Tallar la cadena de transmissió del coronavirus des dels casos més lleus i els contactes.
Aquest és el pla d’un grup d’investigadors catalans per a atallar la pandèmia que assota a mig món. El Departament de Salut de la Generalitat i un equip de la Fundació Lluita contra la Sida de l’hospital Germans Trias i Pujol acaben de rebre llum verda de l’Agència Espanyola del Medicament per a desplegar un assaig clínic pioner en el món. La idea és administrar un antiviral als casos lleus de Covid-19 per a reduir la càrrega viral, alhora que es medica als seus contactes pròxims amb un antimicrobià que els protegeix contra el virus.
La consellera de Salut, Alba Vergès, ho va anunciar el dissabte. “Aquest assaig pot anar molt bé i tindrem dades en 21 dies”, va dir en TV3. Però no va concretar més detalls.
Actualment, hi ha uns 300 assajos clínics actius en el món per a atallar el coronavirus. La majoria, dedicats a buscar una cura i a tractar els casos més greus. Alguns hospitals espanyols participen, de fet, en recerques internacionals per a combatre la pandèmia. Però el que cap estudi havia fet fins ara era posar el focus a reduir el poder de transmissió del virus. L’estudi català, liderat pel Departament de Salut i els investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida, Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, cerca una fórmula per a evitar els contagis.
Resultats en poques setmanes
El millor de l’assaig, coincideixen els experts, és que tindran resultats de la recerca en molt pocs dies. L’estudi contempla un seguiment a les persones intervingudes durant 14 dies, que és el temps d’incubació del virus, per a veure si desenvolupen símptomes o hi ha nous casos positius entre els contactes. Els resultats de la intervenció es compararan amb un grup de control entre la població general de casos positius i els seus contactes.