21/09/2016 – Coneixem de ben a prop la història de Garrett Stutz, el pivot més viatger del Divina Seguros Joventut.
Només té 26 anys, però Garrett Stutz pot presumir d’haver viscut en sis països diferents a banda dels Estats Units. L’interior de Kansas City (1990 i 2.14m) va protagonitzar una gran carta de presentació davant l’afició de la Penya a l’Olímpic, assolint un 26 de valoració en el matx jugat contra el Fenerbahçe (87-83).
És evident que Stutz no ha estat fitxat buscant que mantingui aquest nivell de joc durant tota la temporada, però el pivot ha de ser una referència important pel Divina Seguros Joventut. L’interior de Missouri comença a adaptar-se a un nou entorn amb la mateixa rapidesa que ho va fer allà on ha jugat.
“Els primers dies a Badalona han tingut coses positives i negatives. La ciutat m’ha agradat molt. M’encanten els llocs de platja i la temperatura aquí és agradable. A més, la gent és molt simpàtica i el club m’està tractant bé”, relatava Garrett Stutz en l’entrevista concedida al Diari de Badalona.
“Les coses negatives han vingut per culpa del viatge des dels Estats Units. M’ha costat que el meu cos s’acostumi a la rutina d’entrenaments i també he patit una mica per dormir bé”, afegia l’interior nascut a Kansas.
Stutz aterra a la Lliga Endesa buscant “poder jugar partits competitius cada jornada”, escenari que l’obligarà a “treballar al màxim durant la setmana”. “El repte és aquest: ser constant”, deixava clar. El pivot s’ha marcat diversos objectius, tant individuals com de grup. “Vull millorar com a jugador i ser una referència en la pintura. M’agradaria ajudar a augmentar el nivell de l’equip”, destacava el sostre de la Penya 2016-2017.
La formació, dins del gen Stutz
Igual que la resta de cares noves de l’equip, Garret Stutz podria gaudir d’una jornada especial en la presentació oficial de temporada organitzada pel club i per Divina Pastora Seguros. Jugar contra el Fenerbahçe i establir un primer contacte amb totes les categories inferiors verd-i-negres el va entusiasmar.
“Vaig comprovar de primera mà el gran programa de formació que té la Penya. A la pista hi havia nens i nenes que no feien ni un metre i que ja són al club aprenent i entrenant sota una disciplina. Veure això i rebre el suport de l’afició va ser motivador”, reconeixia el center nord-americà.
A banda de treballar per impulsar la seva carrera professional, Garrett Stutz també és un jugador implicat amb els joves. A Kansas City, la família Stutz hi té una acadèmia de bàsquet (Stutz Basketball Academy) que està coordinada pel pivot de la Penya, pel seu germà Logan (també professional) i pel seu pare, Bill Stutz.
“El programa principal el dirigim el meu pare, el meu germà i jo. Intentem compartir els nostres coneixements amb els jugadors i, a més, aprofitem l’aplicació 94Fifty per rebre informació estadística en temps real”, explicava el pivot verd-i-negre.
La tecnologia 94Fifty consisteix en introduir un conjunt de sensors dins de la pilota que estan connectats via Bluetooth amb qualsevol Smartphone o ordinador. Aquests sensors envien dades estadístiques del bot i dels tirs a cistella que executa cada jugador. “La informació sempre t’ajuda a millorar”, remarcava Stutz.
Un amic verd-i-negre
Durant la seva etapa a la Universitat de Wichita State, on va estudiar Finances, en Garrett compartiria dos anys de NCAA amb un jugador amb passat verd-i-negre. Clevin Hannah i Stutz formarien part del mateix equip al llarg de dos cursos.
“Vaig parlar amb ell abans de fitxar per la Penya. Ara és a Turquia, amb la família. Em va estar explicant com es vivia a Badalona, com es treballava al club i com funcionava el tema econòmic. Parlar amb en Clev va ser una gran ajuda per prendre una decisió”, revelava l’interior.
L’historial professional de Garrett Stutz ens indica que el pivot mai ha tingut inconvenients per fer les maletes i canviar de país. Espanya és el sisè destí del center nord-americà en els cinc anys que fa que va deixar la universitat.
“No sé si jugar a Espanya és el repte més important de la meva carrera. La vida et posa cada dia reptes al davant i jo sóc una persona que sempre els afronta de cara”, declarava el nostre protagonista.
Després d’abandonar Wichita, Stutz signaria amb l’Anyang KCG de Corea del Sud i, després de superar una lesió que el duria a tancar el curs 2012-2013 a la D-League, marxaria a Polònia per jugar a l’Energa Czarni Slupsk. El CEZ Nymburk (República Txeca), el Tsmoki Minsk (Bielorússia) i l’Al Wasl (Dubai) han estat els altres destins visitats pel Garrett.
“M’agrada l’aventura i viatjar, però a mesura que em faig gran tot es fa una mica més difícil. Ara mateix les coses són així. M’estic deixant portar allà on la meva carrera professional em fa anar”, afirmava el jugador de la Penya.
A Stutz li agrada “descobrir coses dels llocs on estic jugant” en els dies que té lliures i familiaritzar-se una mica amb la cultura i les tradicions d’allà on va. “Tenia una impressió totalment equivocada de la cuina espanyola. Als Estats Units hi ha el pensament que aquí es mengen tacos i totes aquestes coses que es fan a Mèxic. Això m’ha sorprès i ara estic començant a tastar plats nous”, admetia.
Aquesta condició d’explorador i viatger la comparteix amb el seu germà Logan, aler-pivot professional que, després de passar per Alemanya, Àustria, Suïssa, Bulgària i Canadà, ara juga al Japó. “Praga és la ciutat on millor he estat. De fet, la meva xicota és d’allà”, explicava un Garrett Stutz que també es va ‘enamorar’ del svickova, plat típic txec (filet de vedella amb verdures i crema de nata).
En la seva temporada ‘rookie’, Stutz apostaria per provar sort a Corea per “ser un bon destí pels pivots americans que volen intentar fer el salt a la NBA”. Ara, malgrat que Kansas i Badalona tenen poques coses en comú, l’interior creu haver trobat un destí que l’ajudarà a consolidar-se a Europa.