Lluita virtual contra la depressió

    0
    95
    IMG_9259.JPG

    13/02/2015 – Badalona Serveis Assistencials i l’empresa Arvatos van engegar el passat setembre el projecte ‘Caring me’, una plataforma virtual per tractar depressions moderades i lleus que compta amb 50 usuaris a la ciutat.

    La Noemí s’aixeca d’hora i emprèn les tasques quotidianes que s’emmarquen dins la malaurada ‘normalitat’ que regna la rutina d’una persona sense feina. Mitja hora al dia, això sí, es connecta a l’ordinador per tractar la depressió moderada que l’acompanya des de fa pràcticament una dècada, que la va tenir enfonsada però que ara, per sort i amb esforç, li permet dibuixar-se somriures bona part de la setmana.

     

    Veïna de Badalona, Noemí és una de les cinquanta persones que forma part de Caring me, un projecte virtual d’ajuda per a persones amb trastorns emocionals, bàsicament depressions lleus i moderades, que Badalona Serveis Assistencials i la multinacional Arvato Bertelsmann van posar en marxa a la ciutat fa uns mesos. Es tracta d’una plataforma que promou un tractament personalitzat, autònom i des de casa que uneix la teràpia mèdica i el component tecnològic i esdevé un programa d’ajuda en línia i interactiu.

     

    Tot i que la prova pilot va arrencar al setembre, Caring me va començar a cuinar-se fa més de dos anys, quan Arvato va contactar amb BSA per proposar una col·laboració encaminada a crear una plataforma de tractament virtual. La iniciativa segueix la línia de projectes similars a nivell europeu, on aquesta mena d’eines de teràpia on line són més comuns, sobretot als països nòrdics, però és una de les primeres en engegar arreu d’Espanya. “BSA té àmplia experiència en telemedicina i tractaments a distància, per això ens ho van plantejar”, explica el coordinador del projecte, el cap clínic del CAP Nova Lloreda Jaume Claramunt. Una trentena de professionals de l’ens sanitari badaloní han participat i participen en el projecte a diferents nivells i de forma voluntària, atès que Arvato assumeix el pes econòmic i aporta les eines i BSA actua com a part col·laboradora.

     

    A dia d’avui, la plataforma és una prova pilot que ha de determinar si el projecte té validesa científica i és viable. Passat un any, els resultats dels usuaris de Caring me seran comparats amb els d’un altre grup de pacients que segueixin el tractament convencional i se’n podrà derivar un estudi concloent. “És precoç poder donar resultats. Ens calen més pacients i més temps, però, de moment, la resposta de les persones que hi participen és molt bona. Fins ara, aquests projectes han funcionat molt bé i creiem que aquestes plataformes són el futur”, afirma Claramunt. El doctor de BSA explica que aquesta és una eina molt útil per trastorns lleus i moderats que, degut a la sobrecàrrega de l’atenció primària, no sempre s’atenen, o almenys no tant continuadament com caldria. Per això, precisament, l’objecte d’aquesta provat pilot han estat les depressions, un trastorn que afecta un 10% de les persones d’aquest país al llarg de la seva vida.

     

    El coordinador del projecte explica que l’objectiu és arribar als 200 pacients, dins l’àrea d’influència de BSA, per tal que l’estudi tingui el pes científic suficient. “La captació d’usuaris és més lenta del que ens pensàvem. És cert que, el fet de ser un projecte on line, ho limita molt a població més jove”. Qualsevol persona interessada en participar-hi –és totalment voluntari i gratuït-  pot dirigir-se al seu centre de referència de BSA o trucar al 93 396 49 92.

     

    “Si no pateixes no pots sentir la felicitat”

     

    Va ser la seva doctora de capçalera la que va recomanar a la Noemí adherir-se a la plataforma. “Al principi era una mica reticent, però confio molt en la meva metgessa. Vaig començar i em vaig adonar que t’entenen i que els suports són molt útils. Al final t’acaba picant, enganxa i resulta molt còmode”. Ella entra a diari mitja hora, però no cal fer un seguiment tant estricte. “Ho faig perquè m’agrada, però amb fer-ho cinc minuts hi ha suficient. Això sí, s’ha d’estar conscienciat i posar-hi ganes”. Una de les virtuts del projecte, diu la badalonina, és que estan per tu i, sense atabalar, et truquen i t’escriuen si veuen que deixes de fer els tests. A més, i a diferència del psicòleg presencial, això és una activitat que depèn de tu. “Jo entro a la plataforma i m’hi poso perquè em vull recuperar i m’ho vull ‘currar’, no perquè em toqui anar al metge”.

     

    El tractament es divideix en dues grans fases: una enfocada a la influència dels hàbits personals en l’estat d’ànim, com ara les dietes o el son, i una segona que analitza els propis pensaments, sentiments i relacions socials dels usuaris. “La segona part és la més dura. Et fa reconèixer els errors i millorar-los. Ens fa por mirar dins nostre, però això no és fàcil. Si no pateixes no pots sentir la felicitat”. La Noemí assegura estar molt contenta amb els resultats i anima tothom que ho necessiti a provar-ho. “No s’hi perd res. Et guien i t’ajuden en tot moment. Hi ha molt desconeixement i vergonya entorn a la depressió. Anys enrere jo no ho acceptava, la vida em donava igual, però s’ha de saber veure el problema i lluitar”.