13/02/2016 – El 16è Festival Internacional de Màgia celebra el centenari del mag badaloní Li Chang amb tres setmanes d'espectacles, xerrades i tallers.
La 16a edició del Festival Internacional de Màgia – XVI Memorial Li Chang de Badalona dóna el tret de sortida aquest cap de setmana i arribarà a tots els racons de la ciutat amb espectacles, xerrades i tallers. Aquesta nova edició oferirà als espectadors la possibilitat de veure una selecció dels millors mags actuals, a partir d’aquest dissabte 13 de febrer i fins al diumenge 6 de març. Els tres teatres públics de Badalona, Zorrilla, Principal i Blas Infante, acolliran diversos espectacles de màgia, tot i que el Festival ha programat nombroses activitats arreu de la ciutat.
Aquesta edició del Festival arriba marcada pel centenari del naixement del mag badaloní Li-Chang –Joan Forns i Jordana (1916-1998)–. Amb motiu de l’aniversari, el programa ‘TRIA33’, de Televisió de Catalunya, estrenarà el documental ‘Li-Chang, el dimoni groc’.
Màgia i humor en un cafè teatre
La primera de les actuacions del Festival de Màgia tindrà lloc aquest proper dissabte 13 de febrer, al Teatre Principal -21h-, i serà en un format de cafè teatre amb regust de cabaret tot combinant l’humor amb la màgia de prop. Es tracta d’un espectacle inèdit creat per a l’ocasió, dirigit per Enric Magoo i amb la participació de l’humorista Pep Plaza i els mags Isaac Jurado i Dani DaOrtiz.
El diumenge 21 de febrer, a les 18 hores, el Teatre Blas Infante acollirà l’espectacle de l’il·lusionista Charlie Mag, que barrejarà jocs d’enginy i humor en mig d’una penombra on els elements apareixen i desapareixen.
La Gala Internacional de Màgia
Com ja és tradicional, el plat fort del Festival és la Gala Internacional de Màgia, que en aquesta edició comptarà amb les actuacions de mags de Catalunya (Mag Txema), Cuba (Ernesto Plana), Ucraïna (Double Fantasy), França (Kenis Murat), Bèlgica (Sebastien Dethise) i Aragó (Pepín Banzo, que també farà de presentador). Hi haurà quatre representacions de la Gala Internacional de Màgia: divendres 26, a les 21 hores; dissabte 27, a les 21 hores; i diumenge 28, a les 12 i a les 19 hores.
La Gala Solidària de Màgia
Un any més, el Festival inclou una Gala Solidària de Màgia. La cita serà el diumenge 6 de març, a les 18 hores, al Teatre Blas Infante. La funció presentarà l’espectacle ‘Solidarimàgia’ i servirà per recaptar fons per anar a fer màgia a les zones més empobrides de la República Dominicana. L’espectacle anirà a càrrec de tres joves mags catalans: Christian Cooker, Manu Ilari i Maria Altés.
Menció honorífica al Fakir Kirman
El Faquir Kirman (Josep Miret) ha estat la persona escollida per rebre la menció honorífica que cada any concedeix l’organització a alguna persona vinculada al món de la màgia i l’espectacle. Tot i que el premi se li ha atorgat aquesta setmana en la presentació del Festival, públicament se li lliurarà durant la Gala del diumenge 28 de febrer, a la sessió de tarda. És un reconeixement a la seva carrera artística i trajectòria professional amb més de 50 anys als escenaris.
En ocasions anteriors, la menció l’han rebuda els propietaris dels establiments Màgicus i El Rei de la Màgia; els mags Joan Nieto “Gargot”, Xevi i Màgic Andreu, la capsa de ‘Magia Borràs’, Ediciones Marré i Juan Tamariz.
Activitats arreu de la ciutat
L’extensa programació del Festival es completa amb tota una sèrie d’activitats relacionades amb el món de la màgia. Hi haurà actuacions de màgia a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol; a l’Escola d’Educació Especial Llevant; a la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona; al Centre Cultural l’Escorxador Nau 3; així com a diversos establiments comercials col·laboradors del Festival.
També hi haurà dos tallers infantils de màgia a la Biblioteca Can Casacuberta i a la Biblioteca Pomar, adreçats a nens i nenes de 6 a 11 anys. La Biblioteca Canyadó i Casagemes-Joan Argenté acollirà el dijous 3 de març, a les 17 hores, la conferència “La Màgia, un recurs per aprendre i emocionar”, a càrrec de Marta Lairisa i el mag Sergio Rodríguez que servirà per presentar la màgia com un recurs educador innovador i creatiu.