“La tinença d’un gos d’assistència ha de ser responsable”

    0
    199

    Entrevistem a la Meritxell Arias, fundadora de l’ASS DISCAN

    L’associació DISCAN, amb seu a Badalona, porta ja més de 10 anys treballant en la inclusió de la tenència responsable d’animals, a més d’oferir serveis amb gossos d’assistència i de intervenció assistida a persones que pateixen algun problema de salut o tenen una discapacitat.

    • Com va sorgir la idea de crear DISCAN?

    Al 2007 jo treballava a l’Institut Guttman com a educadora especial i va ser en aquest moment que una associació italiana va venir a formar-nos encara més dins d’aquest àmbit. 2 anys després, al 2009, decideixo deixar l’hospital i fundar DISCAN. Actualment tenim la seu a Badalona , tot i que el centre d’ensinistrament es troba a Santa Coloma de Farners.

    • Quina és la principal diferència dels serveis que oferiu?

    La feina que fem amb els gossos d’intervenció assistida consisteix en que nosaltres entrenem el gos i fem sessions amb ells com, per exemple, recurs pels terapeutes per tal de millorar aspectes com la lectura, l’atenció, etc. Però, nosaltres ens emportem a aquests gossos a casa. Els d’assistència, pel contrari, els entreguem a les persones que ho necessiten, que normalment solen ser diabètics, invidents, sords…

    • A quina xifra de persones ateneu normalment?

    Respecte als gossos d’intervenció assistida nosaltres anem a 18 centres de tota Catalunya i, normalment, atenem de 250 a 300 persones a l’any entre infants, joves i adults. Entrenem, per altra banda, a 5 tipus de gossos d’assistència: guies, de servei, d’avís, de senyal i d’autisme.

    • Com podeu diferenciar a les persones que realment necessiten el vostre servei?

    A la plantilla tenim un psicòleg que ja parla amb la persona i analitza el cas. També et dic que, almenys jo després de 13 anys en aquest món, parlant 5 minuts amb el pacient ja t’adones de si el gos és només un capritx  o realment és necessari.

    • Quines són les accions que dueu a terme al terme municipal de Badalona?

    A Badalona en concret ja portem 2 anys col·laborant en la cursa del Dimoni, per una banda, organitzant una activitat esportiva agility, que està enfocada als nens i nenes i té l’objectiu de sensibilitzar sobre el que es tenir un gos d’assistència. A més, aquest passat mes de desembre vam estar al Parc Esportiu de Nadal de Badalona organitzant també tot tipus d’activitats per sensibilitzar les persones sobre una tinença  responsable. Estem presents a la ciutat, sobretot, perquè encara és possible veure, per exemple, collarets d’ofec. Això sense parlar de l’incivisme d’alguns amos que no són responsables amb l’animal.

    • També compteu amb un espai a Ràdio Badalona.

    Un dimarts al mes tenim un petit espai radiofònic d’uns 15 minuts al Badalona Matí sobre animals domèstics. Donem consells, expliquem què és una tinença responsable de l’animal, algunes lleis, les races PPP… Fins i tot parlem de la jubilació dels gossos, ja que no sempre estan treballant i si hi ha cap negligència (s’ha perdut 3 cops o cas de maltracte) l’Associació el recupera.

    • Per tant, la vostra tasca, a banda de l’ensinistrament i l’atenció a qui ho necessita, passa també per la sensibilització.

    Correcte, de fet un objectiu a llarg termini que ens agradaria portar a terme és oferir xerrades gratuïtes d’educació canina o promoure, també, el civisme amb el veí. Nosaltres ja sensibilitzem a les escoles, però volem arribar a un públic encara més gran i posar l’accent en això, en la tinença responsable que és indispensable per poder conviure amb el gos o amb qualsevol animal domèstic.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí