Pot existir a priori una cosa tan absurda i mediambientalment menys sostenible que un vol completament buit? Doncs si el multipliques per 18.000, el resultat és equivalent a la quantitat de viatges sense passatgers que la companyia aèria Lufthansa haurà d’operar durant la temporada d’hivern que ve.
L’aerolínia operarà 18.000 vols buits i innecessaris que altrament haurien estat cancel·lats per falta de passatgers a causa de les restriccions horàries. Brussels Airlines de Bèlgica, que pertany al grup, revela que haurà d’operar 3.000 vols amb capacitat insuficient fins a finals de març.
Segons expliquen des de la companyia, hauran d’executar-se a causa de la normativa europea, o perdran els seus drets d’enlairament i aterratge davant de les aerolínies rivals. De manera més concreta, les companyies aèries han d’utilitzar el 80% de les franges horàries als aeroports.
El més valuós per a una aerolínia, a més dels avions, són els anomenats intervals de temps. Aquestes franges horàries són les hores en què se’ls permet enlairar-se i aterrar en un aeroport, però si no les utilitzen les perden automàticament i una altra aerolínia les pot comprar. Aquesta és la raó per la qual les companyies es veuen obligades a volar fins i tot amb avions buits en aquests temps de pandèmia.
Globalment, els avions són responsables del 13% de les emissions d’efecte hivernacle causades pel transport al continent, segons un informe del 2020 de l’Agència Europea del Medi Ambient. Contaminen molt més que els trens, que en causen un 0,4%, però estan lluny del transport per carretera, que suposa el 72% de les emissions i és el principal responsable de la contaminació en l’àmbit de la mobilitat.