L’Ajuntament tala 11 palmeres per alteracions estructurals i escarabats

    0
    107
    Tala palmera.jpg

    26/06/2012 – Només 10 de les 225 palmeres examinades estaven infestades d'escarabats, i una d'elles s'ha hagut de talar; altres 10 també han estat retirades, però per deficiències estructurals que podien provocar la seva caiguda.

    L’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat va encarregar un estudi de tots els exemplars de palmera datilera de la Rambla, de Santa Madrona i del passeig Marítim, entre la riera de Canyadó i el carrer de Mar i la plaça de la Vila, per tal de detectar alteracions estructurals i revisar l’afectació per escarabat morrut d’aquestes palmeres.

     

    Les conclusions de l’estudi realitzat per tres especialistes en arboricultura de les 225 palmeres revisades apunten 10 exemplars estan afectades per l’escarabat morrut en diferents graus d’infestació, altres 10 presenten una alteració greu estructural que pot esdevenir un perill de caiguda a mig termini i per tant es recomana la seva tala i 14 més presenten arrels adventícies, és a dir, arrels molt tendres, que faciliten l’entrada de l’escarabat i que per tant cal el•liminar a través del repelat del tronc i de les tabales que el cobreixen

     

    En aquest sentit, seguint les recomanacions de l’estudi s’ha procedit aquests dies a la tala 10 exemplars en que s’han detectat deficiències mecàniques i que, a mig termini, podrien representar un risc i s’ha talat un altre exemplar perquè l’afectació de l’escarabat morrut li havia produït una gran cavitat a la seva part superior.

     

    Per disminuir el risc d’infestació per escarabat morrut també s’està procedint a efectuar un repelat dels 14 exemplars amb arrels tendres i s’estan retirant les restes de fulles seques. Aquesta acció farà més difícil la colonització de l’escarabat morrut de les palmeres. Com a complement a aquesta tasca també s’està aplicant un tractament repel•lent amb insecticida per eliminar la possible posada d’ous del morrut.

     

    L’estudi consistia en una primera inspecció visual per detectar estrangulacions, cavitats exteriors i ferides, i en segon lloc una valoració mecànica a través de tècniques de tipus físic com el martell d’impulsos per valorar la presència de cavitats internes, el tomògraf que permet aproximar la geometria de la cavitat, el test d’oscil•lació de la palmera, una valoració de la pèrdua de la capacitat mecànica de la palmera, un test de la seva aerodinàmica i un test de tracció que permet determinar la càrrega que la palmera és capaç de suportar.

     

    La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sònia Egea, ha explicat que “era necessari fer aquest estudi tant exhaustiu perquè les palmeres de la Rambla ja tenen una certa edat i amb la plaga del morrut calia analitzar com es trobaven a nivell estructural”. “La nostra intenció és anar ampliant l’estudi progressivament a altres palmeres de la ciutat”, ha afegit la regidora.