La tragèdia a Sant Roc posa al descobert el perillós estat dels edificis no rehabilitats

    0
    114

    Els veïns feia anys que avisaven dels riscos de punxar la llum

    Tot apunta que la causa de l’incendi que va provocar la mort de 3 persones -una dona de 86 anys i 2 persones que no s’han identificat- i una trentena de ferits aquest 5 de gener al número 244 de l’avinguda Marquès de Montroig de Sant Roc va ser una sobrecàrrega elèctrica en una escomesa que estava punxada il·legalment. Així ho han dit els bombers de la Generalitat, que alerten que és una situació més habitual del que es creu. De fet, l’Associació de Veïns de Sant Roc fa anys que denuncia la precària instal·lació elèctrica d’algunes comunitats de veïns, sobretot les que encara no han estat remodelades. El president de l’entitat veïnal, Diego Justicia, ho diu així de clar: “els edificis no remodelats són edificis cremats”, i es calcula que hi ha uns 2.000 edificis en aquesta situació. Només aquest 2018, en el carrer Marquès de Montroig on es va produir la tragèdia aquest cap de setmana, es van declarar dos incendis, un al febrer en un cinquè pis del número 243, i un altre aquest passat octubre en una planta baixa del número 245. Per això, els veïns lamenten que “es veia a venir” que es podia produir un incendi de conseqüències tan devastadores. Cap institució oficial ho vol dir clarament i no hi ha dades que ho corroborin però l’Associació de Veïns coneix perfectament que les sobrecàrregues elèctriques a causa d’escomeses punxades tenen diverses motivacions, des de plantacions il·legals de marihuana que consumeixen molta energia, a veïns que es volen estalviar els alts rebuts de la llum i, evidentment, famílies que no tenen prou recursos per pagar la factura de la llum. A tot plegat, se li suma la situació d’ocupació il·legal de pisos que, segons estudis fets pels veïns, voreja els 300 habitatges del barri. Diego Justicia assegura que “no volem que es faci fora cap veí de casa seva, sinó que l’administració en faci un seguiment i, si cal, els serveis socials ajudin aquelles famílies vulnerables, però punxar la llum és un perill”. En aquest sentit, Justicia es pregunta “per què l’Ajuntament de Badalona mai no ha donat les dades de les famílies ateses per pobresa energètica”. L’alcalde de Badalona, Àlex Pastor, no vol que s’estigmatitzi el barri on va néixer però reconeix que s’ha d’actuar amb celeritat per resoldre la problemàtica de punts de sobrecàrrega de consum elèctric arreu de la ciutat i actualitzar la infraestructura i per això ha convocat una reunió d’urgència amb Endesa per posar fil a l’agulla a la problemàtica.

    Solucions frustrades a Sant Roc
    No és la primera vegada que s’anuncien mesures com aquestes a Sant Roc. Ara fa just 2 anys, un incendi per sobrecàrrega elèctrica en un pis al carrer Alfons XII a Sant Roc va provocar talls de llum durant dos mesos. L’aleshores alcaldessa, Dolors Sabater, va encapçalar una manifestació de mig miler de persones contra els talls de llum d’Endesa i es va anunciar que s’imposarien sancions a la companyia per la falta de subministrament i l’estat de la xarxa elèctrica. No se n’ha sabut res més. I fa un any, la Plataforma Sant Roc Som Badalona denunciava públicament que Endesa havia denunciat per impagament una desena de veïns del número 794 del carrer Alfons XII. La companyia ja va explicar aleshores que no es talla la llum a famílies vulnerables i denunciava que la sobrecàrrega elèctrica és a causa del frau en el consum. El Consorci Badalona Sud va proposar com a solució el 2017 el projecte “bloc a bloc”, un rastreig detallat a les comunitats de veïns del barri per detectar casos de vulnerabilitat energètica que es donen al barri o situacions de seguretat a les llars. El més semblant a una radiografia del barri però que mai es va arribar a fer. Fa dos mesos, la gerent sortint, Pilar Vallès, lamentava justament la falta de suport institucional per duu a terme els objectius del Consorci. Vallès no ha volgut fer declaracions però sí les ha fet Venanci Saborit, que va treballar en la rehabilitació d’edificis entre 2006 i 2012 i va ser el gerent del Consorci Badalona Sud entre 2013 i 2015. Saborit creu que la llum punxada no és el problema del barri sinó les ocupacions. “El que hauria de fer l’administració -diu Saborit- és presentar una querella criminal contra el banc propietari de l’edifici incendiat per permetre l’okupació del pis”.

    Agraïment públic per als “herois” de l’incendi de Sant Roc

    Un agent de la Guàrdia Urbana i un veí ajuden a rescatar tres nens des de la façana

    Un bomber revisa la deficient xarxa elèctrica del pis on es va originar el foc / C. Carvajal

    L’incendi es va declarar a les 9 del matí del dissabte 5 de gener al 244 de l’Avinguda Marquès de Montroig de Badalona. Els primers en arribar van ser dos agents de la Guàrdia Urbana de Badalona, després ho van fer els bombers del parc de Badalona. De la policia local s’hi van desplaçar tres patrulles i en aquesta tercera hi anava un agent que es convertiria en un dels herois de la jornada. És el Rafa Flores, un policia que va sentir que de la part de darrere de l’edifici en flames hi havia persones que volien saltar fugint del foc. Quan ho va veure, es va trobar una escala que els veïns havien col·locat a la façana i no s’ho va pensar a enfilar-se i rescatar dos nens petits que els seus pares treien per la finestra. La dificultat va arribar amb el tercer nen que havia de rescatar, l’Izan. El pare cridava desesperat des d’una finestra alçada però el Rafa no s’ho va pensar, es va treure la jaqueta i l’armilla i es va enfilar fins la punta superior de l’escala. Algú se li havia avançat. Era el Yassine, un veí del mateix bloc de pisos que va respondre a la crida desesperada del pare del nen de 3 anys. “Jo també tinc un fill petit, ho sentia de la mateixa manera per això vaig pensar que el primer era salvar el nen”, ha explicat el Yassine després de rebre l’agraïment de tota la família. El Christian de la Fuente té tres fills i reconeix que el petit era pel que més patien ell i la seva dona: “nosaltres encara podíem aguantar però el nen és molt petit i els seus pulmons són més delicats”. No ha dubtat en cap moment en reconèixer que el policia i el seu veí -amb qui gairebé ni es coneixien- van salvar la vida del seu fill. “Jo recordo que cridava ‘sisplau, salveu el meu fill!’ i entre el Yassine, l’agent de la Guàrdia Urbana i tots els que estaven a baix, van salvar el nen”, relata el Christian, emocionat. L’agent reconeix que l’únic que va pensar és que ell, com a pare, també voldria que l’ajudessin. “En un moment pensava que quèiem, va sortir bé gràcies al treball en equip”, assegura Rafa Flores. La desesperació del veïnat per sortir de l’edifici era molt gran i va provocar que alguns es despengessin pel cablejat de la façana. Aquells veïns que van veure fum i es van apropar a la porta de casa i l’obrien per veure què passava, van fer que les flames entressin al seu domicili. Qui va saber com actuar va ser una veïna de més de 80 anys que va tancar portes i finestres i es va tancar al lavabo amb una tovallola mullada a la cara. Aquest dimarts a la tarda, els afectats han pogut començar a entrar a recollir les seves pertinences. Hi ha, però, tres habitatges, totalment calcinats.

    La tragèdia evidencia la falta de recursos dels bombers de Badalona

    Els sindicats alerten que els pocs mitjans posen en perill l’actuació dels professionals

    Reunió bilateral entre Ajuntament de Badalona i Generalitat / Aj. Badalona

    Els cinc sindicats amb representació al cos de bombers de la Generalitat han denunciat la falta de recursos amb què van haver de treballar en l’incendi del 5 de gener a Badalona. No és la primera vegada que el bomber de Badalona i delegat sindical d’UGT, Antonio del Río, es queixa de la falta d’efectius a la caserna de la ciutat per atendre les emergències. Aquell dia a Sant Roc, els bombers de Badalona van arribar els primers, 9 minuts després de l’avís de foc, però l’incendi no s’hagués pogut contenir sense el suport dels 25 bombers de Barcelona i 3 agents del cos de Santa Coloma de Gramenet. Els mateixos bombers també han qualificat d’herois als veïns que van ajudar als cossos d’emergència. El sergent de guàrdia del parc de Badalona, Emilio Cuadrado, que va ser el primer en arribar, ha explicat que van fer “tot el possible tenint en compte els mitjans dels que disposem”, és a dir, tres vehicles amb els vuit bombers de guàrdia i un camió amb escala que, segons els sindicats, no compta amb llits inflables que permeten que els veïns que salten no pateixin danys personals.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí