Patronal i sindicats de Badalona alerten de la desigualtat de la dona en un altre 8M reivindicatiu

    0
    113

    Tot i que el paper de la dona es fa poc a poc més visible en la societat badalonina, UGT i CCOO demanen sortir al carrer per combatre la bretxa salarial 

    Els sindicats majoritaris a Badalona volen superar la jornada històrica del 8M de l’any passat on més d’un miler de persones es van sumar a la manifestació unitària de la tarda amb lemes com “Visca la vaga feminista”. Enguany es torna a repetir una concentració a les 12h i una manifestació a les 18h des de la Plaça de la Vila fins a la Plaça de la Dona. CCOO al Barcelonès Nord fins i tot ha decidit que s’unirà a la convocatòria de Badalona en comptes de marxar a la concentració de la tarda a Plaça Espanya de Barcelona. Des d’UGT, la secretària comarcal, Reyes Solaz, demana que “tothom surti al carrer”. Els dos sindicats han convocat aturades en els centres de treball de 12h a 14h i de 16h a 18h per repetir l’èxit de 2018, quan en sectors com el de la neteja o el sanitari es va arribar al 70% de seguiment. Tant UGT com CCOO creuen que la vaga és l’únic instrument útil per visibilitzar la desigualtat que pateixen les dones. Des de la Federació d’Empresaris de Badalona, el president Josep Maria Puente, diu que és més partidari de la “formació a la societat” que no pas de les vagues.

    D’esquerra a dreta, l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, l’alcalde Joan Callau, de Sant Adrià, Ada Colau, de Barcelona, l’exalcaldessa Dolors Sabater, de Badalona i l’alcaldessa Laura Campos, de Montcada i Reixac en un acte del Consorci del Besòs al febrer de 2016. / Arxiu

    Badalona no s’escapa de la bretxa salarial i la desigualtat

    En el que sí coincideixen tots els agents econòmics de Badalona és en la diagnosi i en la necessitat de sensibilitzar sobre el canvi cultural. El mateix Puente reconeix que a Badalona deuen haver només un 5% de dones que dirigeixin les empreses. Pel que fa a la bretxa salarial, Puente creu que “durant anys, les dones no han tingut accés als estudis superiors, cosa que per sort està canviant”. Reyes Solaz (UGT)  i Ovidi Huertas (CCOO) denuncien que a Badalona, sobretot en sectors com el comercial o la neteja, es donen casos en què l’home cobra més per la mateixa feina. “Les empreses compleixen el salari base que marca el conveni, però després premien els homes amb suplements especials”, explica Solaz, que coneix casos concrets d’empreses on les encarregades reben un sou inferior als encarregats pel mateix lloc de feina. Sobre el decret de l’Estat que obliga les empreses de més de 50 treballadors a publicar les taules salarials per sexe i categoria, els dos sindicats creuen que és insuficient perquè gran part de les desigualtats en ciutats com Badalona es produeix en les petites empreses. “Cal obligar per llei a les empreses a complir amb la igualtat, com es va fer amb les llistes electorals que obliguen a tenir 60% d’homes i 40% de dones”, sentencia Solaz. Des de CCOO, Ovidi Huertas, també creu que jornades com les del 8M serveixen per sensibilitzar la societat però que “els canvis de debò es fan dins dels convenis col·lectius de les empreses”. La jornada del 8M, però, és més àmplia i també reclama mesures contra la violència masclista o els abusos sexuals. Els sindicats mantenen que, pel que fa a l’assetjament en els centres de treball, s’ha aconseguit que la dona no ho vegi com un tema personal sinó també com un problema laboral. L’any 2018, UGT va detectar 3 casos especialment greus en empreses de Badalona i esperen que, amb la visibilització que hi ha als mitjans, aflori encara més.

    Badalona ha atès 400 dones per violència masclista durant el 2018

    La Federació de Dones lamenta que la societat pensi que “les dones estem millor que abans”

    Manifest dia de la Dona d’ahir dijous a la plaça de la Vila.

    Més enllà de l’àmbit laboral, la reivindicació del 8M inclou molts altres aspectes relacionats amb la desigualtat entre homes i dones. Un d’ells és el de la violència masclista. A Badalona l’any 2018 va morir una dona a mans de la seva parella. Va ser la matinada del 17 al 18 de juny, al carrer Solsona, al barri de La Salut. Un home de 48 anys es va presentar a les dependències de la Guàrdia Urbana de Badalona assegurant que havia matat a la seva dona, de 40. L’endemà, la ciutat despertava consternada. La Plaça de la Vila acollia un minut de silenci en record a la víctima i com a denúncia d’aquest tipus de violència. I és que, segons dades del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Badalona, de les 437 dones ateses durant el 2018, 399 tenien relació amb casos de violència masclista. A més, alerten que cada vegada són dones més joves les que la pateixen. A banda del SIAD, que ofereix atenció immediata en aquests casos, la Federació de Dones de Badalona també dona resposta a aquesta problemàtica oferint assessorament jurídic i psicològic a les dones que ho necessiten. Les atenen els dimarts a la tarda al Centre Cívic Torre Mena. La Federació atén 10 dones de mitjana al mes. Aquest col·lectiu va néixer l’any 2013 i actualment el formen més de dues mil dones. Es va crear “amb l’objectiu d’impulsar una xarxa de suport, reivindicació i empoderament”, recorda la seva presidenta, Rocío Mateos. Reclama a les administracions públiques que apostin per posar fi a aquesta desigualtat. “Es necessita que ens escoltin, protecció, formació sobre violència, que es facin lleis i raglaments…”, assegura Mateos. Des de la Federació de Dones alerten que la societat no està encara prou conscienciada sobre la necessitat d’igualtat entre homes i dones. Per aquest motiu, crida a la participació aquest 8M. “No tota la societat està conscienciada, ens fa molt mal escoltar que estem millor que abans”, lamenta Rocío Mateos. “Per això, els col·lectius de dones no callarem mentre hi hagi dones que cobren menys per fer la mateixa feina que els homes, que són penalitzades pel fet de ser mares o dones que són violades només pel fet de ser-ho”, afegeix. La Federació està formada per 23 grups de dones i, a més d’organitzar aquests actes reivindicatius, fan tallers, conferències, sortides culturals i participen en molts actes de ciutat. Tot plegat per fer visible el paper de la dona a la societat. “El més important és que es visualitzi i identificar la paraula ‘feminisme’ normalitzant-la perquè se sàpiga que les feministes lluitem per a la igualtat de drets”, diu Mateos. A banda de la manifestació que anirà de la Plaça de la Vila a la Plaça de la Dona aquest 8M a partir de les 18h, s’han organitzat durant tota la setmana actes relacionats amb la lluita de la dona. La Federació organitza el tradicional Sopar de les Dones aquest dissabte 9 de març al Restaurant Can Toy de Montcada i Reixac.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí