Per Eva Remolina / AMIC
A Catalunya, el dijous llarder marca l’inici d’un període especial: la Quaresma. És un moment de preparació, reflexió i abstinència abans de la Pasqua, una de les festes més importants per als cristians. Aquesta jornada tan destacada no només ve assenyalada per les cendres, sinó també per una tradició gastronòmica singular: menjar truita.
La truita de dijous llarder és més que un plat, és una pràctica cultural arrelada en la societat catalana. Per comprendre-la, cal explorar les arrels històriques i els significats simbòlics que l’envolten. El seu origen es remunta a èpoques antigues, quan la població vivia en sintonia amb els cicles de la natura i els ritmes litúrgics de l’Església catòlica. La truita de dijous llarder per tant, està carregada de simbolisme religiós. Els ingredients utilitzats en la preparació de la truita, com els ous i el bacallà, tenen connotacions cristianes profundes. Els ous simbolitzen el cicle de la vida i la resurrecció de Jesucrist, mentre que el bacallà recorda els peixos que Jesús va miraculosament multiplicar per alimentar a les multituds.
Tot i que la truita de dijous llarder és una tradició profundament enraigada a Catalunya, la seva popularitat ha transcendit fronteres i arriba a tots els racons del país. És un recordatori tangible dels vincles entre la gastronomia, la religió i la cultura, i com aquestes forces es combinen per crear rituals quotidians i celebracions compartides.