03/02/2013 – El nou mètode consisteix en injectar una escuma que bloqueja la part malmesa dels pulmons i deixa funcionar millor la part encara útil.
El servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol ha incorporat a la cartera de serveis un nou tractament per a persones que pateixen malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) amb destrucció del teixit pulmonar, és a dir, amb emfisema. Consisteix a injectar, mitjançant un catèter introduït per broncoscòpia, una escuma que bloqueja i aixafa la part dels pulmons més malmesa, per tal de fer funcionar millor la part que encara és útil. El primer pacient a beneficiar-se’n va ser intervingut el 19 de desembre passat i evoluciona molt favorablement. Es preveu que al llarg d’aquest any es pugui aplicar a unes 5 persones més. És la primera vegada que, a Catalunya, aquest tractament s’incorpora a la pràctica clínica i que es tracten tots dos pulmons en una sola sessió.
Malaltia pulmonar obstructiva crònica
La MPOC és una malaltia crònica que afecta aproximadament una de cada deu persones d’entre 40 i 80 anys i representa un 2 % del cost sanitari. Es calcula que, de mitjana, l’atenció a cada pacient amb MPOC suposa entre 1.600 i 2.000 euros l’any, que inclouen els ingressos hospitalaris per descompensacions, la medicació i la tecnologia utilitzada per al tractament i el seguiment. Entre els afectats per MPOC, un 5 % dels casos són greus o molt greus. La malaltia està molt lligada al tabaquisme i sol incloure dues afectacions: la bronquitis crònica, és a dir, la inflamació dels bronquis, i l’emfisema, és a dir la destrucció del teixit pulmonar. L’emfisema causa dificultats per respirar i, en casos greus, la necessitat de viure amb una bombona d’oxigen al costat.
Opcions per a pacients greus o molt greus amb emfisema
És en els casos de persones amb emfisemes greus o molt greus, però que conserven en bon estat una part de cada pulmó, que és indicat el nou tractament que Germans Trias ha incorporat. Fins l’actualitat, per a aquestes persones es podia considerar fer trasplantament de pulmó, o bé extreure mitjançant cirurgia la part de pulmó que no funciona, o bé implantar unes vàlvules als bronquis per millorar la funció pulmonar. El nou tractament amplia el ventall i és una opció menys invasiva, perquè es fa per via de la broncoscòpia en un gabinet d’endoscòpies. Així, malgrat que és necessària la tasca dels anestesiòlegs, no requereix ni quiròfan ni reanimació, alhora que el pacient ha d’estar ingressat entre un i dos dies. Per tant, també es redueix el cost econòmic.
Amb tot, des de la unitat d’Endoscòpia Respiratòria (servei de Pneumologia) de Germans Trias, coordinada pel doctor Felipe Andreo, subratllen que, malgrat els potencials avantatges del tractament, és necessari fer una selecció molt acurada dels pacients amb emfisema.
Blocar una part perquè la resta funcioni millor
L’escuma que s’utilitza és un polímer líquid, una substància biològica que, en ser introduïda als bronquis més petits i als alvèols, els inflama fins que s’acaben tancant. Normalment la part malmesa són els lòbuls superiors dels pulmons. En tancar-se i aixafar-se, el teixit pulmonar inferior, encara sa, pot funcionar més bé, perquè està menys comprimit per la part del pulmó més malalta. Això reverteix en una major tolerància a l’exercici, en menys necessitat d’oxigen i fins i tot en un augment de la capacitat pulmonar. Per tant, millora substancialment la qualitat de vida dels pacients.
És el cas de la persona intervinguda el 19 de desembre a Germans Trias: un home de 46 anys, exfumador, amb MPOC greu i emfisema que afectava fonamentalment la part superior dels dos pulmons. Dos mesos després, la seva evolució clínica és molt favorable i ha millorat notablement la seva qualitat de vida. L’hospital està ja avaluant nous possibles pacients per poder rebre el tractament.