Badalona compta amb el segon jardí de papallones i un hotel d’insectes a la siutat, ubicat al parc del Torrent de la Font i el Turó de l’Enric, el primer ja funciona a Can Solei i Ca l’Arnús. En una clara aposta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) de consolidar aquest espai com un aula de natura urbana. Serà un espai a l’abast per poder aprendre a identificar quines de les 4.000 espècies de papallones que hi ha a Catalunya, només unes 200 de les quals són diürnes, poden veure voleiar la ciutat. I també per apropar-nos d’una manera més pedagògica a l’habitual, com a generació de rebuig, als nostres insectes.
Però, sens dubte, al marge d’altres espais verds urbans com la plaça Pompeu Fabra o els jardins de Ca l’Amigó, l’espai natural per excel·lència per conèixer la nostra natura és la Serralada de Marina, a la què també arribem en un pim pam amb alguna de les línies d’autobús que ens hi acosten.
El dijous 20 de març a les 10.02h s’iniciava la primavera, que està essent una mica inestable però que és ben propi de l’estació. Durarà noranta-dos dies i divuit hores, fins que el 21 de juny comenci el solstici d’estiu. Tot i moure’ns en un context urbà, la natura -en una ciutat que té la sort de disposar mar i serralada-, ens llença senyals al marge dels anuncis televisius dels grans magatzems i del canvi dels aparadors, de l’arribada de la primavera. Mirarem d’identificar-los. I les papallones en són grans còmplices en aquesta tasca.
La papallona més gran d’Europa
Un dels símbols, com dèiem, són les papallones que bàsicament volen flors i ara és el seu moment. El fotògraf naturalista Martín Gallego comparteix que les podem trobar per Pompeu Fabra, a Ca l’Arnús i als jardins de Ca l’Amigó, i, evidentment ara també pararan pels nous espais habilitats per a acollir-les. Però manté que val la pena fer una passejada per la Serralada de Marina per admirar-les. Hi trobarem, ens anuncia, la papallona diürna més gran d’Europa, la papallona de l’arboç (Charaxes jasiius). El seu nom ja aporta la primera pista d’on buscar: a prop de l’arboç i amb una mida que fa que sigui una espècia pràcticament inconfusible.
També volaran entremaliades entre nosaltres la verdeta de l’ull blanc (Callophrys rubi) i la marbrada comuna (Euchloe crameni). Els seus noms populars són apropiats per identificar-les. La primera, és de color verd i té una taca blanca; la segona, té l’estampat habitual del marbre, amb les seves de marbre.
El nostre insecte
El nostre bitxo per excel·lència és la gitaneta (Zygaena lavandulae), vestida amb lunars vermells. I els que sortiran per les festes de maig, com a bon ésser social, són les libelloides, barreja entre la papallona i la libèl·lula de color groc, també molt identificable.
N’hi ha moltes altres per cercar. A les que ens anirem acostant progressivament. Per ara, us animem a identificar i fotografiar, i a compartir amb tots els nostres lectors i lectores, aquestes quatre propostes: la papallona de l’arboç, la papallona verdeta, la papallona marbrada i l’insecte gitaneta.
Les imatges de la papallona verdeta, la papallona marbrada i la gitaneta han estat cedides per Martin Gallego. Us convidem a visitar el compte @martingallego per descobrir el que tenim a la Serralada de Marina. Allà també hi ha espècies d’espais del país.
Quan les compartiu, afegiu l’etiqueta #papallonesBadalona #gitanetaBadalona
Que tingueu bones passejades!