L’AMB presenta la nova temporada de bany amb la regressió de la sorra com a protagonista

    0
    116

    Aquest dimarts 18 de juny, a la platja de Montgat, l’AMB ha donat el tret de sortida a la temporada d’estiu a les platges metropolitanes des del turó de Montgat, entre la platja de les Roques i la de les Barques de Montgat, el qual representa el quilòmetre zero de la regressió estructural. L’acte ha comptat amb la presència d’Andreu Absil, alcalde de Montgat; Ramon Torra, gerent de l’AMB; i Dani Ramírez, meteoròleg de 3Cat. 

    Les platges metropolitanes són els espais més utilitzats a la metròpolis de Barcelona, amb més d’11 milions d’usuaris a l’any, però el litoral metropolità nord és la zona més afectada per la pèrdua de sorra a les platges, on una de les causes principals d’aquesta pèrdua és l’artificialització de la costa que deriva de l’activitat humana. 

    Tal com ha explicat, Ramon Torra, gerent de l’AMB, el repte més gran al qual ens hem  afrontat aquest any ha estat a la regressió de les platges, és a dir, a la pèrdua de sorra, a causa dels forts temporals. De cara a aquesta temporada, les platges metropolitanes disposaran de tots els serveis habituals però amb un 20% menys de superfície. 

    A més, Andreu Absil, alcalde de Montgat ha apuntat que no estan en un bon moment i no podran acollir a tanta gent com voldrien, però “l’Ajuntament de Montgat no es resignarà, resistirem fins al final i buscarem la solució que sigui millor per tothom, tant ambientalment com econòmicament per recuperar allò que és un bé molt gran pel nostre municipi i la resta de l’AMB”. 

     

    Esforç extraordinari i adaptació davant la regressió de la sorra

    L’AMB ha hagut de reforçar, adaptar i replanificar la gestió integral de les platges davant la regressió estructural, la qual ha implicat menys amplada i canvis constants en la morfologia d’aquests espais naturals. Per a garantir el bon estat de les platges, renovar el material, les instal·lacions i els equipaments que s’han vist afectats pels darrers temporals, han fet una inversió total de 480.000 €.   

    Com a novetat respecte a anteriors temporades de bany, aquest any s’obren parcialment dutxes i rentapeus en alguns municipis del litoral metropolità, atès que ja no ens trobem en fase d’emergència per sequera. 

    En aquest sentit, i amb l’objectiu d’optimitzar la gestió integral de les platges i aconseguir la màxima adaptació i resiliència davant els temporals, l’AMB ha dut a terme el monitoratge dels temporals, l’adaptació als canvis morfològics de les platges. 

    Consolidació de l’accessibilitat i la inclusivitat de les platges 

    A més, es continua apostant per unes platges 100% accessibles i inclusives per a tothom amb la millora de l’accessibilitat a les zones de bany, amb sis abastiments nous d’ajuda al bany, que sumen un total de vint-i-dues cordes de boies per a l’ajuda de persones amb mobilitat reduïda. 

    Juntament amb COCEMFE s’està treballant en un estudi per avaluar el mobiliari, equipaments i les instal·lacions de les platges en l’àmbit de l’accessibilitat i amb l’objectiu de millorar contínuament i implementar noves mesures i solucions. 

    Reclam del Pla d’estabilització de les platges metropolitanes

    En aquest context de millores i a causa que les platges metropolitanes són un espai públic de primer ordre de la metròpolis de Barcelona, motor socioeconòmic i espais imprescindibles dins la infraestructura verda metropolitana, l’AMB continua insistint al Ministeri la necessitat de fer un Pla d’estabilització a mitjà i llarg termini per revertir la situació de regressió estructural i garantir la viabilitat social, econòmica i ambiental d’aquests espais. 

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí