L’amagat abocador il·legal als peus de la Serralada de Marina

    0
    210
    IMG_0581.JPG

    07/04/2017 – Una part dels terrenys de Can Colomer, entre el Castell de Godmar i Mas Ram, és el destí d'escombraries d'incívics, que hi deixen residus de tota mena de forma indiscriminada.

    Caixes de bar amb ampolles de vidre; runa i material d'obra esmicolat; mobles, sofàs i butaques trencades i sense coixins; roba i calçat brut i fet malbé pel pas del temps…fins i tot un matalàs 'atrapat' entre uns matolls i restes de canonades abandonades. Una part dels terrenys de Can Colomer, concretament al voltant de la Riera de Pomar, per sobre de la B-20 i entre el Castell de Godmar i el barri de Mas Ram, és considerat per alguns incívics un abocador al peu de la muntanya.

     

    Aquest dilluns al matí, mobles amuntegats, desmuntats i cremats, alguns d'ells, barraven el pas del camí que es desvia de la Riera de Pomar i s'endinsa cap al Bosc de Can Colomer. La fisonomia d'aquest petit abocador varia a mesura que avancen els dies. I la varietat d'escombraries i deixalles que s'hi poden trobar és ben insòlita. L'espectacle només a l'accés del camí sorprèn, però no s'acaba aquí. Un cop creuat la primera acumulació de brossa, el sender continua i avança, deixant enrere més restes sòlides i abocaments de residus a banda i banda. I es continuen descobrint nuclis uns centenars de metres més endavant, amb notables muntanyes de cobertura plàstica de cablejat elèctric. O grans cartells de paper i cartró que anuncien pel·lícules de Hollywood que ja no es poden gaudir a les sales de cinema.

     

    Es tracta d'uns terrenys de propietat privada, d'un constructor que ha deixat la seva petjada a més d'un enclavament de Badalona, i que camions i furgonetes s'han acostumat a utilitzar com a abocador il·legal. “Convivim amb aquest problema des de fa tres o quatre anys, i darrerament ha degenerat molt”, explica el portaveu de la finca del Castell de Godmar, Xavier Gimeno. “Al principi eren quatre mobles i escombraries. Trucàvem a Via Pública o a Turisme i venien a netejar de tant en tant, però al final estàs destinant recursos públics per netejar una parcel·la privada”.

     

    El Castell de Godmar i el Pitch and Putt es veuen perjudicats per la imatge que projecta l'abocador, a un costat de la Riera de Pomar. “Vénen camions, deixen les escombraries i se'n van. I no diguis res, que encara te la jugues. Hem denunciat la situació en repetides ocasions a l'Ajuntament, perquè al final aquí ve gent de fora a jugar o a fer visites culturals al castell”, explica Gimeno.

     

    El regidor responsable del districte, Francesc Ribot, assegura que des de l'Ajuntament s'està a sobre del problema, que s'ha produït en repetides ocasions els darrers anys, apunta. Des de Disciplina Urbanística, concreta, s'ha requerit a la propietat la neteja dels terrenys a través d'expedients que poden arribar a comportar sancions econòmiques. La darrera vegada que es va endreçar la zona va ser a finals de 2016, segons Ribot. Però la història es repeteix constantment.

     

    És un problema complicat. O enganxes als responsables dels abocaments en el moment, o després és difícil identificar-los”, lamenta el regidor. No obstant, a dia d'avui hi ha en marxa una investigació de la Guàrdia Urbana, que disposa de pistes de qui podria haver estat fent abocaments. Una part, com a mínim. De fet, aquests dies, la policia local ha anunciat que s'han interposat dues denúncies pels abocaments, una d'elles a una empresa que recollia mobles antics i que després els llençava a la zona

     

    Nucli de barraques i horts

     

    Els propers dies, autoritats del districte, Medi Ambient, Territori i Guàrdia Urbana visitaran la zona per revisar els abocaments de primera mà. Una visita que també tindrà l'objectiu de contactar amb un nucli de barraques que desenvolupa activitat agrícola. Al bell mig del camí, a tocar de la Riera de Pomar, casetes construïdes de forma rudimentària amb plàstics, fustes i ferralles està protegit per tanques de filferro i un tímid cartell que avisa de la presència de gossos. No sembla gaudir de gaire moviment ni de la presència de cap veí que hi treballi horts o passi l'estona, com a mínim els matins d'un dia laborable. Precisament per examinar l'activitat que es duu a terme, les autoritats volen apropar-se al nucli per saber qui són els propietaris, garantir que tots els horts estan pensats per a l'autoconsum i que la procedència de l'aigua dels regs està en ordre.

     

    Denúncia de 'Tú no eres de Badalona'

     

    Tot i que es tracta d'un problema que ve de lluny, la situació d'abocaments s'ha tornat a fer visible recentment a les xarxes socials arran de la denúncia dels administradors de la pàgina 'Tú no eres de Badalona si no…', que van publicar nombroses fotos i un vídeo amb els residus presents als terrenys. De fet, van demanar a l'Ajuntament posar una solució, mitjançant una instància oficial.

     

    Construcció de 130 noves cases

     

    L'àrea afectada pels abocaments es troba emmarcada en un important sector que té pendent una ordenació urbanística des de fa 10 anys. Can Colomer va ser objecte d'una modificació de PGM i d'una permuta per reduir l'edificabilitat de propietaris privats en aquella zona, amb la intenció de protegir l'espai verd als peus de la Serralada de Marina.

     

    L'aprovació definitiva va ser el 2010, i ara el govern vol portar a Ple l'aprovació provisional -la inicial es va fer en Junta de Govern- dels plans parcials urbanístics que definiran com quedaran ordenats detalladament tots els terrenys. Amb el canvi impulsat fa una dècada, la part pública de la zona passa del 33 al 62%, i la reducció de sòl edificable, que llavors arribava al miler d'habitatges, baixa fins a la xifra de 130 cases.

     

    A més dels immobles, hi haurà pastilles pensades per a un equipament sanitari assistencial de caràcter privat i 8.000 metres quadrats; un petit equipament esportiu privat, al costat de la finca de Godmar, i una àmplia parcel·la per a instal·lacions esportives públiques. A més, s'haurà de preservar el Bosc de Can Colomer i quedarà una gran zona verda de parc, entre la Riera de Pomar i l'avinguda Llenguadoc. També es conservarà la Masia de Can Colomer, actualment deshabitada però en bon estat, i que podrà oferir ús hoteler.

     

    La construcció de les cases, que les constructores propietàries dels terrenys podran posar en marxa un cop s'aprovin definitivament els plans parcials urbanístics, es concentraran al costat de Mas Ram, adossades al passeig dels Tarongers. La resta dels drets d'edificabilitat que els privats tenien fa 10 anys a la zona, es concretaran en sis punts diferents de la ciutat, sobretot a Pomar, Morera i Montigalà, on es podran construir pisos.