Pastorets centenaris: així ha preparat el Círcol els 100 anys

    0
    164
    1.500 persones han fet Pastorets al Círcol / Foto: Gabriel Soler

    2021 és un any històric pel Círcol; també pels Pastorets. Després d’un 2020 on la pandèmia va impossibilitar la celebració del centenari de la mítica representació teatral nadalenca, enguany les condicions sanitàries permetran que l’entitat badalonina no s’estigui de res per organitzar els esdeveniments de commemoració i celebració de l’aniversari d’una representació emblemàtica per la ciutat de Badalona.

    ‘La Dramàtica’, grup de teatre amateur del Círcol format per prop de 80 membres entre adults, joves i infants serà l’encarregada de tirar endavant les representacions. ‘La Dramàtica’ va ser creada coincidint amb la fundació del Círcol, el 1879. En aquella època, les representacions teatrals que es feien eren de caràcter catòlic i es duien a terme durant les festes de Quaresma i Advent. Amb el pas del temps, ‘La Dramàtica’ del Círcol va anar agafant un notable relleu en l’espai d’oci de la ciutat.

    El 1917 la programació de festes nadalenques de Badalona ja incloïa ‘La Rosa de Jericó’ i ‘La Adoración de los Reyes’, entre d’altres. La incorporació de la popular obra de Josep Maria Folch i Torres, ‘Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús’, a principis dels anys vint ha marcat, des de llavors, una tradició per moltes famílies de la nostra ciutat.

    L’actriu Rosa Gàmiz i Toni Forteza interpretant els Pastorets als anys 80

    Les representacions

    El Círcol ha programat un calendari especial de representacions dels Pastorets per celebrar-ne el centenari. El ‘debut’ serà el 19 de desembre, amb passis a les 11:30h i les 18h. També hi haurà funció el 25 de desembre (20h), el 26 (18:30h), el 2 de gener (18h) i el 9 de gener (18h). La sessió matinal del 19 de desembre tindrà una durada reduïda, pensada per poder ser més amena per a aquelles famílies que hagin d’assistir-hi amb nens petits.

    El dia 26 es durà a terme l’acte central, que no serà una representació dels Pastorets comuna, ja que prendrà especial rellevància l’homenatge a les aproximadament 80 persones que han tingut una participació destacada en fer possible que aquesta tradició es mantingui viva a través dels anys a Badalona. A més de l’obra en si, l’acte inclourà la projecció de material audiovisual complementari, una major presència de la música en directe i l’entrega d’obsequis als homenatjats.

    Imatge dels Pastorets el 1948 / Foto: Fons Josep Massip

    Fins a onze músics interpretaran les obres originals dels Pastorets de Folch i Torres de l’any 1920, dirigides per Joan Aymerich, qui és el net del seu compositor original, de nom també Joan Aymerich. La resta de representacions també inclouran música en directe en un format més reduït -un quintet-, s’afegiran alguns elements d’escenografia i vestuari renovats respecte a altres anys i se seguirà de forma fidel el text de Folch i Torres.

    Paraula de director

    Una de les persones que més implicació ha tingut al llarg d’aquest centenari de Pastorets al Círcol ha estat Toni Forteza, actual director de la funció i un dels rostres més visibles de la branca teatral de l’entitat. “Després d’estar privats de gaudir dels 100 anys, ara ens arriba el moment de celebrar-ho com cal”, destaca Forteza. “El nét del compositor de les cançons de Pastorets exclusives del Círcol, en Joan Aymerich, ha arreglat les composicions originals perquè puguin ser cantades en directe. Aquesta serà la principal novetat d’enguany. El dia 26 farem una funció especial. Serà una lectura dramatitzada sense decorats, amb la col·laboració de la coral del Círcol i amb un concert on la gent podrà escoltar tota la música. Al final farem un homenatge a totes aquelles persones vives que han participat en aquests 100 anys de Pastorets”, ens transmet el director.

    Per a tots els actors i actriu, independentment de l’edat, preparar els Pastorets al Círcol s’ha convertit en part de la seva vida. “A vegades pot fer mandra saber que per Nadal o Sant Esteve t’has d’aixecar de taula a les 5 de la tarda pels Pastorets, però al final ho fem perquè ens apassiona. La funció s’ha convertit en un retrobament entre tota la gent que fa teatre al Círcol. Sabem que aquells dies, tots farem pinya junts. L’obra ens la sabem de memòria i això ens aporta una tranquil·litat total”, relata Toni Forteza. Com a director, la seva feina principal és aconseguir “que tothom vingui als assajos”.

    En Toni és una de les prop de 1.500 persones que han participat als Pastorets del Círcol des de 1920. L’entitat compta amb les bases sòlides per convertir aquest centenari en molts anys més.

    El director de Pastorets, Toni Forteza, ens explica el centenari

    Col·laboració ciutadana

    L’any 2020 Els Pastorets de Folch i Torres d’El Círcol de Badalona van fer cent anys des de la seva primera posada en escena. L’any passat, a causa de la pandèmia, no ho van poder celebrar, i és per això que enguany l’entitat es proposa tirar endavant el Centenari d’Els Pastorets en aquest 2021.

    El Círcol vol aprofitar l’avinentesa per dur a terme una renovació del vestuari, de l’escenografia i de la música, que de retruc garantirà elevar l’esdeveniment per fer justícia a l’alçada de la fita que han assolit. Verkami és una de les eines que l’entitat està utilitzant per aconseguir part dels fons necessaris per dur a terme aquesta renovació (https://vkm.is/pastorets100).

    Actualment hi ha una campanya de micromecenatge en marxa, on es poden aconseguir recompenses dividides en diversos packs, a la mida de totes les butxaques i gustos. Les recompenses volen ser una mostra d’agraïment, però també una manera d’experimentar els Pastorets d’una forma única i exclusiva. Col·laborant podràs aconseguir obsequis com el cartell oficial dels Pastorets, una entrada doble per l’assaig general, una disfressa antiga de Fúria o una sessió de fotos personalitzada amb el vestuari dels Pastorets. Verkami és el mitjà que permet crear sinergies entre El Círcol i tot aquell que vulgui recolzar una renovació necessària per garantir la supervivència d’un esdeveniment clau de la cultura popular badalonina.

    A més, aquesta renovació es farà evident enguany per tots els badalonins que acostumen a venir al teatre en aquestes dates, que de seguida podran observar una millora en el vestuari i l’escenografia i un increment de la presència de la música en directe, especialment en la funció homenatge del dia 26. En total, l’objectiu és assolir la fita dels 1.200 euros.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí