09/05/2013 – Es tracta de la colecistectomia per laparoscòpia ambulatòria, un mètode que s'utilitza a menys del 5% dels centres de l'Estat espanyol.
L’Hospital Municipal de Badalona (HMB) ha posat en marxa a finals del mes d’abril la colecistectomia, el sistema d’extracció de la vesícula biliar, per laparoscòpia ambulatòria. Els pacients poden tornar a casa poques hores després de la intervenció i al dia següent són visitats a domicili per un equip assistencial integrat per un cirurgià i una infermera.
La colecistectomia laparoscòpica ambulatòria comporta diversos avantatges per al pacient, ja que és menys agressiva i la recuperació és més ràpida i confortable. A més, es guanya en eficiència i s’estalvien costos associats a l’hospitalització. Es calcula que aproximadament el 26% dels pacients de l’HMB que s’han de sotmetre a una colecistectomia (uns 40 a l’any d’un total de 170) es podran beneficiar de la cirurgia ambulatòria.
Menys del 5% dels centres
Els candidats a sotmetre’s a aquesta intervenció han de complir una sèrie de requisits, com per exemple ser menor de 70 anys, no tenir malalties de base, no viure sol i estar d’acord a ser atès mitjançant cirurgia ambulatòria.
La colecistectomia laparoscòpica ambulatòria es porta a terme a menys del 5% dels centres de l’Estat. La tècnica consisteix a practicar unes petites incisions que serveixen per introduir a l’abdomen aire i l’instrumental necessari per dur a terme la intervenció. L’aire permet als cirurgians observar l’interior de l’abdomen amb l’ajuda d’un monitor.
Si no es registren complicacions durant la intervenció i l’evolució del pacient és favorable durant el postoperatori a l’hospital –les seves constants vitals són normals, tolera la dieta, el dolor està correctament controlat amb analgèsics, la deambulació correcta, etc.- aquest podrà marxar a casa entre 4 i 6 hores després de la laparoscòpia. Si no fos així –per exemple perquè hi hagués dificultats per controlar el dolor o es registrés una hipotensió- seria ingressat al centre.
Abans de marxar a casa, el pacient rep un número de telèfon en servei les 24 hores que li permetrà contactar amb el centre si té qualsevol dubte. Al dia següent és visitat per un cirurgià i una infermera de l’equip del Servei d’Atenció Integral a Domicili (SAID). Precisament, el fet de disposar del SAID permet a BSA oferir als pacients la possibilitat de sotmetre’s a la colecistectomia de forma ambulatòria amb total seguretat i garanties.