Badalona participa en un estudi per conservar el litoral
El temporal Cèlia, que va arribar colpejar la costa central catalana des de mitjans de la setmana passada, ha afectat visiblement a la platja de Badalona, erosionant-la i emportant-se la sorra en diversos indrets. Platges del nord el municipi, com la de la Barca Maria, han quedat gairebé esborrades del mapa en alguns trams. La platja del Cristall també ha estat afectada, mentre que a la platja d’en Pont d’en Botifarreta han aparegut diverses estructures que estaven enterrades a la sorra, com columnes i fustes, i que formaven part d’antigues edificacions.
Ara, Badalona, Montgat i Sant Adrià treballen en un estudi amb l’Àrea Metropolitana per adoptar mesures per frenar la regressió del litoral. La solució pot passar per construir dics que parcel·lin les platges i passar d’una única platja llarga a platges més petites i totalment perimetrades. Aquestes accions es plantegen a 10 o 20 anys vista, però les hauria d’assumir l’Estat a nivell de finançament.
Massa població
El litoral badaloní ha patit canvis significatius en els darrers anys. A la desaparició de la platja de la Mora s’hi ha de sumar la pèrdua de sorra de la platja del Cristall o dels Pescadors. La manca de sediments procedents de les rieres i la pujada del nivell del mar fan que la ciutat hagi ‘renunciat’ a prop de 30 metres de sorra en els darrers anys. Només entre 2002 i 2010, en tot el litoral català, però especialment a l’Àrea Metropolitana, es van haver de reposar 775.000 metres cúbics de sorra cada any per ‘reconstruir’ les platges.
La costa catalana representa el 7% del territori català, però hi viu el 43% de la població de Catalunya. La pressió urbanística ha transformat bona part del litoral, modificant el transcurs de rius i rambles per crear habitatges, ports, carreteres i passejos. Això ha provocat el tall de l’arribada dels sediments que alimentaven de sorra les platges.