29/11/2016 – Algunes zones de la ciutat es veurien greument afectades si es produïssin pluges excepcionalment intenses.
L’investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Eduardo Martínez, de l’Institut Flumen, ha examinat les incidències que vianants i vehicles poden patir davant les precipitacions molt intenses. El projecte mostra la perillositat, els riscos i els danys que poden derivar-se d’una incorrecta planificació urbana. El treball inclou un estudi de cas sobre la ciutat de Badalona, on s’ha dibuixat el mapa de risc per inundacions: en situacions de pluges extremes que tenen lloc com a mitjana cada 500 anys, les avingudes del Maresme i d’Alfons XII són les de més risc per als vianants, i els danys causats en el parc de vehicles podria arribar a més de deu milions d’euros a tota la ciutat.
Badalona com a cas d’estudi
L’investigador ha aplicat els resultats dels assajos fets al laboratori en un cas d’estudi a la ciutat de Badalona. Aquest estudi s’emmarca en el projecte BINGO 2015-2019, que té com a finalitat proporcionar coneixement pràctic sobre els efectes del canvi climàtic i està finançat pel programa de recerca i innovació de la Unió Europea Horizon 2020. Per crear els mapes de perillositat dels carrers de la ciutat s’han considerat pluges que tenen lloc només una vegada cada un, cinc, deu, cent i 500 anys.
Per definir el risc concret de cada una de les zones de Badalona, l’estudi ha tingut en compte els nivells de perillositat considerats durant els assajos (baix, mig i alt) i la vulnerabilitat (també baixa, mitja i alta) segons la densitat d’habitatges i l’amplada dels carrers. S’observa que únicament en casos d’absoluta excepcionalitat, en pluges que tenen lloc, de mitjana, cada 500 anys, Badalona presenta algun carrer amb risc alt per als vianants. La zona més crítica es troba a l’avinguda del Maresme i a l’avinguda d’Alfons XII, una àrea industrial situada a la part més meridional del municipi. En qualsevol cas, fins i tot en el pitjor dels supòsits de precipitació contemplats, la major part del municipi té un nivell d’inseguretat baix.
Impacte econòmic
En situacions de pluges extremes, que tenen lloc cada 500 anys, els costos dels danys que es poden causar en el parc de vehicles badaloní supera els deu milions d’euros. En escenaris de precipitacions que es repeteixen cada cent anys, el dany econòmic és també considerable (més de sis milions d’euros) i, fins i tot, en el cas que es produïssin pluges no tan excepcionals de les que succeeixen cada cinc anys, es produirien costos econòmics en automòbils per valor d’uns 700.000 euros.