28/11/2012 – Els grups de l'oposició acusen el govern de voler fer un "tancament en fals" de la comissió d'investigació, quan encara no s'han esclarit els fets, per "tapar tot el que pugui haver darrera"; el govern nega que la comissió s'hagi dissolt.
L’Ajuntament va anunciar dilluns que remetrà a l’Oficina Antifrau la documentació recollida els darrers mesos per la Comissió d’Investigació sobre les presumptes col·lectes de la Guàrdia Urbana que van veure la llum a inicis d’estiu. El comunicat oficial parla de “testimonis i documentació que posen de manifest l’existència, des de fa alguns anys, de possibles pràctiques irregulars” de “donacions d’empresaris” destinades a “associacions de les quals formen part funcionaris de la Guàrdia Urbana de Badalona”, i que serà Antifrau qui determini el caràcter dels procediments investigats.
La versió dels grups de l’oposició, però, dista de la del govern. PSC, CiU i ICV-EUiA acusen el PP d’haver tancat “en fals” i “unilateralment” la investigació al remetre a Antifrau una documentació que titllen d’incompleta. Les tres forces coincideixen en assegurar que la comissió no ha indagat fins al fons de l’assumpte, i que les conclusions finals haurien de ser sotmeses a Ple abans d’enviar-les a Antifrau; d’aquesta forma, diuen, l’executiu local incompleix la moció aprovada el passat juny.
Segons la versió de l’oposició, la comissió va citar el 18 de juliol una sèrie de membres de la Guàrdia Urbana, presumptes implicats en el cas, que van realitzar declaracions contradictòries i que van deixar dubtes sense tancar. A més, no tota la llista de persones elaborada en consens per la comissió va poder comparèixer. Des de llavors, i degut a problemes de salut del Secretari Municipal, el grup no s’ha tornat a reunir fins aquest dilluns.
De juliol ençà, unes afirmacions de l’exregidor de Serveis Socials, David Gómez, sobre el presumpte cas de les col·lectes, en una entrevista a aquest diari, apuntava al regidor de Seguretat i responsable de la Guàrdia Urbana, Miguel Jurado, com a figura demandant de la recol·lecta de diners. Això va modificar el mapa en el qual s’havia estat investigant i l’oposició va exigir, llavors, la compareixença dels dos regidors i la substitució de Jurado en la comissió per un altre membre del PP. Els grups de l’oposició manifesten que ni aquestes declaracions, ni una segona compareixença demanada per l’agent Manuel Batlle, principal assenyalat del cas, s’han produït.
PSC i CiU expliquen que durant anys sí s’han estat produint col·lectes, que ICV-EUiA ha arribat a titllar també de “irregularitats”, però que es realitzaven en nom d’una associació concreta del cos policial i “en unes condicions totalment diferents de les ocorregudes enguany”, per la qual cosa, afirmen, no es poden assimilar ambdues realitats ja que hi ha un “abans i un després”. Entre d’altres qüestions, destaquen que, en els fets que s’investiguen, apareix la “presència de comandaments, les indicacions directes, actuacions de caràcter personal i l’absència de l’Associació Esportiva de la GU”. L’oposició conclou que la voluntat del PP és “tapar tot el que pugui haver” perquè, afirmen, “darrera pot haver encara més”. Tanmateix, no descarten “tornar a proposar” l’obertura d’una nova investigació si la comissió actual s’acaba tancant definitivament.
Per la seva part, la tinent d’alcalde Maritxu Hervàs, va etiquetar ahir de “poc rigorosos i professionals” als grups de l’oposició, les declaracions dels quals va desmentir. La representant del govern contestà que la comissió “no està dissolta” i que les seves conclusions “seran elevades al Ple de desembre”. Així mateix, etzibà que l’oposició “mareja la perdiu” i que “els polítics” no poden “fer de jutges”; en conseqüència, diu, serà Antifrau qui esclareixi els “fets i irregularitats dels darrers anys” i qui “cridi a declarar” a qui faci falta.