L’increment de pacients i d’ingressos augmenta la pressió assistencial a les urgències

    0
    135
    IMG_0142.JPG

    20/01/2017 – Sindicats i professionals retreuen la falta de previsió i denuncien les demores els dies de màxima activitat.

    “M'estan explotant! Al final posaré una queixa perquè m'estan explotant…”. Un dels professionals del servei d'Urgències de l'Hospital Municipal de Badalona fa broma amb els seus companys al passadís mentre prepara paperassa i uns estris. És migdia però l'activitat no cessa. Una quinzena de persones romanen a la sala d'espera de les consultes, i a l'interior del departament, tots els boxs estan ocupats: greus i menys greus; patologies respiratòries o contusions; crosses, cadires de rodes, benes; molta gent d'avançada edat, però també gent jove.

     

    Les visites a Urgències han augmentat des de desembre. Però, sobretot, ha incrementat la complicació de les malalties a tractar i, per tant, el temps de tractament dels usuaris. L'arribada del fred ha avançat les epidèmies de grip i d'afectacions respiratòries, explica la directora assistencial de BSA, Pilar Otermin. Un període que acostuma a perllongar-se durant quatre o cinc setmanes, en les quals la pressió assistencial és major i pot arribar a derivar en saturacions dels serveis si no es preveu amb antelació.

     

    “Les persones que no requereixen una actuació immediata, s'esperen una mica més, perquè arriben més usuaris de major gravetat, que tenen prioritat d'urgència. En qualsevol cas, la intervenció està garantida i tots aquells pacients que requereixen tractament o ingrés disposen de llit”, assegura Otermin. L'onada de fred ha contribuït a avançar els pics epidèmics d'enguany, que, després d'alguns hiverns amb temperatures no tan baixes, s'han tornat a produir en la mateixa època que anys enrere. No obstant, nega que hagin vist unes conseqüències no habituals.

     

    El centre admet que aquests dies hi ha un augment de feina i de les visites, ja sigui en nombre o en complexitat dels tractaments, però en cap cas consideren que es tracti de saturació o col·lapse del servei d'Urgències. Una visió que sí tenen els sindicats sanitaris, que es mostren “indignats amb les demores en el temps d'atenció que alguns dies han arribat a més de sis hores”.

     

    El comitè d'empresa de l'Hospital Municipal ha carregat contra la direcció per “la manca de previsió i escassa capacitat de resposta àgil”. Els representants manifesten que la situació es veu agreujada per les retallades dels darrers anys i la “manca de material sanitari de protecció”. En aquest sentit, afirmen treballar al límit durant tot l'any, i quan es donen èpoques més intenses com aquesta, el servei i l'atenció es veu afectat.

     

    Professionals d'Urgències asseguren que “falten mans, material i organització”. “Hi ha un problema de drenatge. Quan hi ha pacients que no poden pujar a planta i els boxs estan plens, se sobrecarrega els professionals i les llistes d'espera, que alguns dies han superat les sis hores”, denuncia un assistencial.

     

    La mitjana de visites diàries a Urgències aquests dies oscil·la entre les 150 i les 160, amb pics de més de 170 i 180 alguns dilluns, un augment que es nota en les tasques dels professionals. Aquestes xifres suposen un increment respecte al mesos de setembre i octubre, per exemple, quan rondaven les 150 persones diàries. Però un increment molt moderat, al capdavall, que es ve donant des de desembre, això sí. Un altre dels augments es dóna en el percentatge d'ingressos, que normalment es troba en el 4% de mitjana. Fa setmanes que va repuntar fins al 7%, amb dies que ha arribar fins a més del 10%.

     

    26 boxs d'atenció i una vintena de professionals per torn

     

    El servei d'Urgències disposa de 17 boxs generals per atendre els usuaris, a més de tres boxs per a situacions crítiques, cinc més d'observació i un per a casos d'aturades. Pel que fa a personal, cada torn està gestionat per aproximadament una vintena de professionals, entre metges, infermeres, auxiliars, administratius, portalliteres i tècnics de diagnòstic de la imatge. Als matins, un total de 23; a les tardes, 20, i a les nits, 14. Tots sota la supervisió d'un cap de servei i d'un cap d'àrea.

     

     

    Pressió també a Can Ruti

     

    Precisament aquest dijous, l'Hospital Germans Trias i Pujol ha celebrat una reunió per a tractar la situació de les Urgències amb els representants dels treballadors i fer un anàlisi. Fonts sindicals expliquen que les darreres setmanes s'ha viscut un allau a Urgències i que en alguns moments s'ha desbordat el servei. Destaquen que la situació durant tot l'any, com al Municipal i a altres hospitals, és de rendiment límit, i que quan hi ha un augment extraordinari, els professionals ja treballen sobrecarregats.

     

    Els darrers dies, expliquen, algunes intervencions quirúrgiques programades van haver de ser ajornades per tal de disposar de llits suficients per pujar a planta usuaris procedents d'Urgències. A més, indiquen que l'activació del pla de derivacions a altres centres de Badalona per descongestionar les plantes de Can Ruti s'ha hagut d'avançar.

     

    Des del centre neguen que s'hagin viscut situacions de col·lapse o saturació, si bé admeten que s'estan experimentant moments de molta pressió assistencial aquest mes de gener. La mitjana de visites diàries habituals a Urgències durant tot l'any és de 310. Aquests dies, s'està visitant a unes 360, aproximadament, una cinquantena de persones més de les xifres habituals. També apunten que el temps d'espera de mitjana és de mitja hora. En qualsevol cas, asseguren fonts de l'hospital, el centre es troba obert al 100%.

     

    Augment de les visites als CAP i del servei domiciliari

     

    Al marge dels dos grans hospitals de la ciutat, els centres que també noten la pressió en el treball del dia a dia són els d'atenció primària. Fonts sindicals expliquen que la feina també ha estat “molt forta” les primeres setmanes de gener” i que a ambulatoris com el de La Salut s'han arribat a fer 100 visites diàries a les Urgències. “El fet de reduir les plantilles en el seu dia, provoca que els metges de família tinguin llistes d'espera més llargues i que hi hagi pacients que optin per la via urgent”, explica un professional del centre. “És un peix que es mossega la cua”. En qualsevol cas, no parlen de saturació ni desbordament i admeten que s'ha fet un reforç d'efectius amb previsió.

     

    On també s'està notant molt aquest augment és a les visites assistencials domiciliàries. Des de la gerència territorial de l'ICS expliquen que l'augment dels desplaçaments és “notable” aquests dies, i que s'han pres mesures adients per evitar la saturació. Pel que fa a l'activitat als centres d'atenció primària de tota la ciutat, apunten que hi ha hagut un augment de prop del 10% en comparació amb l'inici del passat any. No obstant, recorden que l'epidèmia de grip de 2016 no va coincidir amb aquestes dates.