L’oposició imposa la seva majoria i el govern no aconsegueix aprovar el cartipàs

    0
    92
    IMG_3029.JPG

     21/07/2015 – Els de Dolors Sabater arribaven sense haver aconseguit un acord complet per a l’aprovació del cartipàs, amb el repartiment de càrrecs de confiança com a principal escull, i van patir la seva primera ensopegada.

    El govern de Guanyem, ERC i ICV-EUiA va patir ahir a la tarda la seva primera ensopegada al ple de l’Ajuntament. Els de Dolors Sabater arribaven sense haver aconseguit un acord complet per a l’aprovació del cartipàs, amb el repartiment de càrrecs de confiança com a principal escull i algun detall més, com ara les retribucions als grups municipals. La sorpresa va arribar, però, quan la discrepància es va contagiar a d’altres punts en els que l’oposició en bloc va votar en contra o va esmenar la proposta del govern per aprofitar la seva majoria (17 a 10) i votar favorablement les seves.

     

    Abans d’iniciar el ple, Dolors Sabater anunciava que, per tal de “guanyar temps i poder arribar a un consens” que afavorís el funcionament de la ciutat, retirava el punt relatiu als assessors, quelcom més o menys previsible, i als nomenaments dels membres dels consells d’administració dels organismes autònoms municipals, un tema que estava consensuat. Aquest darrer moviment no va agradar PP, PSC, CiU i C’s, que van posar en marxa la maquinària per demostrar la seva majoria. El primer moviment, votar contràriament la composició de les comissions informatives, un tema que també s’havia parlat i que resulta essencial per a la convocatòria dels plens ordinaris i, per tant, per al funcionament de l’Ajuntament.

     

    Esmenes en les retribucions als grups i les dietes per assistència

    A banda d’això, la bancada opositora va esmenar dues propostes del govern: per un costat, va afegir 18.000 euros als imports variables que perceben els partits, resultant un total d’uns 140.000; per altra, van tornar a aprovar les dietes per assistències que hi havia a l’anterior mandat i que el govern pretenia rebaixar també, com la resta del cartipàs. Van argumentar que la pujada de retribucions per als grups és deguda a l’augment del nombre dels mateixos, però que no es tracta d’un augment, i que la modificació de les dietes per assistència tampoc ho és, sinó un manteniment del que ja hi havia, perquè accepte la rebaixa lineal de tots els sous però no veuen bé rebaixar el que pot cobrar un regidor que no té dedicació exclusiva o parcial. En qualsevol cas, en aquest darrer punt, existeix un topall d’uns 20.000 euros, que acaba sent la xifra significativa, més enllà de la quantia de les dietes.

     

    Ajornat el nomenament del consell de Marina Badalona

    La tercera qüestió en la que la bancada opositora va voler demostrar la seva majoria va ser el nomenament de regidors que formaran el consell de Marina Badalona; tothom està d’acord en el repartiment de representants, però l’oposició va demanar ahir més temps per poder transmetre els noms dels edils que ocuparan aquestes responsabilitats. El govern va destacar que es tractava d’una qüestió urgent i que s’havia demanat amb molt marge de temps, atès que la societat ha de gestionar el desenvolupament del canal del Port i totes les operacions que l’envolten, però finalment va retirar el punt, que podria tenir sortida la setmana vinent.

     

    "L'oposició s'ha unit en un mes com no ho va fer en quatre anys"

    En diferents moments del Ple, membres del govern tripartit van considerar l’actitud opositora una “deslleialtat” i una intenció de “bloquejar l’acció de govern” que acabarà “perjudicant la ciutat”. Després del Ple, els membres de l’executiu afirmaven que, “en un mes, l’oposició s’ha unit com no ho va arribar a fer mai els darrers quatre anys” contra el PP. Sabater va cridar en repetires ocasions a “la responsabilitat institucional” per tal de poder desencallar la situació els propers dies i fer funcionar l’Ajuntament, que sense càrrecs de confiança, per exemple en l’àmbit dels districtes, es troba molt limitat a dia d’avui. PP, PSC i C’s van etzibar que un govern en minoria ha de saber arribar a consensos i posar “voluntat política per trenar acords per sobre d’aprofitaments partidistes”; CiU va respondre que la “deslleialtat és bidireccional”, fent referència a la retirada del nomenament dels consells d’administració, on ja hi havia acord.

     

    Ara, “s’obre un nou escenari”, segons el tinent d’alcalde Oriol Lladó. Tot plegat, diuen, ha danyat la “poca o molta” confiança que s’havia generat durant les negociacions de la darrera setmana, però s’ha de continuar negociant per arribar a un acord al més aviat possible per posar a funcionar la ciutat. “La ciutat no en pot sortir perjudicada de tot això”, va lamentar Sabater. El tinent d’alcalde Jose Téllez, per la seva banda, va assegurar que han posat i “cedit” molt de la seva part per apropar postures, i que els va sorprendre el moviment d’ahir. Les negociacions continuaran els propers dies amb la intenció de tancar els acords que queden de cara al proper dimarts, quan se celebrarà el ple ordinari i, pot ser, un ple extraordinari previ.