Neix el Pacte per la Convivència en Diversitats

    0
    102
    Pacte per la Convivència.JPG

    31/01/2018 – Un acord entre 43 entitats i l'ajuntament per enfortir el civisme, la tolerància i el respecte mutu entre la ciutadania.

     

    Després d'un procés de treball entre el consistori i la participació d'entitats, es crea el Pacte per la Convivència en Diversitats, una iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Badalona amb la col·laboració d’entitats de la ciutat. Aquest acord és un compromís amb el món associatiu i la ciutadania per garantir que cap persona pugui ser discriminada o vegi vulnerats els seus drets socials per raó d’origen, gènere, llengua, religió, orientació sexual, edat, creences i conviccions, formes de família, diversitat funcional, territori, classe socioeconòmica, ideologia o de qualsevol altre tipus, interrelacionades o no.

     

    Aquest pacte vol donar resposta als significatius processos de transformació que ha viscut Badalona des que l’any 2007 es fes realitat el Pacte per la Convivència i el Civisme, coincidint amb l’aprovació de l’ordenança de civisme. La nova realitat social de la ciutat determina la necessitat de redefinir l’articulació de polítiques públiques per promoure, defensar i garantir els drets fonamentals de la ciutadania.

     

    Per impulsar aquesta nova iniciativa, el passat mes de setembre es va iniciar un procés de treball promogut des del Departament de Convivència i Mediació en el que han participat i han fet les seves aportacions 43 entitats badalonines. Després de mesos de treball, finalment, es va consensuar el text i els objectius del projecte que ara es presenta i que pretén buscar el major nombre d’adhesions possible.

     

    En aquest sentit, des d’avui s’inicia una campanya de difusió que convida a sumar-se al pacte a tots els ciutadans i ciutadanes de Badalona compromeses amb la convivència a la ciutat, incloses les entitats, federacions, col·legis professionals i organitzacions polítiques. Les persones o entitats interessades poden adherir-se al web www.badalona.cat o presencialment al Servei de Mediació, ubicat a l’Oficina Municipal del Districte nº1 (passatge la Plana, 14).

     

    El Pacte, els principis del qual orientaran les actuacions municipals, es presentarà finalment al Plenari del Consell de Ciutat que se celebrarà a mitjan d’aquest any 2018. L’aprovació i adhesió per part d’aquest plenari, que engloba el conjunt de consells sectorials i de districte i totes les entitats de la ciutat, serà un signe de col·laboració i complicitat, per tal de seguir treballant conjuntament per fer de Badalona una ciutat de convivència.

     

    La diversitat, una riquesa de les societats complexes

     

    El Pacte per la Convivència en Diversitats parteix de la premissa que les diversitats són una riquesa i una característica de les societats complexes, com ho és Badalona, i que aquestes són una oportunitat i base dels vincles amb un món cada dia més interconnectat. En aquest sentit, el Pacte vol contribuir a l’enfortiment d’un marc de civisme, de convivència social, de respecte mutu entre els ciutadans i les ciutadanes de Badalona alhora que es fomenten les relacions entre les persones, tenint en compte les diversitats i  impulsant així els valors que ajuden a progressar dia a dia. Amb aquesta iniciativa, es pretén fer de manera gradual una ciutat més amable, acollidora i sostenible, per viure-hi i conviure-hi, on el diàleg i el respecte formin part del comportament quotidià.

     

    Aquest nou consens implica un compromís amb els principis i els valors d'una societat plural, lliure i democràtica, la qual només és possible quan la ciutadania pren la decisió de viure en comunitat, acceptant regles, drets i deures comuns que totes i tots hem de complir. El pacte recull la idea que la ciutat és de totes les persones que hi viuen, i totes són responsables de la convivència que s’hi assoleix: l’administració pública, les entitats i la ciutadania. 

     

    Durant la presentació del Pacte, l’alcaldessa Dolors Sabater ha explicat que l’adhesió a aquest acord de ciutat “suposa respectar els principis bàsics d’igualtat d’oportunitats i condicions de totes les persones que viuen a Badalona per a reduir les desigualtats i evitar l’exclusió social”. “Respectar, i respectar-nos, requereix, a més, el compromís de dialogar, comunicar-nos i comprendre’ns mútuament” ha remarcat Sabater.

     

    La regidora de Participació, Convivència i Mediació, Fàtima Taleb, ha destacat que el Pacte “fomenta la fraternitat, des del reconeixement i la legitimitat de les altres persones, superant l’interès propi, des de l'empatia”. Segons Taleb, adherir-se a aquest acord significa “apostar per una ciutat que actua seguint criteris de sostenibilitat, transparència, seguiment i avaluació i que busca optimitzar i racionalitzar els recursos”.