L’oftalmologia d’alta resolució redueix un 70% la llista d’espera a Badalona

    0
    113

    El servei d’Oftalmologia de l’Hospital Germans Trias va posar en marxa l’estiu del 2020 un nou model d’atenció als seus pacients per millorar la qualitat assistencial de les consultes, reduir temps d’espera, millorar l’experiència del pacient i optimitzar els processos assistencials d’aquesta especialitat.

    El nou model està basat en la consulta d’alta resolució o d’acte únic, és a dir, una primera visita amb l’especialista al centre d’atenció especialitzada (CAE) en la qual es fan les proves complementàries al moment i el pacient surt amb un diagnòstic i cita per iniciar el seu tractament amb la major brevetat possible. Gràcies a aquesta optimització, la llista d’espera d’aquesta especialitat s’ha reduït en un 70%. Susana Ruiz, oftalmòloga especialista en retina i coordinadora del servei al CAE, valora la posada en marxa d’aquestes consultes com “una gran millora pel pacient, ja que abans calia una primera visita, una derivació per a la prova a l’Hospital Germans Trias i una segona visita de nou al CAE per valorar-la amb el facultatiu.

    Gràcies a aquest nou procés assistencial facilitem també l’accessibilitat d’altres pacients a les nostres consultes per la reducció de segones visites

    Tu retina importa”

    L’Hospital Germans Trias va reforçar la capacitat de diagnòstic i tractament de patologies oftalmològiques al CAE Dr. Barraquer adherint-se al projecte “Tu retina importa”, una campanya solidària de Novartis gràcies a la qual, la farmacèutica ha cedit un tomògraf de coherència òptica i un retinògraf de camp ampli, les eines principals per al diagnòstic i seguiment de les patologies maculars o de la retina.

    Aquestes tecnologies s’han instal·lat, de moment, només en aquest CAE ja que és on la infraestructura ho ha permès. Resposta a l’impacte de la Covid-19 en les malalties maculars. El nou model assistencial va sorgir com a resposta urgent del Servei d’Oftalmologia de Germans Trias a l’impacte de la pandèmia de Covid-19 a la seva especialitat: “El temor dels pacients a acudir als centres sanitaris, especialment a l’hospital, endarreria tant el diagnòstic com l’adherència als tractaments”.

    En aquest sentit, ens preocupaven especialment les patologies amb afectació macular perquè són altament invalidants si no es diagnostiquen i tracten a temps”, expliquen Susana Ruiz i Sandra Gómez, també especialista en retina. Les principals patologies que afecten la retina són la degeneració macular associada a l’edat, que és la primera causa de ceguesa als països desenvolupats i a Espanya la pateixen més de 800 mil persones; l’edema macular diabètic, que és la causa de pèrdua de visió més freqüent dels pacients diabètics, i la trombosi venosa de la retina, la segona causa de patologia vascular de la retina darrere de la diabetis.

    El tractament d’aquestes malalties maculars consisteix en l’administració de medicaments antiangiogènics o dispositius d’alliberament retardat de corticoides per via intraocular (intravítrea) i, per tant, els han de fer especialistes als centres sanitaris. Aquests tractaments s’han d’administrar de manera precoç, i moltes vegades continuada, per ser efectius i evitar la progressió de la ceguesa. La implantació d’aquest nou model d’atenció d’alta resolució ja des de l’ambulatori ha afavorit un accés directe al circuit de tractament sense haver d’afegir una primera visita a l’hospital, accelerant així l’inici del tractament.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí