L’enderroc del Sant Josep s’iniciarà al març

    0
    70

    Ara sí.
    Comença el compte enrere per dir adéu a tot el complex del Centre Parroquial de Sant Josep i a les instal·lacions esportives on històricament han jugat els equips del Club Esportiu Sant Josep. Fa uns dies que l’Arquebisbat de Barcelona, propietari de tota l’illa, ha convocat als representants de les diferents seccions del Club i també del Centre Parroquial per donar-los quinze
    dies per coordinar el buidatge de tot el que encara tinguin en l’edifici precintat el juny de 2021. En aquest període també han de fer un inventari de què hi tenen dipositat per, posteriorment, desplaçar-lo cap a una nova ubicació que s’està decidint.
    Bàsicament, es tractaria de l’utillatge esportiu que les seccions esportives guarden en la pista d’hoquei, de material d’arxiu del Centre Parroquial i també material de teatre que encara hi queda, com vestuaris, material escenogràfic, focus i cablejat.
    Aquests són els preparatius previs per a l’inici de l’enderroc. Les màquines son a punt a l’espera que s’acabin de tancar dues premisses imprescindibles. La primera, com dèiem, que es faci el buidatge. La segona que s’aprovi definitivament el projecte d’enderroc. Aquesta tramitació s’espera per a primers de març. De manera els treballs estan programats per començar al març.

    Un enderroc complex que durarà tres mesos
    L’enderroc serà força complicat i durarà tres mesos, per diferents factors. En primer lloc, per la dimensió de l’illa compresa pel carrer dels Arbres, el carrer de Colom, el carrer d’Enric Borràs i la plaça del Rector Rifé. Una superfície d’uns 2.500 m².
    El segon factor que aporta complexitat és el fet que la majoria de les cobertes dels espais esportius estan fabricades amb fibrociment, material conegut popularment per la seva marca comercial -uralita- que requereix de
    protocols molt rigorosos.  La llicència d’enderroc es va entrar a l’administració local el febrer de 2024 i l’Arquebisbat calculava que s’atorgaria en el temps estimat de gestió en
    l’administració de Badalona, que és d’uns deu mesos. La gestió completa es tancarà, finalment, en un any.
    Ara cal l’aprovació del Pla especial per avançar amb el nou projecte
    L’equació entre el Club i l’Església està orientada de cara al buidatge per a l’enderroc, que alliberà l’espai per implementar el projecte que empeny amb força i que substituirà tot aquesta àrea degradada per la falta de manteniment per un projecte punter.
    Els seus promotors van presentar a l’Ajuntament de Badalona el juny de 2024 el Pla especial d’usos que ha de regular aquesta nova realitat. Abans de Nadal, els promotors, segons comparteixen, van rebre una primera resposta per part del departament corresponent respecte de la documentació enregistrada. Al gener, defensen, ja se li havia respost. També d’acord amb el calendari en què es mou l’Ajuntament de Badalona – que és d’aprovar la tramitació dels pla d’usos en un any i mig- , tindria l’Oka afinals d’anys.
    Però si aquesta aprovació no s’accelera, el projecte podria buscar un altre municipi metropolità on desenvolupar-se. I a la ciutat ens quedaria un altre solar. El termini amb què els promotors i inversors que s’interessen per Badalona compten com a màxim per aconseguir l’aprovació d’un tràmit d’aquestes característiques és que conflueixi al juny. És a dir que l’enderroc estaria acabat al juny i el Pla especial hauria d’estar també en aquest mes. També negocien per incorporar al projecte el solar que fa cantonada amb la plaça Rector Rifé i Enric Borràs per disposar de tota l’illa.

    Iniciatives per preservar el llegat: un documental i venda del parquet
    Per preservar el llegat del conjunt del Centre Parroquial i el Club a la ciutat s’està enregistrant un documental que recull la història del Sant Josep, que també es preveu que convergeixi al juny. Va néixer com un projecte discret, però a mesura que avança es planteja com un documental que vol ser de referència.
    Una altra iniciativa llençada fa unes setmanes ha estat la de posar a la venda peces del parquet de la pista. La peça, de 10x12cm que es pot adquirir a un preu de 30 euros, es presenta en un quadre de 20×25 cm i es lliura dues setmanes després a la petició, que ha de ser a través de mitjans digitals.
    Els promotors de la idea comparteixen que ja han arribat als cinquanta encàrrecs i que ara amb la concreció de la data d’una desaparició anunciada farà augmentar les comandes. El quadre s’acompanya amb una placa metàl·lica amb el nom del club i els anys del pavelló: 1970-2025.

     

    La fotografia ha estat cedida pel Museu Municipal. Forma part del fons
    documental de l'Ajuntament de Badalona. Mostra la plaça de Rector Rifé
    amb l'edifici del Centre Parroquial Sant Josep als anys 60.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí