Diari de Badalona entrevista a Miquel Estruch (ERC) que manifesta que no entén la impunitat del PP en el govern de Badalona quan necessita d’altres forces polítiques per governar. Estruch també acusa al govern de Badalona de fer un ERO en cobert a l’ajuntament i d’acomiadar personal per motius ideològics i no per criteris professionals. També fa un repàs per l'actualitat de la ciutat amb el Joventut com a convidat especial.
En quin moment es troba ERC de Badalona al no tenir representació a l’ajuntament?
Crec sincerament que estem en el camí de tornar a fer un treball que ens obri les portes per poder entrar en el consistori a les properes eleccions. Hem passat el nostre temps de dol a l’igual que la nostra marca (ERC). Les grans ciutats depenem molt del moment de la nostra marca i aquí ERC va patir una davallada generalitzada. Això no treu que ens van passar coses a Badalona com el canvi de candidatura al marxar Uriel Bertran… També li dic que l’eslogan de “Fem-ho plegats” era i és bo.
Van ser aprop del 5% de vots necessari per aconseguir un regidor, però potser la bipolarització del PP i PSC i la no entesa amb la CUP van ser una llosa difícil de superar?
Tot i el problema de la marca aquí s’ha canviat molt el vot. El PP va aconseguir vots de CiU i del PSC, i el PSC va agafar vots de les altres formacions. I de la CUP t’haig de dir el següent. L’objectiu polític d’ERC no és la independència. L’objectiu polític del nostre partit és crear una societat més justa en un país lliure. L’independentisme ha de ser transversal des de l’esquerra fins a la dreta. El nostre discurs l’estan agafant altres partits polítics i això ja ens està bé perquè remem tots cap a la mateixa direcció. Amb la CUP tenim projectes en comú però en altres som força diferents. Hauríem pogut anar junts a les eleccions? Sí, però amb tot el que ens va passar vam parlar tard.
Aquest discurs del que em parla és totalment oposat al discurs del partit que governa a Badalona. Això pot ser positiu pel seu partit perquè quan més puja un extrem més puja l’altre?
Sí, pensi que en les enquestes d’intenció de vot que s’estan fent ara ERC és el partit que més puja també perquè som els que més hem perdut. Això ens indica el bon camí que està fent el nostre partit a nivell nacional encapçalat per l’Oriol Junqueras. Del govern de Badalona li puc dir que han passat un any d’una desorientació total perquè no havien governat mai i tampoc es pensaven que governarien per molt que diguin ara. El que estan fent va molt en concordància amb el discurs que estaven fent i que des del nostre punt de vista és alarmant. És un discurs que alimenta la confrontació, no la solució. És una política d’aparador.
Per exemple?
Miri, l’última proposta de no donar beques a les famílies que no portin 4 anys a Badalona d’entrada és una barbaritat. Qui decideix qui és ciutadà de Badalona? Per cert, què passaria si una família de Badalona per x motius marxa 5 anys i torna? no tindria dret a aquests ajuts? Si tens un nen que no pot pagar no li dones de menjar? no l’escolaritzes? però anem al rerafons d’aquesta proposta… De quantes beques estem parlant? de quants diners parlem? realment, són molt pocs, però aquesta notícia ha sortit a tots els mitjans estatals perquè diu el que la gent vol escoltar. Aquesta és la seva política d’aparador en tot. Busquen la notorietat pública i els hi està sortin bé i d’això s’aprofiten per fer realment la seva política.
Quina és llavors la política que està realitzant el PP?
A l’ajuntament s’està fent un ERO en cobert. El que s’està fent a l’IMPO i a Badalona Comunicació és acomiadar gent d’una forma indiscriminada i posar la por al cos a tot el personal.
Però no creu que la societat demana un aprimament de l’administració?
Sí, d’acord. Tots ho defensàvem però forma part de la teva política el com ho fas? de quina manera? a qui ‘depures’? El PP està fent una depuració ideològica, no per motius laborals. Això és perillòs. Volen utilitzar l’aprimament de l’IMPO per convertir-lo en una agència de colocació per pagar els favors prestats.
Utilitzar l’IMPO? La regidora i la coordinadora de Cultura han fet plans d’ocupació a l’IMPO…
Bé, doncs casos com aquests et trobaràs moltíssims. I a Badalona Comunicació passa el mateix. Fa la sensació de voler reduir aquest ens per donar veu a l’expressió política del partit que governa minimitzant els recursos i tenir que agafar notícies del propi departament de premsa. Se sent el nombrament d’un nou gerent molt afí a les seves ideològies més que a les seves capacitats. En el nostre programa portàvem fer una auditoria interna per a tot l’ajuntament amb un punt de vista neutre i professional.
Amb això coincideix amb els partits de l’oposició, l’autoritarisme.
Sí, segurament ells ho pateixen més. No entenc l’impunitat del PP quan a sobre governa en minoria. Aquí cau tota la responsabilitat moral a Convergència i Unió que està donant suport a unes maneres de fer que gairebé trenquen les formes democràtiques.
Ara Convergència poc a poc intenta separar-se del PP.
Sí, és veritat. CiU ha fet petits gestos perquè sap que el seu electorat està molt incòmode amb el PP i perquè sap del poder creixement que poden tenir. Celebrem aquests petits gestos però estan molt lluny del gest que va fer en el seu dia donant-li l’alcaldia al PP.
Vostè va dir que no perdonaria mai a Ferran Falcó (CiU). L’ha perdonat?
No.
Han parlat?
No.
Parlaran?
Segurament (riu). No és qüestió de perdonar o no, sinó que no entenc i em sap molt de greu per la meva ciutat l’entrada del PP. La meva indignació amb CiU és que abans de les eleccions van dir que no permetrien l’entrada del PP a Badalona. Penso a més que potser es quedaran alguns anys més perquè l’oposició no està comunicant com ho hauria de fer. Cert també que el PSC fa d’oposició per primera vegada, no està acostumat.
Aquest govern aposta per la seguretat amb més presència i poder a la Guàrdia Urbana.
Trobo expectacular el què estan fent amb el tema de la Guàrdia Urbana. També s’ha de dir que han fet bé algunes coses com tenir més presència de la policia al carrer. Això transmet confiança al ciutadà. No negaré coses que hagin fet bé per la ciutat. També és cert, que els policies de carrer no cobreixen la demanda d’inseguretat que pateixen els comerços ja que el seu torn acaba a les 6 de la tarda. Però el gran mal de la Guàrdia Urbana i no he sentit mai a parlar és l’absentisme laboral.
És la primera vegada que ho sento.
Doncs li diré més, l’absentisme laboral a la Guàrdia Urbana durant molts anys ha estat prop del 20%, una xifra totalment inacceptable entre baixes i desmotivació que ningú s’atreveix a parlar-ne. Amb un ràtio permès d’un 5%, que ja és molt, podríem tenir al carrer uns 20 agents més. Aquestes xifres incomoden molt al responsable polític de torn i per això no hem sentit a parlar. Diria que aquest problema encara no està resolt perquè les xifres que li he dit eren fins l’any passat. Nosaltres tenim un superintendent, el càrrec més important de la GU i algú li hauria d’haver dit que tenia que millorar aquesta estadística. La policia és un servei de seguretat al ciutadà i no és funció de la GU reprimir llibertats.
Ho diu perquè ha passat?
Ho dic perquè hi ha tics que indiquen les maneres de fer arbitràries. Per exemple, han suprimit la UCO (Unitat per la Convivència) i a la vegada han reforçat les brigades d’intervenció. Aquesta feina l’ha de fer els Mossos. Que reforcin l’horari del servei de policia de carrer. Hem vist fins i tot el regidor de la GU patrullant per les nits, per l’amor de déu! potser té la vocació equivocada. Els propis comandaments li haurien de dir que ell és el regidor i no el professional d’això.
Ara mateix el senyor Jurado és la persona qui mana més a totes les àrees de l’ajuntament.
És possible. Els hi agrada manar, és la gorra i la porra.
Com valora la gestió del govern?
Estan jugant amb temes molt importants per les persones com és l’habitatge. Dir en aquests moments sense posar-se vermell que crearem llocs de treball i que hi haurà una reactivació econòmica gràcies al ‘totxo’ és una falàcia. Després de veure cap a on ens ha portat, com pot haver alguna persona que ho pugui dir!
Doncs en els voltants del Port s’està començant a moure una mica el tema
Ara mateix hi ha dos projectes potents a Badalona i potser hi ha un tercer a primera línia de mar per uns rusos. Per favor, que no ens insultin que el mercat dels pisos ha de fer el seu curs i no fem coses per afavorir a depèn qui. Fer més pisos al Port per poder vendre’ls només beneficia a un privat que recordem que és Level-Bankia-Rato-PP. La ciutat no guanya res.
Però jo recordo que l’exalcalde Serra també va pensar en aquesta opció.
Sí, però Serra demanava un equilibri d’equipaments al número de persones que podien arribar a viure i a més se li demanava a la constructora un percentatge de pisos socials. Aquí sí que hi ha un interès públic i no el que està passant ara. L’administració no ha d’ajudar un privat si no hi ha un interès públic. És la diferència entre la política d’esquerres i de dretes. L’altre operació de la que li parlava és la que vol fer Gran Land, que com que el senyor Busquets no pot vendre oficines vol canviar amb l’administració els drets d’edificació del seu edifici i algun terreny que té per Canyet per terrenys municipals a les Guixeres i que l’ajuntament a sobre li pagui 1,8 milions. Quin interès públic hi ha aquí? Això encara no està aprovat però ja veurem que vota CiU.
Llavors, vostè que té sang verd-i-negre a les venes, quina opinió té sobre la permuta de terrenys que farà el Joventut? Recordem que el seu pare va ser un dels fundadors del Joventut.
A veure, tot si val? no. La Penya ha comès molts errors estructurals. Ara mateix la Penya es troba en una situació extremàdament difícil fins i tot en el punt aprop de la seva desaparició però per això que em pregunta per mi sí que hi ha un bé social, perquè el Joventut va de la mà amb el nom de la ciutat. El problema és que s’ha de dir alt i clar que el que estem fent és per ajudar el club i si no ho fem potser estaríem davant les seves últimes hores dintre de l’ACB.
Qui són els responsables de la situació econòmica del Joventut?
Li dic ben alt i clar, els culpables de la situació del Joventut són els dos equips de futbol que tenen una secció de bàsquet deficitària i el Baskonia que rep unes injeccions econòmiques de les administracions brutals. Aquests han portat als altres equips cap a l’abisme perquè aquests, entre ells la Penya, no han sabut gestionar els seus comptes. El nostre club ha anat sumant defícit any rera any.
Però hi havien cursos en que es deia que havien beneficis?
Mira, jo sóc dels pocs socis que vaig a les assemblees i hi ha hagut de tot, exercicis que deien que donava dèficit, altres benefici però realment mai hem pogut saber els números reals, algunes vegades fins i tot ens enganyaven. Jo he votat en contra moltes vegades per l’ocultisme i la falta de transparència.
Hi ha hagut enriquiment?
No sé, el que sí que hi ha hagut és aprofitament.
Per part de qui?
Home, per començar hi ha un president que cobra, que és la primera vegada que passa en la seva història. El que critico és que a més també cobri una gerent. Un o l’altre ha de cobrar.
Però el president cobra perquè se lidebien uns diners de jugador no?.
Sí, però d’això ja fa temps. Ja se li ha pagat ja.
També està en mig l’explotació dels events del pavelló municipal.
És clar, aquestes són les coses lletges que passen en el Joventut. Aquesta gestió fins fa poc temps ho feia una empresa familiar propera a Jordi Villacampa, que llogava la instal·lació al club i explotava el negoci. Des de fa un any i algo que es va firmar la pròrroga de dret d’ús del pavelló el club gestiona tota l’explotació de la instal·lació. Una sots-contractació l’hauria d’aprovar el Patronat de la Fundació.
Llavors, els concerts i els esdeveniments d’aquest últim any ho està gestionant i ingressant el club?
Ja li he dit que sí, sinó ho hauria de saber jo que formo part del Patronat de la Fundació de la Capital Europea del Bàsquet. L’ajuntament és propietari dels terrenys del Pavelló Olímpic i del Màgic que cedeix el dret de l’ús al Patronat. Aquest Patronat firma amb el club un contracte on el club es fa càrrec del manteniment de la instal·lació. El patronat també va firmar un contracte amb la UTE per gestionar el Màgic i d’aquí el patronat cobra al Màgic un cànon d’explotació (abans estaven al 50% i ara són Sacresa 99,5% i el Joventut 0,5%).
I què fa el Patronat amb aquests diners?
La gran majoria dels diners que surten de l’activitat comercial del Màgic van destinats al Joventut en concepte de manteniment de la instal·lació. I una part més petita va a parar als clubs de bàsquet de la ciutat, el BBB. El problema ve quan Sacresa porta 2 anys en suspensió de pagaments i no ha pagat res del cànon.
Una altra operació urbanística que demana el Joventut és ampliar el Màgic construïnt dos plantes sota els camps de futbol del Pere Gol.
Normal, perquè aquesta operació li donarà entre 1,5 i 1,8 milions. El que aquí hem de tornar a veure és l’interès públic en aquesta ampliació. Volen posar el supermercat on estan els cars i a l’altra banda oferir aquest espai a dos o tres grans empreses estil FNAC, Mediamarkt, .. Algú m’ha de demostrar que això beneficia a la ciutat perquè també hi haurà gent que surti perjudicada en tot això.
No puc marxar de l’entrevista sense preguntar-li pel Club Natació Badalona, un altre dels seus amors.
Ara mateix sóc president d’honor i el club té uns 1700 socis. La institució està totalment sanejada tot i els moments difícils que vivim.