Les entitats dels casals juvenils es veuen abocades a abandonar la seva tasca

    0
    87

    03/10/2012 – L'Ajuntament ja els hi ha comunicat que el seu contracte expira el proper 15 d'octubre; en principi, tres dels sis que avui funcionen entraran en concurs públic per externalitzar el servei.

    Després de molts mesos de lluita, sembla que les entitats que gestionen els casals juvenils de Badalona es veuen abocades a abandonar la seva activitat socioeducativa. El proper dia 15 d’octubre expira la relació contractual dels últims locals amb l’Ajuntament, segons els ha transmès la pròpia administració local, encara que alguns d’ells ja han anat deixant les seves tasques durant els darrers dies.

     

    En principi, el que ve per davant és una reformulació del model que es mantenia fins ara, passant per un procés d’externalització del servei; dels sis casals avui existents, només tres entraran en concurs públic, tot i que encara no hi ha fixats terminis de presentació. El regidor d’Educació, Juan Fernández, afirma, però, que el Govern no farà fora ningú; l’edil exposa que les associacions que ara s’ocupen dels tres locals que sortiran a concurs podran compartir l’espai amb l’entitat privada a la qual sigui concedida la gestió. Els altres tres casals estaran a disposició dels seus actuals administradors, amb la diferència de que el consistori no aportarà cap contraprestació econòmica pels seus hipotètics serveis.

     

    La perspectiva de les entitats juvenils és molt més pessimista que tot això. Els seus membres veuen en aquesta “reformulació” un desmantellament de la labor social i educativa que han aconseguit durant molts anys, en detriment d’empreses privades, i sense la possibilitat de negociar alternatives. El coordinador de La Rotllana, Salva Periago, exclama que aquesta és una forma eufemística de fer-los fora, ja que sense la relació contractual amb l’Ajuntament no poden “seguir treballant sense recursos”. “Hi ha gent que hi dedica la seva jornada laboral i té responsabilitats penals en la seva tasca als casals. És com si jo li demano al senyor regidor que faci la seva feina sense cap prestació”.

     

    Des que va començar tot aquest procés, les agrupacions socioeducatives han reclamat un diàleg per trobar solucions que no s’ha arribat a produir; almenys no amb conclusions satisfactòries per les dues parts. “Quatre manifestacions, dues mocions aprovades pel Ple i una campanya de signatures no han estat suficients perquè el govern es replantegi una política de Joventut que creiem inexistent a dia d’avui”, lamenta Periago. Juan Fernández assegura tenir concertada una reunió amb La Rotllana la setmana pròxima per tractar d’esclarir la situació, però des de l’entitat indiquen no saber-ne res i manifesten que l’edil ‘popular’ porta molt de temps fent cas omís a les seves peticions i a les del seu advocat. “Lamentablement, ja no té credibilitat per nosaltres. Ens ha dit i s’ha desdit massa cops. Després del dia 15 no hi ha res; no hi ha cap concurs públic sobre la taula”.