L’Ajuntament compra tots els semàfors de la ciutat i una centraleta controlarà el trànsit de les principals vies

    0
    107
    20171215_171237.jpg

    21/12/2017 – Finalitzat el contracte de lloguer, el govern ha optat per l'opció de compra.

    Des del principi de mandat, un dels objectius de la regidoria d'Espai Pública i Mobilitat ha estat la revisió dels grans contractes en els quals es fonamenta el manteniment de la via pública: neteja, recollida de residus, estat del clavegueram o manteniment de senyals, entre d'altres. Un bon número d'ells porten anys en continuïtat de serveis, un concepte semblant a la caducitat, segons el govern, i que suposa certs desavantatges. Un d'aquests contractes que ara es conseguirà resoldre i actualitzar és el dels semàfors de la ciutat.

     

    Badalona es farà amb tots els semàfors que regulen el trànsit a la localitat. Sona estrany, però el cert és que els senyals lumínics no acostumen a ser de propietat, com a mínim no permanent. Es tracta de contractes de lloguer i manteniment que s'allarguen uns anys. Aquest 2017 arribava a la seva fi un acord que va començar en 2007 i que ha suposat al voltant d'un milió d'euros anuals de pressupost des de llavors. El servei incloïa el subministrament de semàfors amb òptiques de tecnologia LED, un avanç capdavanter fa una dècada, i el seu manteniment, a més d'una opció de compra que el govern ha decidit executar, després d'analitzar la situació i amb el suport favorable dels informes tècnics.

     

    L'Ajuntament pagarà uns 800.000 euros per la compra de totes les òptiques LED de la ciutat, que, segons les comprovacions, estan en “bon estat de conservació i manteniment, i per tant en disposició de ser adquirides”. Els arguments tècnics són diversos, sobretot des del prisma energètic i d'eficiència. Les dades que gestiona el Consistori xifren en un 40-45% l'estalvi energètic anual del LED en comparació de tecnologies convencionals, a més de l'avanç ambiental.

     

    D'altra banda, el nou sistema lumínic allarga la vida útil dels semàfors i simplifica el seu manteniment, per no esmentar que es tracta d'una tecnologia molt consolidada actualment, i amb un futur bastant precís. “A la finalització del contracte, la tecnologia no es demostra antiquada, sinó tot el contrari: les previsions de continuïtat temporal són elevades”, apunten des de la regidoria.

     

    És un acord beneficiós per a ambdues parts. Ni a nosaltres ni a l'empresa ens interessa posar-nos ara a llevar semàfors…vagi embolic!”, bromeja el regidor de Via Pública i Mobilitat, Francesc Duran. I és que, el preu no només inclou quedar-se amb els semàfors que veiem dia a dia a la via pública. La negociació amb l'empresa concessionària ha permès incorporar l'adquisició addicional de tecnologia intel·ligent per millorar el control del trànsit de la ciutat. 

     

    Renovació dels contractes caducats

     

    El contracte que fins ara regulava el manteniment i lloguer dels semàfors és només un dels que el govern es troba en procés de renovació i actualització. Fins aquest 2017, sis dels vuit contractes de serveis de Via Pública han estat en continuïtat de servei des de, almenys, 2012.

     

    La continuïtat de servei és la situació administrativa que es dóna quan un contracte supera el seu període de vigència i els anys de pròrroga permesos. En teoria, el vincle contractual ha acabat, però, per llei, l'adjudicatari té l'obligació de seguir desenvolupant la funció amb les mateixes condicions que marca el plec ja caducat, atès que es tracta d'un servei essencial per a una localitat.

     

     

    Una centraleta controlarà el trànsit de les principals vies de la ciutat

     

    La negociació amb l’empresa que fins ara ha concessionat el manteniment dels semàfors ha desprès un acord que no només inclou la compra dels senyals lumínics de LED. L’avantatge més destacat és que la companyia oferirà també una central de control de trànsit. Una proposta que inclou instal·lar una sèrie d'elements per gestionar telemàticament els semàfors.

     

    Tot això estarà centralitzat en una base que monitorizará la Guàrdia Urbana, i que inicialment supervisarà dos dels principals carrers del municipi. D'una banda, l'avinguda Alfons XIII, antiga Nacional II, des de Pompeu Fabra fins a la frontera amb Sant Adrià; per l'altre, l'avinguda Martí Pujol, entre la B-20 i el centre de la ciutat, un vial amb una gran pressió de trànsit diari, i en un dels trams del qual hi ha hagut certs problemes d'excessos de velocitat i accidents.

     

    L'acord suposarà, en aquest sentit, la renovació de grups reguladors, sistemes de comunicació, actualització del programari, sistemes de videovigilància i els elements propis que requereix la central de control, a més de l'obra civil necessària per a la implementació del conjunt. Tot això, segons l'empresa, ascendiria a un valor de gairebé 700.000 euros. En aquest sentit, el pagament “real” de l'Ajuntament pels semàfors seria d'uns 113.000 euros.

     

    Francesc Duran considera que es tracta d'un bon acord que permet a Badalona seguir avançant en l'àmbit de la mobilitat sostenible i intel·ligent. El ple municipal al complet, a excepció del PP, que es va abstenir, va validar la modificació de l'acord i l'execució de la compra durant l'última sessió a l'ajuntament.