Les cares de la lluita educativa

    0
    148
    sos.JPG

    06/06/2014 – Badalona Es Mou és una plataforma de representació educativa que va néixer el curs 2010-11, que aplega AMPAs, direccions de centres i professorat de tota la ciutat i que s’ha convertit en un agent social cabdal.

    A principis del curs 2010-2011, diferents mesures en l’àmbit educatiu van mobilitzar totes les AMPA de Badalona  (Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes) en una trobada conjunta per debatre accions a emprendre i possibles solucions a posar en marxa. D’aquella assemblea va sorgir la iniciativa dels dimarts grocs amb les ja reconegudes samarretes de SOS Ensenyament. Mares i pares sabien que impulsar aquest moviment de forma autònoma era complicat, així que van implicar la junta de directors local. “La gent estava molt cremada de tantes manifestacions i cap resultat. Havíem de buscar la unió entre centres i AMPAs”.

     

    Les samarretes grogues van ser el nexe d’unió que propicià el naixement de Badalona Es Mou. La comunitat educativa badalonina les va exportar de Castelldefels, on l’havien vist per primer cop, i la van llançar al carrer en una expansió exponencial de ‘marca’ educativa i social. La plataforma va exercir de distribuïdora de la distintiva peça de roba, fent-la arribar arreu de Badalona i més enllà del municipi, fins i tot. No va ser fins al 15-M que la comunitat local es va adonar de la massiva presència de les samarretes. “El 15-M i el naixement de l’Assemblea Groga van ser un punt d’inflexió. Molta gent s’ho va creure i va obrir els ulls”, explica Montse Conejo, una de les membres del col·lectiu. Va ser llavors quan el professorat també es va incorporar al projecte.

     

    Des d’aquell moment, Badalona Es Mou és un dels agents educatius més importants a nivell local, amb la participació de totes les escoles públiques badalonines en una assemblea permanent (34 escoles, 12 instituts i tres centres d’educació especial), a través de la Junta de Directors, FAMPAS i la representació dels claustres de professors. L’òrgan participatiu es reuneix de forma mensual i de manera extraordinària quan hi ha temes concrets a tractar, reunions en les que també participen els sindicats i, recentment, la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona, a més de tothom aquell que vulgui posar el seu granet de sorra en la lluita educativa.

     

    Les diades de l’ensenyament, que enguany han arribat a la seva 4ª edició, o la cadena humana del #3del3xlsnos3drets (organitzada a principis de març de 2013) són algunes de les moltes iniciatives que Badalona Es Mou ha organitzat o impulsat, a més d’una batalla constant pel que fa a beques menjador, socialització de llibres o tancament de línies escolars, com és ara el cas del Baldiri Reixac. Sobre la taula del futur més immediat, volen fomentar la desobediència a la LOMCE i expandir la xarxa local d’escoles grogues, centres compromesos amb la lluita per l’educació pública que formin part d’una estructura comunicativa de la que participi tothom.

     

    La importància de Badalona Es Mou no només és destacable a la ciutat; també és reconeguda fora del municipi, des d’on molta gent ve a buscar la ‘fórmula’ de la cohesió i la reivindicació educativa. “Al principi, alguns ens tractaven de bojos i es pensaven que estaríem dos dies, però hem exportat un model de coordinació, un espai de participació obert i es reconeix la tasca de tots”.