Nova era pel futbol sala badaloní

    0
    138
    DSC_0588.JPG

    30/12/2016 – El ‘nou’ Badalona Futsal Iris ha iniciat un procés de creixement gràcies a una fusió entre dues entitats: el tradicional Iris i la secció de futbol sala del CF Badalona.

     

    Pronunciar el terme ‘futbol sala’ a la nostra ciutat sempre ha anat arrelat al passat d’una entitat amb tradició com l’Iris-Sol Casagemes. Després de moltes temporades lluitant per consolidar aquesta disciplina esportiva a Badalona, el club ha format una aliança estratègica amb el CF Badalona per caminar plegats cap a l’excel·lència.

     

    Aquest diari ha visitat les instal·lacions del Pavelló de Casagemes per conèixer què ha suposat per l’Iris la fusió amb el Badalona. La institució s’ha vist reforçada a diferents nivells i només en xifra d’equips i jugadors s’ha viscut un canvi important.

     

    A més, 12 de les 19 plantilles formatives del Badalona Futsal Iris es troben situades entre les tres primeres posicions de la classificació, dada que indica la bona feina que s’està realitzant. A títol més individual, les convocatòries dels infantils Moha Rida i Maria Melero amb la selecció catalana també reforça la dinàmica de treball efectuada pel club verd. Carles Ventura, gerent del club, Néstor Martínez, director esportiu, i Jordi Moreno, jugador del sènior, ens obren les portes de l’Iris.

     

    Les claus d’un nou estatus

     

    “El club està treballant a nivell burocràtic per acabar de completar la fusió que hem dut a terme amb la secció de futbol sala del CF Badalona. La decisió es va adoptar a l’estiu i ens ha permès viure un increment de la nostra estructura d’equips, jugadors i tècnics”, ens trasllada Carles Ventura per obrir la reunió.

     

    “Estem començant una etapa que ens ha de dur a fer un salt qualitatiu i a consolidar la nostra posició de referents del futbol sala badaloní”, afegeix el directiu, celebrant el creixement de 18 a 23 equips que ha experimentat la institució.

     

    Segons Néstor Martínez, director esportiu, “no tenia sentit que dues entitats es posessin a competir per dominar el futbol sala a la ciutat”. Precisament aquest va ser el motiu que va dur l’Iris i el Badalona a negociar la seva unió de forces.

     

    “El planter és el nostre eix. Els amateurs són una conclusió del procés formatiu que executa el club. El Badalona Futsal Iris intentarà ser un club gran, però quan dic gran no em refereixo només a la mida. Parlo de seriositat, de qualitat formativa i de promoció de l’esport”, descriu el màxim responsable tècnic.

     

    Martínez defensa que el futbol sala a Badalona “ha de ser un esport obert i que no sigui exclusiu pels nens i nenes bons tècnicament”. “Cal treballar el vessant social de l’esport i obrir la porta a tota la ciutat. Els resultats no són l’únic que s’ha de tenir en compte”, puntualitza.

     

    En aquest punt torna a intervenir en Carles Ventura. El gerent ens detalla la tasca d’integració que realitza el club amb diferents nois en risc d’exclusió.  “Col·laborem amb diversos centres de menors en acollida de Badalona. Oferim als tutors i als monitors la possibilitat que els nens vinguin a jugar amb beques. Ara mateix tenim quatre casos dins del club i ho mantindrem. Sabem que l’esport és la via de desconnexió per aquests nens”, manifesta el gerent de l’Iris.

     

    Lluitar contra la tradició

     

    Per caminar cap a l’evolució, el Badalona Futsal Iris ha de picar pedra. L’entitat viu en un entorn dominat per “la cultura del bàsquet”, context que situa el club verd “en una posició de desavantatge envers altres organitzacions”.

     

    “No només per una qüestió d’instal·lacions, sinó també de subvencions i de negociar qualsevol cosa amb l’Ajuntament. Fer dos entrenaments setmanals en una pista descoberta fa que el producte que oferim a les famílies perdi qualitat. Factors com la pluja, el fred o la humitat provoquen que la xifra de sessions que es vegi retallada”, lamenta Carles Ventura.

     

    La veu de la fidelitat

     

    Mirant ja cap al primer equip, actual segon classificat a la Primera Divisió Catalana, topem amb la figura d’un dels jugadors més fidels a l’Iris. Jordi Moreno va entrar al club des de la seva fundació, el 1998, i enguany viu amb alegria el salt qualitatiu fet per l’equip sota la direcció de José Rodríguez.

     

    L’exfutbolista de l’Industrias Garcia, subcampió de la Divisió d’Honor el 1999 amb el degà del futbol sala espanyol, ha aterrat a la plantilla amb les idees molt clares.

     

    “El millor actiu de l’Iris és la seva condició de club familiar. Les persones que van crear-lo encara hi són i això fa que es generi un vincle molt fort amb els jugadors”, resumeix Jordio.

     

    “Al principi vam començar amb tres o quatre equips. Érem 30 jugadors com a màxim. A mi em van pescar un dia que vaig passar per la pista i ja mai més he canviat de club. Sobretot destacaria que la formació ha millorat molt. Hem passat de ser un projecte d’amics a fer un club amb possibilitats d’anar cap amunt”, relata a continuació.

     

    Sens dubte, l’objectiu del primer equip és “l’ascens”, fita que s’ha fet viable gràcies a la professionalització viscuda pel bloc de José Rodríguez.  “Sobretot a nivell de sèniors masculins i femenins, s’han aconseguit professionalitzar molt els entrenaments”, valora en Néstor Martínez amb orgull. Des de la fusió amb el Badalona, el ‘nou’ Iris s’està fent notar i avança amb fermesa per consolidar la cultura de futbol sala a la ciutat.