29/09/2017 – Un problema en el registre de la parcel·la obliga a renegociar amb l'únic ofertant i a prorrogar quatre mesos més la contractació.
Badalona espera la creació d'una nova centralitat local, i fins i tot metropolitana, amb la finalització del canal del barri del Gorg, dins l'àmbit del port de Badalona. Un projecte que va arrencar el 2015 després de lustres d'espera i dubtes i que ja avança amb pas ferm, tot i que no tant ràpid com tothom desitjaria. I és que la finalització del canal depén exclusivament de la sortida de l'hotel del Port, una figura que aportarà a l'Ajuntament i al port quasi 10 milions d'euros, i l'adjudicació del qual continua trobant obstacles.
La darrera, aquest estiu, un problema en el registre de la parcel·la que va sortir a licitació que ha obligat a suspendre l'adjudicació quatre mesos més i que dilatarà fins a finals de 2017 la materialització del contracte final per a l'explotació de l'hotel. Un ajornament, aquest darrer, que ve precedit d'una primera suspensió de mig any.
El concurs de licitació per oferir l'explotació a 99 anys dels terrenys del Port de Badalona on s'ha de construir l'hotel va acabar a finals de 2016. Un sol ofertant, una Unió Temporal d'Empreses dins la qual es troben Melià i Soriguer, com a noms més reconeguts, va presentar la seva proposta per valor d'uns 9 milions d'euros. Comprovades i acceptades totes les condicions de l'oferta, els tràmits de contractació es van iniciar, però es van haver d'aturar a finals de febrer.
A les portes de segellar l'adjudicació, ambdues parts van decidir suspendre durant mig any de mutu acord la firma definitiva per un problema administratiu a resoldre. La parcel·la en la qual s'ha d'aixecar l'hotel, un cop extreta de l'àmbit del port, no va ser inscrita al registre de la propietat, i les empreses volien aturar el tracte fins que aquest pas no estigués complimentat, amb l'objectiu de guanyar garanties i seguretat abans de depositar la inversió inicial.
Durant els mesos posteriors, Ajuntament i Marina Badalona, empresa que gestiona el port, van dur a terme i van superar tots els procediments adients, però es van acabar trobant amb un problema insalvable. Fonts municipals expliquen que el registre de la propietat no admetia un registre de tota la parcel·la en les mateixes condicions, ja que són dues pastilles amb característiques administratives diferents: la part on s'aixecarà l'edifici sí es pot cedir a 99 anys, però l'altra, on hi haurà una plaça pública i un aparcament subterrani, només es concedible a 50 anys.
La inesperada trava posava la situació en un punt delicat que, malgrat tot, es va acabar resolent, assegura el regidor d'Urbanisme, Oriol Lladó. La suspensió acordada del concurs acabava a mitjans d'agost, però el problema amb el registre canviava la situació i obligava a renegociar les condicions amb l'empresa ofertant. Sortosament, l'acord va quallar el mateix mes d'agost, i les dues parts van pactar una pròrroga de quatre mesos més.
“Tot i que no són els terminis que tots haguèssim desitjat, el resultat és positiu, perquè si l'empresa no hagués acceptat, s'hauria d'haver tornat a fer el concurs públic de licitació, i això hagués suposat molt més temps”, argumenta el responsable d'Urbanisme. Per tal de donar mostres d'avenços, de fet, el govern vol portar els primers tràmits que han de passar per Ple a la sessió d'octubre. La previsió és que l'adjudicació final, si tot va bé, sigui al mes de desembre. Serà llavors quan l’administració rebi els diners poder continuar la segona i darrera fase del canal del Gorg, alguns tràmits de la qual també s’estan avançant a dia d’avui.
“S'ha anat fent feina”
Si finalment tot arriba a bon port -mai millor dit- a finals d'any, el retard acumulat, entre els dos períodes de suspensió, serà de poc menys d'un any. Un temps, però, que des d'Urbanisme defensen haver aprofitat. “Malgrat que l'escenari ideal hagués estat adjudicar quan tocava, al mes de març o abril, hem pogut anar avançant tràmits que s'haurien d'haver fet igualment després”, sosté Lladó. Es refereix, bàsicament, als passos que s'han pogut donar simultàniament amb el projecte bàsic de l'hotel.
Perquè l'empresa pugui obtenir les llicències d'obra, ha de presentar un projecte que compleixi tots els requisits i que passi la supervisió de diferents administracions, no només la local. En aquest sentit, el titular d'Urbanisme esclareix que la iniciativa hotelera ja ha passat per mans de Costes de la Generalitat i dels Bombers, que han realitzat el seu preceptiu informe. Arran dels requeriments de les dues institucions, el projecte s'ha pogut anar modificant de manera adient, i estarà pràcticament llest per rebre les llicències quan la compra s'adjudiqui.