consense i tirar endavant el projecte”, que consideren “positiu per a la ciutat i indispensable per a la viabilitat” del club.