L’Espai Betúlia acull una mostra sobre la residència que va acollir Dalí, Lorca o Buñuel

    0
    94

    21/11/2013 – L'exposició 'Residencia de Estudiantes' repassa la història de la institució de la que van sortir grans artistes i intel·lectuals, des de la seva fundació i fins als nostres dies.

    L’Espai Betúlia acull una exposició sobre la Residencia de Estudiantes, la institució on van viure Dalí, Lorca i Buñuel, entre altres, i que va ser un important centre cultural espanyol. L’exposició, inaugurada dimarts, es pot veure a Badalona fins al 4 de gener de 2014.

     

    La Residencia de Estudiantes va ser creada l’1 d’octubre de 1910 com un projecte intel·lectual i moral que entenia l’educació com un procés integral i actiu, seguint la influència i l’impuls de la Institución Libre de Enseñanza. A part de ser la casa on van viure i es van fer amics Dalí, Lorca i Buñuel, també va ser el lloc en què van exposar les seves teories personalitats com Einstein, Curie, o Le Corbusier.

     

    L’exposició repassa la història de la institució des de la seva fundació i fins als nostres dies començant pel projecte inicial i seguint pels seus residents, la Residencia de Señoritas, la desfeta franquista, o la recuperació democràtica. La visió completa d’aquest projecte, que no perseguia altre objectiu que la modernització d’Espanya, fa evident que la Residencia de Estudiantes va ser el model en el qual es va emmirallar la Residència d’Estudiants de Catalunya, fundada el 1921.

     

    Per complementar l’exposició s’ha preparat un cicle de conferències sota el titol de 3 generaciones de la Edad de Plata, la primera de les quals va tenir lloc el dia de la inauguració. La resta de conferències se celebraran a les 19.30 hores: 20 de novembre, en què Maria Dolores Albiac parlarà sobre Líricas y lanzas. Éticas i estéticas de la generación finisecular; 3 de desembre, amb Jordi Gracia comentant La “generación fantasma” de Ortega y Gasset; 4 de desembre, en què Andrés Soria Olmedo dissertarà sobre De la joven literatura al 27; i 5 de desembre, quan s’acabarà el cicle amb la projecció del documental Hablaremos de esto dentro de 100 años, de Juan Pérez Ayala, presentat pel seu autor.