11/10/2016 – El govern garanteix el funcionament mínim d'un 50% del servei aquest dimecres, quan els edificis del consistori obriran per primer cop tot i ser festiu estatal.
L'Ajuntament de Badalona no farà festa aquest dimecres, 12 d'octubre. Almenys no tot. El govern local ha anunciat que les portes del consistori obriran amb un 50% de serveis mínims garantits, en un dia festiu considerat 'no hàbil' que l'executiu de Dolors Sabater no vol secundar per les connotacions que representa.
El tinent d'alcalde Jose Téllez afirma que el 12O és la commemoració d'un “genocidi”, de “l'ocupació d'Amèrica” i que té connotacions “franquistes” pel que fa al “Dia de la Raça”. En aquest sentit, admet, no els hi agrada la celebració des del punt de vista polític. Per això, avança, l'equip de govern serà al seu lloc de treball aquest dimecres i han obert les portes a que aquells treballadors municipals que ho vulguin puguin assistir a realitzar la seva jornada habitual i traslladar aquest dia del calendari festiu al 9 de desembre.
Els dos principals edificis de l'Ajuntament, el Viver i l'Oficina Tributària, doncs, obriran les seves portes tot i ser festiu, per primer cop. No obstant, la funcionalitat i llibertat amb la que podran operar els funcionaris serà relativa. Atès que oficialment no es tracta d'una jornada laborable, la ciutadania no podrà fer segons quins tràmits, com ara entrar documents per registre, sol·licitar certificats i d'altres gestions oficials.
Els sindicats, molestos per la falta de concreció
Segons expliquen fonts sindicals, el fet que els treballadors poguessin escollir treballar el 12O ja es va pactar a la negociació del calendari d'aquest 2016. El problema, però, ha estat d'inconcreció. Asseguren que no s'ha arribat a pactar de quina forma desenvolupar aquesta acord “polític” ni s'han donat instruccions per tal que els serveis i els departaments apliquin el desenvolupament de la jornada.
Diferents sindicats com UGT i CCOO critiquen, per exemple, que es tracta d'un dia considerat “no hàbil” en el que no es poden fer moltes gestions i que això pot induir a la confusió de la ciutadania i a posar els funcionaris en un entredit. “És útil políticament però inútil per als veïns”, avisen. La mesura, etziba CCOO, “genera més frustracions i conflictes que no solucions i esperances en la política o 'nova política'”.